Giresun

Nevruz Bayramı kutlamaları

17:07 21 Mart 2017
Nevruz Bayramı kutlamaları

Giresun, Gümüşhane ile Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Nevruz Bayramı kutlaması yapıldı.

Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde gerçekleşen kutlama etkinliğinde öğrenciler, akademisyenler ve protokol üyeleri, örs üzerinde demir dövdü, yakılan ateşin üzerinden atladı.

Daha sonra nevruz ateşinin etrafında Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri'ne ait türküler eşliğinde halk dansları gösterileri sunuldu.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nın dünyanın en eski bayramı olma özelliğinin yanı sıra coğrafi olarak da 3 kıtayı kapsayan önemli kutlamaların başında geldiğini söyledi.

Nevruzun, Türkiye'nin yanı sıra başta kardeş ülkeler Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan olmak üzere Afganistan, İran, Tacikistan, Pakistan, Suriye, Irak, Gürcistan, Hindistan, Bosna Hersek, Bangladeş, Sudan, Nepal, Yunanistan, Arnavutluk, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya'nın büyük kısmında kutlandığını dile getiren Coşkun, adı geçen ülkelerin birçoğunun takvimlerinde resmi tatil olarak yerini alan Nevruz Bayramı'nın, en az 3 bin 500 seneden beri kutlandığına işaret etti.

Cevdet Coşkun, baharın gelişi ve tabiatın uyanışını simgeleyen bayramın, bin yıllardan beri bu coğrafyada yaşayan her ırktan, dilden, dinden ve mezhepten insanların bir araya gelmesine, ihtilafları ve anlaşmazlıkları bir tarafa koyarak tabiat ile birleşerek hayatın yeniden canlanmasına vesile olduğuna dikkati çekti.

- Gümüşhane

Gümüşhane'de Genç Girişimciler Kulübünce, Gümüşhane Üniversitesi Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Kampüsü'nde etkinlik düzenlendi.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, MHP İl Başkanı Nadim Aydın, kurum müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Genç Girişimciler Kulübü Başkanı Necip Kaya, yaptığı konuşmada, doğa ile kucak kucağa yaşayan ve toprağı "ana" olarak kabul eden Türklerin, baharın gelişine çok önem verdiklerini söyledi.

Kışın soğuk, cansız, heyecansız günlerinden, canlı, yeşile bürünmüş, doğanın insana mutluluk veren hareketli günlerine geçişin Türkler için büyük heyecan kaynağı olduğuna işaret eden Kaya, "Bu doğa ile birlikte insanın ruhundaki diriliş neticesinde Türkler 'nevruz' adını verdikleri bayramlarını kutlamaya başladı. Bizler de bugün vesilesiyle hem atalarımızı yad etmek hem de baharın gelişini müjdeleyen bugünü yaşatmak için bu etkinliği düzenledik." dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı, örs üzerinde demir dövdü.

Etkinlikte, halk oyunları gösterileri, ip çekme ve çuval yarışları da gerçekleştirildi.

- Trabzon

Akçaabat ilçesindeki Atatürk Parkı'nda düzenlenen etkinlik, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımı'nın verdiği konserle başladı.

AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, yaptığı konuşmada, huzur içerisinde olan Türkiye'yi huzursuz etmek için bazılarının var gücüyle çalıştığını ifade ederek, "Yakın tarihe kadar huzur içerisinde yaşayan, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Laz'ı, Çerkeziyle kardeşçe yaşadığımız bu memlekette huzurumuzu kaçırmak isteyenler, dış güçlerin, hatta bazı Avrupalı devletlerin desteğiyle ülkemizin huzurunu bozmak için mücadele veriyor. Biz millet olarak hangi görüşten olursak olalım kaynaşırsak, düşmanlarımıza en büyük dersi vermiş oluruz." diye konuştu.

Kaymakam Soner Şenel ise nevruzun Türk dünyasında uzun yıllardır bayram havasında kutlandığını belirtti.

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen de nevruzun "yeni gün" manasına geldiğini ve Türk'ün ayak bastığı her yerde kutlandığını kaydetti.

Nevruz ateşi üzerinden atlanılan ve örs üzerinde demir dövülen etkinlikte, vatandaşlara 10 bin fidan dağıtıldı.

Kutlamaya, daire amirleri ve vatandaşlar da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.