Hırıltının tek nedeni astım olmayabilir

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, çocuklarda bronş daralmasına akciğerin bir bölümünü ya da tüm bronşları ilgilendiren daralmaların hırıltı yapabileceğini söyledi.

Hırıltının tek nedeni astım olmayabilir
Hırıltının tek nedeni astım olmayabilir
GİRİŞ 06.01.2013 14:23 GÜNCELLEME 06.01.2013 14:23

Uzm. Dr. Özcan,"Küçük çaplı bronşların sıklıkla virüsler tarafından iltihabıdır. Bu çocuklarda önce virüsün yaptığı üst solunum yolu enfeksiyonu olan nezle ve grip bulguları görülür arkasından sıkışarak hırıltılı nefes alıp vermeleri gözlenir. Ancak bazı çocuklarda yadsınamayacak oranda ailesel bir alerjik hastalık yatkınlığı da olabilir. Erken çocukluk döneminde bu saptanamayabilir. Bronşiolit astımın ilk atağı da olabilir. Ancak yineleyen bronşiolit veya hırıltılı solunum yakınmasının olduğu durumlarda kistik fibrozis gibi doğuştan gelen akciğer hastalıkları, doğumsal akciğer anomalileri, mideden yemek borusuna oradan da akciğere olan kaçakların olduğu diğer birçok hastalık da ayırt edilmelidir. Hele bu ataklar sırasında kullanılan bronş genişletici ilaçlar fayda ediyorsa bu ihtimal daha da artar." dedi.

Özcan, "Astım yüksek oranda 5yaş altında başlamasına rağmen, hastalığın astım olup olmadığına çocuğun bulgularının niteliği, tekrar durumu ve tedavi yanıtı gibi klinik bulgularla, benzer hastalık yapan nedenlere ait laboratuar testleri yapıldıktan sonra karar verilmelidir." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı