Bir yılda 6 akciğer nakli gerçekleştirdi

Kartal Koşuyolu ile Yedikule Hastanesi'nde, son bir yıl içerisinde 6 akciğer nakli gerçekleştirdi.

Bir yılda 6 akciğer nakli gerçekleştirdi
Bir yılda 6 akciğer nakli gerçekleştirdi
GİRİŞ 04.05.2012 14:30 GÜNCELLEME 04.05.2012 14:30

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, iki hastanede son bir yıl içerisinde 6 akciğer nakli gerçekleştirdiklerini söyledi.

Akciğer nakillerinin Türkiye şartlarında eğitim ve araştırma hastanelerinde yapılıyor olmasının önemine değinen Dokucu, ''Akciğer naklinin yapılabildiği merkezler çok iyi bir takım ruhunun olduğu, çok iyi yoğun bakım imkanlarının olduğu ve mutlak suretle disiplinin bağlandığı bir yapıyı gerektirir'' dedi.

Dokucu, akciğer naklinin, son dönem akciğer hastalarının kurtarılması için tek çare olduğunu, dolayısıyla naklin yapılmaması durumunda bu hastaların kaybedilmesinin kaçılmaz olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bu noktada akciğer naklinin yapılabilirliği pratikte vericiye de çok büyük zararlar vermesinden dolayı çok ihtiyatla yapılan bir nakildir. Dolayısıyla mahkum olduğumuz yer, nakil açısından bakıldığında kadaverik donördür. Eğer ülkemizde yeterli bağış olmazsa, akciğer nakli bekleyen onlarca, yüzlerce hastamızın kaybedilmesi kaçınılmazdır. Dolayısıyla halkımızın bu anlamda, donör olma konusunda, beyin ölümü ilan edilen hastaların organlarının bağışlanması konusunu tekrardan arz ederim.''

-''Beyin ölümü gerçekleşen 1319 hastadan 343'ü donör oldu''-

Dokucu, 2011 yılında Türkiye genelinde 1319 hastada beyin ölümü gerçekleştiğini ve bunlardan 343'ünün donör olduğunu dile getirerek, bu rakamların çok düşük olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın bu alanda Türkiye'den 3 kat, İspanya'nın ise 12 kat donör üretebildiğini vurgulayan Dokucu, ''Dolayısıyla bizim hastalarımız kadaverik donör, bağış donör bulamadıklarından dolayı, maalesef sessiz sedasız köşelerinde, yoğun bakımlarda kaybedilmekle karşı karşıya kalıyorlar'' diye konuştu.

Dokucu, akciğer nakli olmak için Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 10, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de 8 hastanın bekleme listesinde olduğunu söyledi.

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhakemi Doç. Dr. Ali Metin Esen de, hastanelerinde şu ana kadar 111 kalp nakli gerçekleştirildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Kalp naklindeki bu başarı, neden akciğer nakline yansımasın düşüncesi içerisinde oluşmuştur. Geçen yılın ortalarında hastanemizde göğüs cerrahisi kliniği, bir eğitim kliniği olarak kurulmuş ve Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Türkiye'de en uzun yaşayan akciğer naklini gerçekleştiren hocamız Cemal Asım Kutlu'yu adeta flaş bir transfer olarak hastane kadromuza katmış bulunmaktayız. Ben Cemal Asım ve Adnan Hocam'ı Türkiye'nin en önemli insanları arasında görüyorum. Çünkü akciğer naklini Türkiye'de sadece Adnan ve Cemal Asım Hocamız yapabiliyor. Kendileri çok kıymetlidir, başarılıdır. Henüz çok başında olduğumuz akciğer nakli programının bu iki hocamızın önderliğinde gelişeceğine inanıyorum.''

Toplantıya, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın ile hastanenin akciğer nakillerinden sorumlu hekimi Doç. Dr. Adnan Sayar ile Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde akciğer nakillerinden sorumlu Doç. Dr. Cemal Asım Kutlu da katıldı.

-''Yeniden doğmuş gibiyim''-

Konuşmaların ardından, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde akciğer nakli gerçekleştirilen 28 yaşındaki Abdül Emrah Demirci, 1,5 ay önce akciğer nakli olduğunu belirterek, ''Yeniden doğmuş gibiyim. Artık havayı ciğerlerimde hissedebiliyorum. Bugün taburcu olmam planlanıyor. Herkese çok teşekkür ederim'' dedi.

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nakli gerçekleştirilen 37 yaşındaki Ali Özdemir de nakilden önce çok hasta olduğunu ifade ederek, ''Ben yatağa bağlı, solunum cihazıyla nefes alıyordum. Allah'a çok şükür şimdi çok iyiyim. Tüm hastane ekibi bana çok iyi davrandı. Kendilerine teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!