Gümüşhane

Karaca Mağarası ziyaretçilerini bekliyor

11:08 21 Nisan 2016
Karaca Mağarası ziyaretçilerini bekliyor

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde bulunan ve kentin en önemli turizm mekanlarının başında gelen Karaca Mağarası, 5 aylık aranın ardından yeniden ziyaretçilerini bekliyor.

Şehrin kuzeybatısında, il merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Cebeli köyünde, bin 550 metre rakımdaki Karaca Mağarası, 500 metrekare alana ve 105 metre uzunluğa sahip.

Mağaradaki zengin damla taşları çok çeşitli renk ve şekiller arz ediyor. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, perde damla taşları, mağara çiçekleri ve incileri, traverten havuzları ile basamakları yer alıyor.

Yaz aylarında girişten itibaren ısının 18-19 dereceye, yan odalar ve derin koridorlarda 16 dereceye düştüğü mağaradaki travertenler beyazdan laciverde çeşitli renkler barındırıyor.

Sezon boyunca binlerce kişinin ziyaret ettiği mağara, her yıl 15 Kasım-15 Nisan arasında iç nemlenmenin sağlanması, doğal oluşumlardaki beyaz rengin korunması ve bakım için 5 ay süreyle ziyarete kapatılıyor.

Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Kasım 2015'te ziyarete kapatılan Karaca Mağarası'nda 5 aylık sürede ışıklandırma sistemi, yürüme parkurları ve mağaraya giden yolda genişletme çalışmaları yapıldığını söyledi. Akdoğan, "Tesislerden mağara koruma sınırına kadar olan bölümde yol genişletme çalışmalarımız devam ediyor. Yolu kısa sürede tamamlayacağız. Yolun genişletilmesinin ardından daha geniş alanlara sahip olacağız. Halihazırda 5 metre olan yol genişliğini 10 metreye çıkarıyoruz." diye konuştu.

- "Geçen yıl 70 bin 128 kişi ziyaret etti"

Yoldaki beton parkenin yerine doğal taş parke döşeneceğini dile getiren Akdoğan, "Mağarayı gezmek isteyen ve yürüme zorluğu çeken vatandaşlarımız için bir dizi çalışmalar da yürütüyoruz. Aynı zamanda mağaraya gelen ziyaretçilerimizin burada daha fazla zaman geçirebilmeleri için yöresel ürünlerin tanıtımı ve satışının yapılacağı bir alan da oluşturuyoruz" ifadesini kullandı.

Akdoğan, kentin en önemli turizm merkezlerinden Karaca Mağarası'nı ziyaret edenlerin sayısının her geçen yıl arttığına işaret ederek, "Geçtiğimiz yıl 15 Nisan'dan 15 Kasım'a kadar 70 bin 128 kişi mağarayı ziyaret etti. Ziyaretçilerimizin 24 bin 52'si yerli ve yabancı öğrenci, 46 bin 76'sı yerli ve yabancı sivillerden oluştu. Ziyaretçi sayımız bir önceki yıla göre yüzde 13 artış gösterdi." dedi.

Öte yandan Karaca Mağarası'nı ziyarete açıldığı 15 Nisan'dan itibaren yaklaşık 600 kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.