SGK'dan gaziye protez ayıbı

Vatani görevini yaptığı sırada sağ bacağını diz altından kaybeden Konya Akşehirli 52 yaşındaki Behsat Uyar'a takılan hidrolik protezin 2 bin 141 lirayı aşan miktarı, 'terör gazisi olmadığı' gerekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri istendi.

SGK'dan gaziye protez ayıbı
SGK'dan gaziye protez ayıbı
GİRİŞ 19.03.2013 15:28 GÜNCELLEME 19.03.2013 15:32

Konya'nın Akşehir ilçesinde oturan Behsat Uyar, 1982 yılında Kırklareli'nde askerliğini yaparken doldur- boşalt yapmak isteyen bir astsubayın tüfeğinin ateş alması üzerine bacağından yaralandı. Hastaneye kaldırılan Uyar'ın sağ bacağı dizinin altından kesildi. Uyar'a 'vazife malulü' statüsünde, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında yayımlanan genelge doğrultusunda protez bacak ödemesi yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, 2011 yılında protez bacak ödemeleriyle ilgili incelemelerinde, Behsat Uyar'ın '3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu' dışında kaldığını ve terör gazisi olmadığını ve malulen emekli statüsünde bulunduğunu belirledi. Müfettişlerin hazırladığı bu rapor üzerine hidrolik protez takılan Behsat Uyar'dan, SGK, yapılan ödemenin 2 bin 141 lirayı aşan miktarını geri istedi.

Geçen 15 Şubat'ta, Konya 1. İcra Dairesi tarafından 'ilamsız takiplerde ödeme emri' geldiğini belirten Behsat Uyar, şunları söyledi:

"Protezimi bir yıldır yenileyemiyorum. Bize daha önce borcumuzun ödenmeyeceği belirtildi. Ama gelen evrak bizi şoke etti. Üstelik icra tebliğinin 1'inci nüshasında asıl borcun 9 bin 386 lira olduğu faiziyle birlikte ise 12 bin 415 lira olduğu belirtiliyor. İkinci nüshasında ise takip çıkış toplamı, tahsil harcı, vekalet ücreti, evrak harcı ve icra masrafıyla birlikte 93 bin 294 lira 86 kuruş olarak görünüyor. Bir protez için 93 bin lira istenir mi? Benim bu parayı ödeyecek gücüm yok."

PROTEZİ İADE EDİP, BASTONLA GEZERİM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyen Uyar, "Protezi geri verip, bastonla gezerim. Bu konuda bir dilekçe yazacağız 250 lira istiyorlar. Ben yeni protez alsam 50 bin lira. Nasıl alacağım?" dedi.

1993 yılında Gaziantep'te vatani görevini yaparken cinnet geçiren asker arkadaşının tüfeğiyle ateş açması sonucu sağ bacağını kaybeden ve Uyar gibi aynı durumda olan 41 yaşındaki Hasan Ata'dan da faiziyle birlikte geri istenen 74 bin lira için icra takip işlemi başlatılmıştı.

GAZİLERİN SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

SGK İl Müdürü Cem Dinç, Behsat Uyar'dan geri istenen rakamın 14 bin lira olduğunu, 93 bin lira olarak belirtilen rakamda bir yanlışlık olabileceğini belirtti.

Gazilerin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını ifade eden Dinç, şunları söyledi:

"Harp gazilerin kullanacağı protez ücretleri sınırsız, vazife malullerinki ise sınırlıydı. 28.07.2012 tarihinde çıkan tebliğ ile bu eşitsizlik ortadan kalktı. Ancak, hakkında icra takibi başlatılan Behsat Uyar ve Hasan Ata'nın, işlemleri tebliğ tarihinden önce olduğu için onlar bu eşitlikten yararlanamadı. İki arkadaşımız da icra takibine itirazda bulunacak ve icra takibi durdurulacak. Bu durum yaklaşık 1 yıl süreyi içeriyor. Bu süre içinde bağlı bulunduğumuz bakanlığımız diğer ilgili bakanlıklarla da temasa geçip bu sorunu çözüme kavuşturmayı planlıyor ve tebliğ tarihinden öncesini kapsayan gazilerimizde harp malulleriyle eşit haklara sahip olacak. Bizler kurum olarak hiçbir gazimizi mağdur olmasını istemeyiz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...