Gümüşhane

Tüketici Hakem Heyetine bin 124 başvuru yapıldı

10:02 24 Ağustos 2016
Tüketici Hakem Heyetine bin 124 başvuru yapıldı

Gümüşhane Tüketici İl Hakem Heyetine, 2016 yılının ilk 6 ayında bin 124 vatandaşın başvurduğu bildirildi.

Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici hakem heyetlerine başvuru yapanların sayısının her geçen yıl arttığını, dosya masrafı ücretleri için müracaatların ise düştüğünü söyledi.

Yaşar, 2016 yılının ilk 6 ayında yapılan bin 124 şikayetin 645'inin tüketici lehine, 219'unun ise tüketici aleyhine sonuçlandığını belirterek, "Yapılan bin 124 şikayetin 260'ı ise inceleme aşamasında. Henüz karara bağlanmadı." dedi.

Şikayetleri mesafeli sözleşmeler-abonelik sözleşmeleri, tüketici kredileri-kredi kartı konut finansman sözleşmeleri, taksitli-kampanyalı-kapıdan satışlar, turistik devre tatil-paket tur ve ayıplı mal ve hizmetler olmak üzere 5 ana başlık halinde aldıklarını dile getiren Yaşar, "En fazla şikayet tüketici kredisi, kredi kartı aidatları ve ayıplı mal ve hizmetlerden geldi. Gümüşhane'de bu şikayetlerin 965'i tüketici kredisi-kredi kartı konut finansman sözleşmelerinden kaynaklanırken, 133'ü ayıplı mal ve hizmetlerden, 26 tanesi ise mesafeli sözleşmelerden geldi." diye konuştu.

Yaşar, tüketici kredisi, kredi kartı aidatları ve konut finansman sözleşmelerinde bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yüzde 67'lik bir düşüş yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"2014 yılının ekim ayında yasal bir düzenleme yapıldı. Bankalar verdikleri kredinin binde 5'i kadar tahsis ücreti, dosya masrafı, kullandırım ücreti gibi ücretler ile kredi kartı yıllık üyelik ücreti ve hesap işletim ücreti gibi ücretlerin alınması yasal hale geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın da onayı alınarak bu düzenlemeyi yaptı ancak Danıştay İdari Dava Daireleri, 18 Kasım 2015 tarihli kararıyla söz konusu yönetmeliğin hesap işletim ücretine ilişkin maddelerinin yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. Bu tarihten sonra alınan hesap işletim ücretleri yasal dayanaktan yoksun hale gelmiştir. Bu nedenle belirtilen tarihten sonra alınan hesap işletim ücretlerine ilişkin müracaatlar hakem heyetlerimizce alınarak tüketicilerin lehine karar verilmektedir ancak kullanılan tüketici kredilerinden binde 5 oranında ücret alınması ve kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınması yasal hale geldi."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.