Gümüşhane

C vitamini deposu kuşburnu kış sofraları için hazırlanıyor

11:07 02 Kasım 2017
C vitamini deposu kuşburnu kış sofraları için hazırlanıyor

VEYSEL KARA - Türkiye'nin en fazla kuşburnu üretimi yapılan ili Gümüşhane'de, üreticiler meyveden yılda 2 milyon lira gelir sağlıyor.

Dikenli yapısı ve yamaçlarda yetişmesi nedeniyle toplanması zahmetli olan kuşburnu, Gümüşhane'de doğada kendiliğinden yetişiyor.

Sonbaharda toplanan ve köylerde geleneksel yöntemlerle işlenen kuşburnu, kış sofralarında soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili ve lezzetli bir meyve olarak yerini alıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tespit edilen 27 kuşburnu çeşidinin 17'sinin Gümüşhane'de doğal ortamında yetiştiğini belirterek, kentteki 320 köyde 500 ton kuşburnu üretimi gerçekleştirildiği söyledi.

Birşen, kuşburnunun toplamasının zor olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Daha tam olarak kültürü alınmış bir çeşidi söz konusu değil. Bu konuda çalışmalar Bakanlığımızca yürütülmektedir. Önemli olan dikensiz bir şekilde kuşburnu üretebilmektir. Yapmış olduğumuz çalışmalara göre bir kişi günde ancak 10-15 kilo kuşburnu toplayabiliyor. Bu konuda daha çok kapama bahçeler kurma arzusundayız. Bu açığı kapatmak için bu yıl dikensiz 7 bin fidan getirdik. Kapama bahçeler oluşturduk. Bunlardan ciddi sonuçlar bekliyoruz."

- "Tarımsal hasılaya katkısı 2 milyon lira"

Amaçlarının kuşburnunun ticari üretimini artırmak olduğuna dikkati çeken Birşen, yapılacak çalışmalarla bir dönümlük alandan bir ton kuşburnu elde edilebileceğini saptadıklarını söyledi.

Birşen, kuşburnunun genellikle Gümüşhane başta olmak üzere Erzincan, Elazığ ve Erzurum gibi doğu illerinde yetiştiğini belirterek, buralardan işlenmek amacıyla Gümüşhane'ye kuşburnu getirildiğini bildirdi.

Gümüşhane'de kuşburnundan gıda üreten 5 işletme bulunduğunu dile getiren Birşen, "Gümüşhane'de doğada tespit ettiğimiz 500 ton kuşburnu ile Türkiye'de en fazla kuşburnu üretilen il konumundayız. Üretim noktasında sıkıntımız var ancak işletme de bulunmuyor." dedi.

Birşen, Gümüşhane'nin dağlarını, taşlarını kuşburnu yapma arzuları olduğunu kaydederek, "Amacımız köylerde yaşayan insanlarımızın gelirini artırmak. Şu anda üretilen kuşburnunun Gümüşhane ekonomisine, tarımsal hasılamıza katkısı 2 milyon lira. Gümüşhane 17 çeşitle bu konuda ciddi bir gen kaynağıdır. 17 çeşitle Türkiye'de en fazla kuşburnu çeşidinin olduğu ildir." diye konuştu.

- Kış aylarının vazgeçilmezi

Birşen, toplanan kuşburnu meyvesinden evlerde marmelat, pekmez, meyve suyu ve çay yapıldığını aktararak, bu ürünlerin kış yiyeceği olarak köylerde yaşayanların ambarlarında yerini aldığını vurguladı.

Kuşburnunun önemli derecede C vitamini içeren bir ürün olduğunu ve kış aylarında soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı önleyici ve tedavi edici özellik gösterdiğini belirten Birşen, "Kış aylarında insanlarımızın sağlıklı beslenmesi için kuşburnu vazgeçilmez bir üründür. 'Kuşburnu tüket hasta olma.' diyoruz. 100 gram kuşburnu, bir kasa portakala eş değer C vitamini deposudur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Emeğin karşılığını veriyor"

Merkeze bağlı Gümüştuğ köyünde yaşayan 80 yaşındaki Zekeriya Çiçek, 30 yıldır kuşburnu üretimi yaptığını söyledi.

Kuşburnunun toplanmasının son derece zahmetli olduğunu dile getiren Çiçek, "Dikenlerin arasından dağdan topluyoruz. Kilosunu 15 liradan satıyoruz. Emeğimizin karşılığını veriyor." dedi.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.