Giresun

Fındık fiyatındaki düşüşe ziraat odalarından tepki

15:58 26 Ocak 2016 1 Yorum Var
Fındık fiyatındaki düşüşe ziraat odalarından tepki

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ve Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, düşen fındık fiyatlarına ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Karan ve Yaman'ın imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklamada, ister üretici, ister manav, isterse sanayici olsun, birkaç kişinin çıkarları için binlerce üreticinin hakkının gasbedilmesine göz yummayacakları belirtildi.

Fındık fiyatının arz ve talebe göre oluştuğu yönündeki ifadelerin ticari bir söylemden öte gidemediği savunulan açıklamada, "Herkes gibi fındık fiyatının serbest piyasada arz ve talebe göre oluştuğunu biz de çok iyi biliyoruz. Şimdi 'fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur' diyenlere şunu sormak istiyoruz. Fındığın yoğun olarak pazara arz edildiği eylül, ekim ve kasım ayında fındık fiyatı 12-14 lira arsında alınıp satıldı. Hatta 15 lirayı gördü. O zaman düşmesi gereken fiyat ne oldu da pazara fındığın en az indiği aralık ve ocak ayında düştü? Bu nasıl bir arz-talep mantığı? Bir ürün pazara çok arz edilirse fiyatı düşer, az inerse fiyatı yükselir. Bizim bildiğimiz arz talep mantığı budur" denildi.

İhracat rakamlarında düşüş olmadığı ifade edilen açıklamada, "Fındık şakır şakır dolar basıyor. Ondan sonra da çıkıp 'fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur' diyeceksin. Fındık üreticisinin artık bu tür söylemlere karnı tok. Fiyat düşüşündeki amaç belli, tüm uyarılara rağmen fındığını emanete bırakan üreticilerin ürününü ucuza kapatmak ve yeni sezon öncesi fiyatı düşürebildiği kadar düşürmektir" ifadelerine yer verildi.

Ziraat Odası Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşmesinin ardından "Fındık fiyatı her düştüğünde üretici devletin kapısını mı çalacak" yönünde yorumlar yapıldığı öne sürülen açıklamada, "Devlet babadır. Tabii ki devletimizin kapısını çalacağız. Gidip de Avrupalı alıcıların ya da onların temsilcilerinin kapısını çalacak değiliz. Biz devletimize, hükümetimize güveniyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun. 
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.