Giresun

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:

20:05 20 Kasım 2017
Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan:

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık tarımında Türkiye'nin dünyadaki liderliğini korumak adına yaşlı ve ömrünü doldurmuş bahçelerin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, ağırlıklı olarak fındık tarımı yapılan Giresun, Ordu, Trabzon, Sakarya ve Düzce'de bulunan bahçelerin yaşlı ve ömrünü doldurmuş olduğunu ifade etti.

Türkiye'de resmi ruhsatlı dikim alanlarının dışındaki üretim alanlarının sökülmesi konusunda bir çalışma yapılması ve mevcut ruhsatlı dikim alanlarının modernize edilmesi gerektiğini kaydeden Karan, "Fındık tarımında dünyadaki liderliğimiz koruma adına yaşlı ve ömrünü doldurmuş bahçelerin yenilenmesi gerekmektedir. Bu dikim alanları üretici gelir kaybına uğramadan bir destekleme modeliyle yenilenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin pilot iller seçilerek ilk etapta 80 bin ile 100 bin hektar alanda yenileme çalışması başlatılması gerektiğini aktaran Karan, şöyle devam etti:

"Yenilen bir fındık bahçesi 7'nci yılında ürün vermektedir. 7 yıl sonra 2'nci pilot bölgede tekrar 80 bin ile 100 bin hektarlık alanda yenileme çalışması yapılarak bu şekilde ömrünü dolduran bütün fındık bahçeleri yenilenmelidir. Bu çözüm önerisi 100 yıl fındıkta fiyat istikrarı sağlayacak ve aynı zamanda verim ile kaliteyi artıracaktır. Ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinin yenilenmesi aşamasında üreticilerin gelir kaybına uğramaması için ilk yıl fidan dikimi artı dekar başına bin lira, diğer yıllar ise dekar başına bin lira destekleme yapılmalıdır. Öte yandan bu yenileme işlemi gerçekleştirilirken Bakanlar Kurulu kararı ile açıklanmış olan dikim alanlarının dışındaki yeni alanlara müsaade edilmemelidir."

Karan, fındık dikim alanlarının yenilenmesi için ortaya koydukları bu görüşü bir rapor haline getirerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya sunacaklarını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.