Öksürük hangi hastalıkların habercisi?

Öksürük, zaman zaman herkesin yaşadığı ancak üzerinde çok durulmayan bir sorun ancak birçok hastalıkta önemli bir gösterge... En sık karşılaşılan öksürük nedenleri:

Öksürük hangi hastalıkların habercisi?
Öksürük hangi hastalıkların habercisi?
GİRİŞ 18.09.2012 16:48 GÜNCELLEME 18.09.2012 18:04

Öksürüğün bir hastalık değil, birçok hastalıkta görülen bir belirti olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, "Aslında öksürük, vücudun solunum yollarındaki sekresyonları ve yabancı cisimleri temizlemeye yarayan bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle de sağlıklı kişilerde etkili ve yararlı bir işlevi bulunur. Öksürük, aynı zamanda birçok solunum yolu ve sistemik hastalığının da en sık görülen bulgularından biridir" dedi.

Sadece akciğer hastalıklarında değil, farklı organların hastalıklarında da öksürükle karşılaşılabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, öksürüğün akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtti: "Genellikle üç haftadan uzun süren öksürüklerin kronik olarak adlandırılır, ancak bazı hekimler kronik öksürükten bahsetmek için sekiz hafta boyunca öksürüğün devam etmesi gerektiğine inanırlar."

Diğer bir ayrımın ise öksürükle balgam olup olmamasına göre yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Tahaoğlu, "Balgamlı öksürük genellikle solunum yollarının iltihaplandığı hastalıklarda görülür. Bazen balgamlı öksürükte kan da görülebilir. Bu durum genellikle akciğer kanseri, bronşektazi veya verem gibi önemli bir hastalığın belirtisidir" dedi.

EN SIK KARŞILAŞILAN ÖKSÜRÜK NEDENLERİ

Akut öksürüklerin en çok soğuk algınlığı veya üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Tahaoğlu, diğer en sık karşılaşılan nedenleri ise şöyle sıraladı:

• Alerjik burun akıntıları, astım atakları, sigara dumanı ve ozon gibi dış etkenlere maruz kalmakla oluşabilir.
• Öksürük ayrıca akciğer tüberkülozu, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile gırtlak ve akciğer kanserinin de belirtileridir.
• Özellikle çocuklar ve yaşlılarda görülen, nefes borusuna yabancı bir cisim kaçması da şiddetli öksürüğe yol açar. Başörtüsü kullanan kişilerde türban iğnesinin nefes borusu ve bronşlara kaçması şikayeti de oldukça sık görülür.

"SİGARA ÖKSÜRÜĞÜ" TANIYI GECİKTİRİYOR

Sigara içen kişilerde balgamlı öksürüğün sık görüldüğünü, işin kötüsü tiryakilerin de bu duruma alıştığını belirten Doç. Dr. Tahaoğlu, bunun "sigara öksürüğü" olarak adlandırıldığını ve önemsenmediğini ifade etti. Bu durumun aslında çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tahaoğlu, zaten sigara içtikleri için kronik bronşit, amfizem ve akciğer kanseri gibi önemli akciğer hastalıkları için risk taşıyan tiryakilerin tanıda gecikmelerinin en önemli nedenlerinden birinin öksürüğü benimsemiş olmaları olduğunu belirtti.

Sadece sigara içmenin değil, sigara dumanına maruz kalmanın da sağlığa ciddi zararlar verdiğini hatırlatan Doç. Dr. Tahaoğlu, anne ve babanın sigara içtiği evlerde yaşayan 11 yaş altındaki çocukların yüzde 50'sinde kronik öksürüğün gözlendiğini söyledi.

HEKİM ÖNERMEDİKÇE ÖKSÜRÜK ŞURUBU KULLANMAYI

Toplumda yaygın olarak kullanılan öksürük şurubu konusuna da değinen Doç. Dr. Tahaoğlu, şurupların çok dikkatli kullanılması konusunda şu uyarıda bulundu: "Her şeyden önce öksürük şurubu olarak bilinen bu ilaçlar çok çeşitlidir. Her biri değişik etken maddeler içerir. Birçoğu soğuk algınlığına yönelik etken maddelerin kombinasyonundan oluşurken, bazıları balgam sökücü etkiye, bazıları da öksürük kesici etkiye sahiptirler. Öksürük nedeninin saptanmadığı durumlarda, öksürük kesici etkiye sahip öksürük şurupları, altta yatan hastalığın tanısında gecikmelere neden olabilir. Ya da kanama, pnomotoraks gibi durumlarda balgam söktürücü etkiye sahip öksürük şurupları öksürüğü arttırıcı etkilerinden dolayı kanama ve pnomotoraksı arttırabilirler. Sonuç olarak; öksürük şurupları hekim önermedikçe kullanılmamalıdır."

NE ZAMAN HEKİME BAŞVURULMALI?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, hekime başvurulması gereken durumları ise şöyle açıkladı:

• Kalp yetmezliği gibi hastalıkların belirtisi de olabilir. Eğer hasta yeşil, sarı veya pas rengi balgam çıkarıyorsa. Bu durum genellikle bir enfeksiyon sonucu gerçekleşir.
• Diğer belirtiler ortadan kalktıktan sonra öksürük 21 günden daha uzun bir süre devam ediyorsa, • Eğer öksürükle birlikte ateş varsa veya kanlı balgam söz konusuysa, hekime başvurulması gereken klinik bir sorun söz konusu olabilir.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İrlanda, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil oluyor
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha