Uzmanlar: Karadeniz depremi sürpriz değil

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz'de dün meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremin sürpriz olmadığını belirtti.

Uzmanlar: Karadeniz depremi sürpriz değil
Uzmanlar: Karadeniz depremi sürpriz değil
GİRİŞ 20.03.2013 13:57 GÜNCELLEME 21.03.2013 08:38

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, ''Bu deprem, Karadeniz'in aktif fay sistemi tarafından oluşturulmuş tektonik kökenli bir depremdir'' dedi.

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazı açıklarında Kilyos'a yaklaşık 97 kilometre uzaklıkta Karadeniz'de dün meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremle ilgili bazı bilim insanlarının, ''sürpriz'' ya da ''yapay'' bir deprem olduğu, bazılarının ise Karadeniz'de fay bulunmadığı yönünde açıklamalar yaptığını belirtti.

Bu tür açıklamaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Bektaş, ''Karadeniz'de meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem iddia edildiği gibi ne sürpriz bir deprem ne de insanlar tarafından oluşturulmuş yapay bir depremdir. Bu deprem, Karadeniz'in aktif fay sistemi tarafından oluşturulmuş tektonik kökenli bir depremdir. Ayrıca, 'bu depremden daha büyük bir deprem olmaz' görüşü de yanlıştır'' diye konuştu.    

''Türkiye'de yeni deprem tehlike haritası oluşturulmalı''

Karadeniz'de daha büyük depremler olabileceğine işaret eden ve bunun örneklerinin Bulgaristan açıklarında görüldüğünü söyleyen Bektaş, şöyle devam etti:  ''Öteden beri iddia ettiğimiz gibi Karadeniz'de aktif faylar mevcut olup tüm Karadeniz bir deprem kaynağı niteliğindedir. Uydu görüntülerindeki çizgisellikler ve bunlar üzerindeki son 50 yıllık deprem kayıtları batı Karadeniz'de kuzeydoğu ve doğu-batı doğrultulu iki aktif fay sisteminin varlığını kanıtlar.

Bulgaristan'ın Karadeniz sahillerinde ve şelfinde, Varna açıklarında, haritalanan bu iki fay sistemi üzerinde 7'den büyük tarihsel ve güncel 'Karadeniz depremleri' mevcuttur. Bunlar sırasıyla 543, 1444 ve 1901 tarihlerinde meydana gelmiş 7'den büyük Karadeniz depremleridir.''Prof. Dr. Bektaş, Karadeniz'deki son depreme işaret ederek, ''İstanbul açıklarındaki Batı Karadeniz depremi, bu iki fay sisteminin kesiştiği bir noktada meydana gelişmiştir. Tüm Karadeniz Bölgesi güneyden Kuzey Anadolu Fayı, kuzeyden ise Karadeniz Fay Sistemi ile kuşatılmıştır. Bu nedenle Karadeniz deki tüm aktif faylar Türkiye Aktif Fay Haritası'na işlenmeli, bu haritayı esas alan yeni deprem tehlike haritası oluşturulmalıdır'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı