Erken menapoz 'meme kanseri' riskini artırıyor

Adana Özel Meridien Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Halil İbrahim Eren, kadınlarda en sık görülen kanser türünün 'meme kanseri' olduğunu, erken menepozun ise meme kanseri riskini artırdığını söyledi.

Erken menapoz 'meme kanseri' riskini artırıyor
Erken menapoz 'meme kanseri' riskini artırıyor
GİRİŞ 23.02.2013 13:59 GÜNCELLEME 23.02.2013 13:59

Uzm. Dr. Halil İbrahim Eren, yaptığı açıklamada, her 8 kadından birinde meme kanseri görülebileceğini ve kadınlarda 70 yaşından sonra kansere yakalanma riskinin yüzde 7'ye düştüğünü belirtti.

Meme kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Eren, memedeki kitlenin genelde ağrısız, sert, dokulara yapışık, sabit ve sınırlarının da düzensiz olduğunu, çoğunlukla üst dış kadrana yerleştiği gibi en çok görülen ilk belirti olduğunu anlattı. Meme başı akıntısının yüzde 6-8 oranında, meme kanserinin ilk bulgusu olarak öne çıktığını kaydeden Eren, özellikle 60 yaş üzerindeki kadınlarda görüldüğünü belirtti.

REGL YAŞI 12'NİN ALTINDA İSE RİSK ARTAR

Meme başına yakın tümörlerin, meme başına çekilmesine neden olabileceği gibi ileri evre meme tümörlerinde deri kalınlaşması ve portakal kabuğu bir görünüm oluştuğunu dile getiren Dr. Eren, meme kanserindeki risk faktörlerine de dikkat çekti. Eren, "Meme kanseri, 30 yaş altında ender görülür. Regl yaşı 12'nin altındaysa risk artar. Menopoz yaşının beklenenden erken olması riski arttırırken, 18 yaş altında doğum yapmakla risk yüzde 30 azalır." dedi.

MEME KANSERİNİN YÜZDE 10'U GENETİK

35 yaş üzeri doğum yapanlarda meme kanseri riskinin yüzde 30 daha fazla olduğunu belirten Eren, anne ve kız kardeşte meme kanseri olma riski belirgin olarak artarken, radyoterapi yapılan kadınlarda da risk oranının yüksek olduğunu söyledi. Eren, meme kanserlerinin yüzde 10'unda genetik bulgular olduğunu ifade ederek, fazla alkol tüketimi, yağ içeriği yüksek yiyeceklerin uzun süreli tüketiminin de meme kanseri riskini arttırdığı uyarısında bulundu.

KENDİ KENDİNE MUAYENE ÖNEMLİ

Meme kanserinde kişinin kendi kendine uygulayacağı tedavinin önemli olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Halil İbrahim Eren, 20 yaşından itibaren kadınların adet kanamasının 7. ve 10. günlerinde kendi kendini muayeneye başlamasını önerdi. Eren, "Hekim muayenesi, 40 yaşında kadar ortalama 3 yılda bir yapılmalı. 40 yaşından sonra muayenenin yılda bire indirilip, mamografiye başlanması gerekir." diye konuştu.

MAMOGRAFİYE EK OLARAK ULTASONOGRAFİ

Mamografinin, 40 yaşından sonra risk faktörlerine bakılarak, yılda bir veya 2 yılda bir olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Eren, bunun 50 yaşından sonra da yine yılda bir kez yapılması gerektiğini anlattı. Ultrasonografinin, mamografiye ek olarak yapılacağını ifade eden Eren, fibrokistik meme dokusu olan kadınların muayenesinde Axillanun (koltuk altı) incelenmesinde yararlı bir yöntem olduğunu kaydetti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi