Göktürk-2 ekibi gurur anlarını anlattı

Geçtiğimiz günlerde Çin'den başarıyla uzaya fırlatılan Türkiye'nin ikinci milli yer ve gözlem keşif uydusu Göktürk-2'nin teknik ekibi, gurur dolu anları anlattı.

GİRİŞ 21.12.2012 16:27 GÜNCELLEME 21.12.2012 16:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cihan haber Ajansı'na konuşan teknik ekip, fırlatma öncesi, fırlatma anı ve sonrasındaki duygularını dile getirdi.

TÜBİTAK Uzay ekibinden uydunun mekanik sorumlusu Muzaffer Çetin, 23 Kasım'da Ankara'dan ayrıldıktan sonar heyecanının başladığını, çünkü uyduyla beraber geldiklerini ve uyduya yeni doğmuş bebek gibi özen göstermeleri gerektiğini söyledi. Fırlatma anında bir müdahale yapamadıkları için bir tedirginlik yaşadıklarını aktaran Çetin, fırlatma sonrası ayrılma sinyalini alınca çok sevindiklerini, fakat asıl heyecanlarının sinyali beklerken arttığını dile getirdi. Çetin, "Uydudan sinyal almak için Norveç ve Ankara'dan haber bekledik. İstediğimiz sonucu alınca da çok mutlu olduk." diye konuştu.

860 SANİYELİK AN HATIRDAN GİTTİ

Göktürk-2'nin fırlatma kampanyası sorumlusu Emir Serdar Aras ise duygularını şöyle dile getirdi: "Fırlatma anında tarifi mümkün olmayan bir heyecan yaşadık. Tüm Türkiye'nin büyük bir heyecan yaşadığına inanıyoruz. Proje içinde yer almak bize ekstra heyecan yaşattı."

Yaşadıkları en son zor anın ise uydunun yörüngeye girip girmeyeceğinin belli olacağı 860 saniyelik zaman dilimi olduğunu kaydeden Aras, o anları heyecandan dolayı hatırlayamadığını dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile canlı bağlantı gerçekleştirildiğine değinen Aras, "Başbakanımızla fırlatmadan 5 dakika önce bir konuşma yaptık. Bize iyi dileklerini ve yanımızda olduğunu belirtti ve bu hepimizi çok mutlu etti." diye konuştu.

Fırlatma kampanyası yöneticisi ve proje teknik lideri Ali Ömer Kozal, Göktürk-2 projesinde yer alan 5 paydaşa teşekkür etti. Kozal, ayrıca beş yıl boyunca projede çalışan tüm ekip arkadaşlarına göstermiş oldukları her türlü fedakârlıktan ötürü duyduğu minnettarlığını dile getirdi. Uydunun Türkiye için önemi konusundaki soruyu yanıtlayan Kozal, fırlatılan uydunun öncelikle geçen yıl yine Türk mühendisleri tarafından üretilen ve ilk olma özelliği taşıyan Rasat uydusundaki başarının daha da katlanarak devam ettirilmesi manasını taşıdığını söyledi. Göktürk-2 uydusunun uzayda 5 yıl görev alacağını aktaran Kozal, bu seferki fırlatılan uydunun daha iyi çözünürlükte ve daha gelişmiş olmasından ötürü önem arz ettiğini kaydetti.

Türk ekibi, aileleri başta olmak üzere kendilerine destek olan herkese çok teşekkür etti.
Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif uydusu Göktürk-2, Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde yer alan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden (JSLC) Uzun Yürüyüş 2 (Changzheng -2) taşıyıcı roketiyle 17 Aralık'ta Türkiye saatiyle 18.13'te başarılı bir şekilde fırlatılmıştı.

YORUMLAR 2
  • güney kuzey 11 yıl önce Şikayet Et
    vatana millete hayırlı olsun arkadaşlar da .... göktürk-2 ise göktürk -1 nerde ...araştırdım bulamadım ...birincisini atmadan direkt ikinciyi mi atık acaba...bilim adamlarımız her şeyini burda yapacakları gerçek yerli uyduyu ne zaman türkiye cumhuriyeti topraklarından atacaklar acaba...
    Cevapla
  • Murat Diniz 11 yıl önce Şikayet Et
    yaşınız benden küçük olabili. ama sizin eliniz öpülür. bu millet sizin hakkınızı ödeyemez. böyle güzel çalışmalar yapan ülkemiz için faydalı olan tüm bilim adamlarımızdan ALLAH razı olsun. zannetmeyin ki yaptıklarınızın farkında değiliz. sürekli size ve sizi yetiştiren ailelerinize dua ediyoruz. bu beyinlerin sayısı arttıkça ülke olarak daha bağımsız daha güçlü olacağız. yaptığınız iş bir vatan mücadelesi hep bunu düşünerek çalışın. aslında çöpçüsünden taksicisinden bilim adamına öğretmenine hepimiz bu düşüncelerle çalışmalıyız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail, İran'a karşılık verme kararı aldı
Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a operasyon darbesi! Tüm planı ABD'ye sızdırmışlar