Kırık notların nedeni göz olabilir

Çocuklarda fark edilmeyen göz bozuklukları, onların hem sosyal hem de zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor.

Kırık notların nedeni göz olabilir
Kırık notların nedeni göz olabilir
GİRİŞ 30.01.2013 15:23 GÜNCELLEME 30.01.2013 15:23

Antalya Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Cengiz Akarsu, hipermetrop, göz tembelliği, gizli şaşılık gibi rahatsızlıkların çocukların hayat boyu az görmesine, derslerinde, spor aktivitelerinde ve hayatlarının birçok alanında başarısız olmasına sebep olabildiğini vurguladı.
Akarsu, gözünde hipermetrop olan bir çocuğun hem yakını hem de uzağı rahat göremediği için algı düzeyinin düşük olabileceğini belirterek, "Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki düşük başarı seviyelerini, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağlıyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor." dedi. Akarsu, hipermetrop olan bir çocuğun yakını göremediği gibi uzağı da iyi göremeyeceğini ve bu sebepten algılamada sıkıntı yaşayacağını belirtiyor. Akarsu'ya göre bu durum çocuğun IQ gelişimini de olumsuz etkiliyor. Akarsu, bu tip çocukların genelde sakin ya da başarısız olarak algılandığını aktarıyor.

ASTİGMAT, DİKKAT DAĞINIKLIĞININ NEDENİ OLABİLİR

Yüksek derecede astigmatı olan çocuklar hiçbir şeye odaklanamıyor. Bu nedenle dikkatleri çok çabuk dağılır, sakar olurlar. Çünkü üç boyutlu görüntü oluşturamazlar. Derinlik algıları olmadığı için bardağı almaya yeltenirler ama devirirler, köşeleri algılayamazlar; bu nedenle hep sağa sola çarparlar. Topa vurmak isterler ama ıskalarlar. Bu durum çocukta huzursuzluğa yol açar. Bu tip çocuklar aileleri ya da arkadaşları tarafından sakar, dikkati dağınık ya da çok hareketli olarak tanınır. Göz bozukluğunda önlem alınmadığı takdirde gözde tembellik başladığını vurgulayan Doç. Dr. Akarsu, bu durumun ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkilediğinin altını çizdi.

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?

Doç. Dr. Cengiz Akarsu, hekime başvurulması gereken durumları şöyle açıkladı:
· Okulda, derslerde başarı düşüklüğü
· Gözleri kısarak bakma
· Baş ve boynun bir yöne eğik tutulması
· Baş ve göz ağrıları, okurken çabuk yorulma uyku hali
· Gözlerde kayma
· Sakarlık olarak adlandırdığımız hareketlerin sıklaşması
· Sulanma kızarıklık çapaklanma
· Kapaklarda veya gözlerde şekil bozuklukları, asimetriler

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var