Giresun

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

15:02 07 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına, Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Bayburt'ta tepki gösterildi.

Giresun Atatürk Meydanı'nda, Memur-Sen İl Temsilciliği tarafından düzenlenen protestoya, AK Parti İl Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve bazı sivil toplum örgütleri destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Memur-Sen İl Temsilcisi Sami Şimşek, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilanı kararını şiddet ve nefretle kınadıklarını söyledi.

ABD'nin bu hamlesinin, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşıdığını belirten Şimşek, "Kudüs, bizim nazarımızda bir mihenktir. Her bir karışı ilahi vahyi insanlığa bildiren peygamberlerin izlerini taşıması hasebiyle Kudüs, insan olma şuuru, selamete erme bilinci ve sulhun mihengidir. Kudüs, son peygamberin risaleti sırasında ilk kıble olarak seçilmesiyle de bizim için varoluşumuzun ve medeniyet kodlarımızın ifadesidir." dedi.

- Ordu

Altınordu ilçesi Aziziye Camisi önünde toplanan sivil toplum kuruluşları, ellerindeki dövizler ile kararı protesto etti.

Memur-Sen İl Temsilcisi İsmail Çelenk, grup adına yaptığı açıklamada, 81 ilde ayakta olduklarına dikkati çekerek, İslam alemini de ayağa kalkmaya davet etti.

İsrail'in bütün şer odaklarını dünyaya saçtığını kaydeden Çelenk, "Kudüs sıradan bir toprak parçası değildir. Kudüs inananların ilk mescidi, ilk kıblesidir. Onun için birtakım darbeci yöneticileri elde edebilirsiniz ama inananların kalbindeki imana hiçbir zaman hükmedemeyeceksiniz." dedi.

Çelenk, İsrail ve ABD'nin, Irak'taki 1,5 milyonun dökülen kanından sorumlu olduğunu savunarak, "Siz sahile vuran Aylan bebekten sorumlusunuz. Suriye'de ölen binlerce masumdan sorumlusunuz. Kanları ellerinize bulaştı. Yıllarca Filistin'de çocukları katlettiniz. Masumları öldürdünüz. Bugün görüyoruz ki DEAŞ'ı siz beslediniz. Teröre siz destek verdiniz. Bugün Suriye'de binlerce tır silahı siz veriyorsunuz. Biz diyoruz ki artık uyanıyoruz." diye konuştu.

Açklamaya, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve AK Parti İl Başkanı Uğur Çelenk de katılarak destek verdi.

- Gümüşhane

Gümüşhane Zafer Meydanı'nda toplanan ve birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği Gümüşhane Sivil İrade Platformunca düzenlenen protestoda katılımcılar, "Direnişe devam Filistin'e selam", "Kudüs ümmetin kalbidir" yazılı dövizler taşıyarak ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Mescid-i Aksa'yı konu alan şiirlerin okunduğu protestoda grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Musa Uncu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan kararını tanımadıklarını ve şiddetle kınadıklarını söyledi.

Filistin'i asla yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Uncu, "Kalbimiz Filistinli kardeşlerimizle Mescid-i Aksa'da atmaktadır. Ümmeti, kutsal değerimiz olan Kudüs'e sahip çıkmaya çağırıyorum." ifadesini kullandı.

Protestoya Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve vatandaşlar da katıldı.

- Bayburt

Memur Sen İl Başkanı Fikret Özbey, sendikanın Gençosman Mahallesi Muteber Sokak'taki binası önünde yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Trump'ın bu hamlesinin insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünya barışı adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürme amacı taşıdığını söyledi.

Özbey, ABD başkanının bu yolla diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünü İslam coğrafyası üzerinden gerçekleştirmek istediğini ifade ederek, "Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerektiğine ihanet ettirmeyiz." dedi.

Basın açıklamasına, kentteki sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti il başkanları da katıldı.

- Trabzon

Trabzon'da da 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı Atatürk Alanı'nda bir araya gelen bir grup vatandaş, ellerindeki Türk bayrakları ve dövizler ile kararı protesto etti.

Eğitim Bir-Sen Trabzon Şube Başkanı Mehmet Kara, grup adına yaptığı açıklamada, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olduğunu dile getirdi.

Trabzon kamuoyu ve sivil inisiyatifi olarak, Filistin ve özgür Kudüs'ün yanında olduklarını vurgulayan Kara, "Tepki̇mi̇zi̇ bundan sonra artırarak devam etti̇recek, Fi̇li̇sti̇nli̇ Müslüman kardeşleri̇mi̇zi̇ ve Mesci̇d-i Aksa'yı yalnız bırakmayacağız." dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.