Giresun

Fındık üreticilerine külleme hastalığıyla mücadele çağrısı

14:21 25 Mart 2017
Fındık üreticilerine külleme hastalığıyla mücadele çağrısı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Türkiye'nin dünya lideri olduğu fındık tarımında verim ve kaliteyi artırmak için külleme hastalığıyla topyekun mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Karan, oda binasında çiftçilere yönelik gerçekleştirilen külleme hastalığıyla mücadele toplantısında yaptığı konuşmada, hastalığa karşı üreticileri bilgilendirmeye devam ettiklerini belirtti.

Fındığın, Giresun ve Doğu Karadeniz yöresi ile Türkiye için olmazsa olmaz tarım ürünleri arasında bulunduğuna işaret eden Karan, son 3-4 yıldır bahçelerde görülen külleme hastalığıyla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Karan, bu hastalık nedeniyle fındıkta ciddi anlamda verim ve kalite kaybı oluştuğuna dikkati çekerek, "Bazı kesimler tarafından fındıkta karanfil sayımı yapıldığı duyumunu almaktayız. Bunun sonuçları bize de ulaştı ancak hiç kimse bu rekolte çalışmalarına itibar etmemelidir. Çünkü külleme hastalığından dolayı kimse 'fındığım var' diyemiyor." ifadesini kullandı.

Hastalıkla mücadelenin ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiren Karan, şöyle devam etti:

"Üreticimiz hastalıkla mücadele konusunda karamsar davranmaktadır. Dünya lideri olduğumuz fındık tarımında verim ve kaliteyi artırmamız için bu hastalıkla topyekun mücadele yürütmeliyiz. Yaşlanan bahçelerin külleme hastalığına dayanamayarak gelişim bozukluğu gösterdiğini tespit ettik. Ayrıca fındık bahçelerimiz kurumaya başladı. Üreticilerimiz mutlaka ve mutlaka külleme hastalığına karşı kültürel ve kimyasal mücadele yapmalıdır."

Nurittin Karan, külleme hastalığının özellikle geçen sezon ciddi anlamda hissedildiğini belirterek, hastalık nedeniyle yüzde 60 civarında ürün kaybı yaşandığını kaydetti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.