Giresun

Fındık üreticilerine sonbahar bakım uyarıları

12:40 16 Ekim 2016
Fındık üreticilerine sonbahar bakım uyarıları

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, üreticilere sonbahar döneminde fındık bahçelerinde yapmaları gereken bakım ve zirai mücadele çalışmaları hakkında uyarılarda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, 2016 yılı içinde özellikle bahçelerde zarara yol açan külleme hastalığıyla ilgili zirai mücadeleye önem verilmesi istendi.

Açıklamada, hastalığın bulaşma kaynağının azaltılması için dökülen yaprakların yok edilmesi gerektiği vurgulanarak,"Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir." denildi.

Bahçelerde budamanın iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılması, yine yabancı ot mücadelesine önem verilmesi istenilerek, şunlar ifade edildi:

"Öncelikle dip sürgünü temizliği yapılmalı. Yaşlanan, kuruyan, hastalık ve zararlılara maruz kalan fındık dalları dip kısımdan çıkarılmalı ve bahçeden uzaklaştırılmalı. Budama, iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kültürel işlemler zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılırsa, verim yüksek olacaktır. Toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre fındığın ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinden fosforlu ve potasyumlu gübreleri hayvan gübresini ve kireç uygulamasını ekim, kasım ve aralık aylarında tekniğine uygun olarak tatbik edilmelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.