Giresun

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:

19:43 04 Haziran 2016
Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından rekolte tespitinin bir an önce yapılmasını beklediklerini belirterek, rekolte çalışmasının geciktirilmesinin spekülatif söylemleri artırarak, üreticiye zarar vereceğini savundu.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin tek elden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tespit edileceğini anımsatarak, buna rağmen bazı kesimler tarafından rekolte tahmininde bulunduğunu ileri sürdü.

ABD'nin San Diego şehrinde gerçekleştirilen "35. Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi"nde 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin dile getirildiğini belirten Nurittin Karan, şunları kaydetti:

"Bakanlık 'yok' sayılarak açıklanan tahmini rekolte miktarı, gerçekten uzak, masa başında yapılan bir çalışmadır. Gerçekçi rekolte Bakanlık tarafından yapılacak tespit sonrası ortaya çıkacak. Şu anda yapılmak istenilen bir spekülatif ortam yaratarak, yerlerde olan fındık fiyatını yeni sezon öncesi daha da aşağılara çekmektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aldığı karara rağmen, fındık rekoltesiyle ilgili spekülasyon yapılıyor."

Karan, her yıl tahmini fındık rekoltesinin haziran ayı içinde yapılan çotanak sayımıyla tespit edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından rekolte tespitinin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Rekolte çalışmasının geciktirilmesi spekülatif söylemleri artırarak, üreticiye zarar verecektir. Fındıkta yaşanan istikrarsız fiyat seyriyle ilgili Devlet Rekabet Kurulu tarafından bir çalışma yapılacak, ancak bu çalışma halen yapılmadı. Fındık fiyatındaki istikrarsızlık ancak Rekabet Kurulunun devreye girmesiyle sağlanabilecektir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.