Siirt'te ışık hadisesi herkesi büyüledi

Siirt'in Tillo ilçesinde bulunan ve İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneği bugün tekrar çalıştı. Ortaya çıkan manzara türbenin ziyaretçilerini hem hayran bıraktı hem duygulandırdı.

GİRİŞ 21.03.2013 12:34 GÜNCELLEME 21.03.2013 12:54

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek yaptırdığı ışık düzeneğinde, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıması bir kez daha izlendi.

Saban namazının ardından Siirt'in Aydınlar (Tillo) ilçesinde bulunan türbe, başta İstanbul olmak üzere yurdun dört bir yöresinden gelen vatandaşlar tarafından dolduruldu. Türbenin küçük olması nedeniyle çok az sayıda basın mensubu ve vatandaş içeride izleme imkanı buldu. Diğer vatandaşları izlemesi için de türbenin avlusunda ekran kuruldu. Türbeye giremeyen vatandaşlar ellerinde fotoğraf makineleri ve telefonları, güneş ışıklarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğmasını ekrandan izlemeye ve görüntülemeye çalıştılar.

Birçok vatandaş bu esnada duygulu anlar yaşadı ve tekbir ile salavatlar getirdi. Işık hadisenin tekrar izlenmesini sağlayan bilim heyetinin içerisinde bulunan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Eker, "2011 yılı mart ayında geldiğimizde hava çok bulutluydu. Güneşi göremedik ancak ölçümlerimizi yaptık. 2011 yılı 23 Eylül tarihinde ilk defa güneş hadisesi gerçekleşti. Işık hadisesi dördüncü seferi de gerçekleşti. Hava kapalı olur ihtimali ile çok fazla bir program yapılmadı. Vatandaşlar davet edilmedi. Ancak dördüncü sefer insanlar duymuş, çok kalabalık var ve merakla izlediler. Bugün çok güzel geçti. Allah bizi mahcup etmedi. Allah İbrahim Hakkı ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nden razı olsun.

Sistemi kuran onlar. Bizler sadece geldik, onların yaptığı bu eserleri görüyoruz. Almamız gereken ders, hocaya saygı ve ilme saygı. İnşallah insanlar, bu şekilde dersi aldılar" dedi.
İstanbul'dan gelen İtalyan Lisesi Okul Aile Birliği yönetim kurulu üyesi Gülsüm Çelen, olayın çok enteresan olduğunu söyledi. Çelen "Biz İstanbul'dan geldik, özelikle bu tarihe denk getirmek için yardım amaçlı bir okul gezisi düzenledik. Bu olayı görmek için geldik, çok enteresan geldi. Keşke bunu daha fazla kişi bilse de gelip bu olayı görse. Gezimizin amacı Siirt'te bir okulu kardeş okul ilan etmekti. Hem onlara yardımda bulunmak için, hem gezi tarihini özelikle denk getirdiğimiz bu tarihte ışık hadisesini görmek istedik. İyi ki geldik çok güzeldi" diye konuştu.

Yapılan çalışmaların ardından ışık hadisesinin dördüncü kez izlendiğini belirterek Kültür ve Turizm Müdür Vekili Remzi Uslu, ışık hadisesinin 21 Mart tarihinde tekrar gerçekleştiğini dile getirdi. Uslu, "Olağanüstü bir katılım vardı. Işık hadisesinin bundan sonra uluslararası alanda tanıtımında yardımcı olmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Güneşin doğuşunu Vali Vekili Gürbüz Saltaş, İlçe Kaymakamı Ahmet Yıldız, İlçe Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu da izledi.

IŞIK HADİSESİ

İbrahim Hakkı Hazretleri Tillo'da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah'nin 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına yan tarafında bir kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 2.5 kilometre uzağında bir tepe üzerinde taş bir duvar yapmış.

Her yıl ekinokslarda 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışınları duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen güneş ışınları kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyordu. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011 yılında ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen bilim adamlarının yaptıkları ortak bir çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlandı.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi