Giresun

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

13:54 18 Mart 2017
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Giresun, Ordu, Artvin ve Gümüşhane'de Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Giresun Kalesi'nde bulunan şehitlikteki törende şehitler anıtına Giresun Valisi Hasan Karahan ve Belediye Başkanı Kerim Aksu tarafından çelenk bırakıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende askeri manga tarafından saygı atışı yapıldı. Daha sonra İl Müftüsü Muhittin Oral tarafından dua edildi.

Vahit Sütlaş Sahnesi'nde devam eden törende Çanakkale Savaşları konulu sunu, ardından da Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryo sergilendi.

Törene Giresun Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, İl Jandarma Komutanı Albay Ali İhsan Ersoy, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, Giresun Cumhuriyet Başvascısı Ozan Kaya kurumların il müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

- Artvin

Artvin’de Garnizon Şehitliği'ndeki törende Vali Ömer Doğanay ve Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe şehitlik anıtına çelenk sundu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, ardından da saygı atışı yapıldı.

Piyade Yüzbaşı Deniz Ayaz'ın günün önemine hitaben yaptığı konuşmadan sonra Maliye Teğmen Hakan Çınkıl "Çanakkale Şehitlerine" adlı şiiri okudu. Tören şehit mezarlarının ziyaret edilerek karanfil bırakılması ve okunan Kur-an’ı Kerim’in ardından sona erdi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde devam eden törende Artvin Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri 18 Mart Şehitleri ve Çanakkale Zaferi konulu gösteri sundu.

Törende, 18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma günü münasebetiyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından verildi.

Töreninin sonunda Vali Doğanay, şehit ailesi ve yakınlarına şehitlerinin fotoğrafının bulunduğu tablo verdi.

- Gümüşhane

Gümüşhane'de de Kültür Merkezinde gerçekleşen törende Gümüşhane Lisesi öğrencilerince Çanakkale Deniz Zaferi'ni konu alan tiyatro gösterisi gerçekleştirildi.

Vali Okay Memiş, törende yaptığı konuşmada, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin dünya tarihinde çok önemli yeri olduğunu belirterek o dönemin koşullarında ülkenin aydın insanlarının vatan için cepheye koştuğunu söyledi.

Atatürk ve diğer bütün zafere iştirak eden komutanların, askerlerin ve şehitlerin sayesinde düşmanların amaçlarına ulaşamadığını dile getiren Memiş, şunları belirtti:

"Bizim tarihimizi 18 Mart Çanakkale Zaferi gibi nice zaferlerle doludur. En son işte geçtiğimiz yıl 15 Temmuz'da hain darbe teşebbüsü. Darbe teşebbüsüne karşı bu aziz millet hem şehit verdi hem gazi verdi. Tıpkı 18 Mart'ta olduğu gibi 15 Temmuz'da da bu ülkeyi bölmek parçalamak isteyen belki de tapusunu emperyalist güçlere vermek isteyen o hainlere fırsat vermedi. Onun için biz milletimizle ne kadar gurur duysak azdır."

Memiş, ecdadın miras bıraktığı değerlerin korunarak geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, gençlerin milli ve manevi değerleri yüksek, eğitim seviyesi yüksek bireyler olarak yetiştirilmesi için herkese görevler düştüğünü, bu konuya özen gösterilmesini istedi.

Tören kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin eserlerinin okunmasıyla sona erdi.

Programın sonunda Vali Memiş, Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ve Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve diğer protokol üyeleri öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

- Ordu

Ordu Valiliğince hazırlanan program çerçevesinde Garnizon Şehitliği’nde tören düzenlendi.

Garnizon Şehitliği’ndeki Anıta, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ordu Şube Başkanı Hasan Kaplan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ordu Şube Başkanı Mehmet Ali Gümüşkaya, Polis Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Şenel Şahin tarafından çelenk sunuldu.

Tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı atışı ile devam etti.

Şehitlik Özel Defteri'ne günle ilgili duygularını yazan Vali Balkanlıoğlu, "Genç yiğitlerimizi savaş meydanlarında kaybetmemek için çok güçlü olmaya birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Babası Çanakkale'de şehit olan ve yetim büyüyen babam İbrahim'i ve şehit dedem Mehmet'i ve tüm şehitleri bir kez daha anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum." ifadelerine yer verdi.

Programda, şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda da Büyükşehir Belediyesi İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencilerince hazırlanan oratoryo gösterisi sunuldu.

Etkinlikte, resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Vali Balkanlıoğlu, programların ardından, şehit aileleri ve gazilerle yemekte bir araya geldi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.