Giresun

Fındık yağı kalbin dostu

12:32 26 Kasım 2015
Fındık yağı kalbin dostu

ATAKAN ÇITLAK - Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feza Kaan Kulan, fındık yağının diğer yağlara göre daha fazla kalp sağlığını koruduğunu söyledi.

Kulan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık gibi fındıktan elde edilen yağın da kalp ve koroner arter hastalık risklerini azalttığını, kan kolesterolünü düşürücü özellikleri içinde barındırdığını belirtti.

Fındıkta bulunan vitamin ve minarelerin yağında da bulunduğuna işaret eden Feza Kaan Kulan, "Fındık yağı kalbin en önemli dostlarından biri. LDL kolesterolü fındık yağı sayesinde düşmekte, bu çok önemli. 'LDL' dediğimiz kolesterol, kalp krizine ve koroner arter hastalığı başta olmak çeşitli hastalıklara neden olmakta. LDL kolesterol bütün kalp uzmanları tarafından artık çok önemli risk faktörü olarak değerlendirilmekte. Mutlaka düşürülme yoluna gidiliyor. İşte bu 'kötü kolesterol' dediğimiz LDL'yi fındık yağı ile düşürmek mümkün" diye konuştu. 

Prof. Dr. Kulan, fındık yağının diğer yağlara göre kalbi koruyucu özelliğinin daha fazla olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bir diğer kolesterol ise HDL. Bu kolesterolün kalbi korucu etkisi var. Kalbi koruma noktasında LDL kolesterolü düşürüp, HDL kolesterolü yükseltmek çok önemli. Burada kalbi koruma yollarından biri de fındık yağı. Fındıkta diğer yağlardan çok daha fazla olan lineolik asit var. Bu lineolik asit kandaki LDL oranını düşürürken, HDL oranını ise yükseltiyor. Yani kötüyü düşürürken, iyiyi de yükselten bir özelliğe sahip. Fındık yağı, diğer yağlara göre kalbi daha fazla koruma özelliğine sahip. Dolayısıyla bu yağın kalbi koruyucu etkisi diğer yağlardan çok daha fazla. Nitekim yapılan çalışmalar, düzenli olarak bir ay fındık yağı tüketenlerde kötü kolesterolün yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğünü göstermiştir." 

Feza Kaan Kulan, fındık yağının, kalp için zararlı olan "apolipoprotein B"yi azalttığını, faydalı olan "apolipoprotein A"nın ise çoğalmasını sağladığına işaret etti.

"Antioksidan" olarak adlandırılan E vitaminin de en fazla bu yağın içerisinde bulunduğunu dile getiren Kulan, "Fındık yağı, yanma derecesi en yüksek yağdır. Bu yağ 220-240 derecede yanmaktadır. Peki yanma derecesinin ne önemi var? Erken yanan yağlarda kanserojen etki çok daha fazladır. Geç yanan yağlarda ise kanserojen etki düşüktür" dedi.

Fındık yağının zeytinyağına göre daha sağlıklı olduğunu savunan Feza Kaan Kulan, "Zeytinyağının da kalbe iyi gelen yanları var, ancak fındık yağı daha etkili. Fındık yağı pahalı bir ürün, bu nedenle herkesin ulaşması zor. Daha uygun olduğu ve insanların kolay ulaşımları için fındık yağı yerine zeytinyağı tercih edilebilir. Ama alma imkanları olan insanlar için fındık yağını öneriyoruz" diye konuştu. 

Kulan, fındık yağının yüksek kalorili olduğuna da dikkati çekip, fazla miktarda kullanılmamasını önererek, "Kalp sağlığımızı korumak adına bu yağı fazla tüketmek doğru değil. Fazla tüketirseniz kilo alma problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yani 'kalbimizi koruyacağız' diye aşırı tüketimden kaçınmalıyız. Nasıl 'her gün bir avuç fındık iyi gelir' diyorsak, fındık yağını da ölçüsünde tüketmeliyiz. Fazlası kiloya neden olur. Fındık yağının bir gramı 9 kalori. Onun için dikkatli kullanmamız lazım" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.