Kararında içilmeyen meyan şerbeti hasta ediyor

Sıcak havalarda daha çok tercih edildiği için tüketimi artan ve iftar soflarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbeti çok tüketildiğinde kan ve böbrekte olumsuz etki yaratıyor.

Kararında içilmeyen meyan şerbeti hasta ediyor
Kararında içilmeyen meyan şerbeti hasta ediyor
GİRİŞ 12.08.2011 12:35 GÜNCELLEME 12.08.2011 12:35

Sıcak havalarda daha çok tercih edildiği için tüketimi artan ve iftar soflarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbetinin, birkaç günden uzun sürede ve gün içinde art arda tüketiminin kan ve böreklerde olumsuz etkiler yarattığı bildirildi.

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcak ve yüksek nem oranından dolayı sıvı tüketimin arttığını söyledi.

Sağlıker, aşırı sıcaklarda tercih edilen soğuk içecekler arasında yer alan, Türkiye'de Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde, özellikle akarsu kıyılarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden elde edilen meyan şerbeti tüketiminin artmasıyla birlikte buna bağlı şikayetlerin de yoğunlaştığını bildirdi.

Sağlıker, Çukurova'da halk arasında ''aşlama'' olarak da bilinen ve Osmanlı döneminden bu yana tüketilen bir içecek olan meyan şerbetinin ''böbrek'' doktoru olarak tavsiye edildiğini belirterek, ''Bu içecek, içerisinde barındırdığı glisirizik asid ve antioksidan maddelerle gerçekten çok faydalı olup, karbenoksolon benzeri özellikleri ile özellikle mide ve oniki parmak bağırsağı erozif yüzeysel hastalıklarında ve ülserlerinde asıl gerekli diyet ve kimyasal ilaçların hemen sonrasında yardımcı madde olarak kullanılmaktadır'' dedi.

Damakta hoş bir tat bırakan, tüketen kişide alışkanlık haline de gelebilen meyan şerbetinin Ramazan ayında iftar sofralarının da vazgeçilmezi olduğunu anlatan Sağlıker, şöyle konuştu:

''Ancak, meyan şerbetinin bir önemli özelliği de, böbrek üstü bezi hormonları gibi aldosteron hormonuna benzer özellikler göstermesidir. Birkaç günden uzun sürede gün içinde art arda tüketimi vücutta olumsuz etkiler yaratır. Aşırı tüketildiğinde örneğin, kanda sodyum miktarının ve klorür miktarının (tuz) tutularak artmasına neden olur, elektrolit dengesi bozukluklarına zemin hazırlar. Potasyum miktarının azalması dolayısıyla halsizlik ve kas ağrılarına, idrar miktarının azalmasına, vücutta sıvı birikmesine ve bacaklarda hafif şişlik oluşmasına neden olur. Küçük tansiyonun artmasına yol açan meyan şerbeti, böbrek hastalarının az idrar yapmaları ve sıvı tutulması dolayısıyla daha çok rahatsız olmalarına da yol açar.''

KİLO DA ALDIRIYOR

Sağlıker, aşırı tüketim halinde meyan şerbetinin doğurabileceği olumsuzlukların bununla da kalmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Meyan şerbeti, hafif de olsa kilo artışına yol açabilir. Bu sorunları yaşamamak için günde bir su bardağından fazla meyan şerbeti tüketilmemeli. Aynı zamanda meyan şerbeti satış noktalarında 'böbrek doktoru ve böbreklere şifa verir' şeklinde reklam yapılması da sakıncalı.''

Sağlıker, ''meyan kökü'' veya ''meyan şerbeti'' satışı yapılan yerlerde, ''böbrek doktoru ve böbreklere şifa verir'' yerine ''mide doktoru, oniki parmak barsak doktoru ve bulaşıcı hastalıklara direnç sağlar'' şeklindeki anlatımın daha doğru olacağını kaydetti.

Meyan şerbeti hazırlarken hijyene de dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Sağlıker, ''Meyan kökü, demlenmek üzere bir sürahi suya konulmadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, 2-3 saat bekletildikten sonra içime hazır hale geldiğinde ise süzülmeli'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!