Un sanayicileri ''esmer ekmek'' için hazır

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Rıfat Hekimoğlu, dernek üyesi tüm fabrikaların, yeni çıkacak tebliğe hazır olduğunu söyledi.

Un sanayicileri ''esmer ekmek'' için hazır
Un sanayicileri ''esmer ekmek'' için hazır
GİRİŞ 26.03.2013 11:23 GÜNCELLEME 26.03.2013 11:23

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Rıfat Hekimoğlu, dernek üyesi tüm fabrikaların, yeni çıkacak tebliğe hazır olduğunu belirterek, ''Lif ve mineral miktarı yükseldikçe, bence ekmeğin tadı vatandaşa biraz daha hoş gelecektir'' dedi.

Buğday Unu Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere geçtiğimiz günlerde Başbakanlığa gönderilmişti.

Değişikliklerle, ekmek yapımında kullanılan buğday unları ''ekmeklik buğday unu'' adıyla tek sınıfta toplandı ve bu unlardaki kül miktarı en az 0,7, en çok 0,8 olarak belirlendi.

Yeni tebliğe uygun ekmeklik un üretmek için tebliğin yayımlanmasını bekleyen un fabrikaları da hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Rıfat Hekimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda yaklaşık 12 milyon ton un üretildiğini, bunun 2 milyon tonunun ihraç edildiğini, geri kalanının iç piyasaya verildiğini söyledi.

''Dernek üyesi tüm fabrikalarımız, yeni çıkacak tebliğe hazır'' diyen Hekimoğlu, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakanımızın önerisi doğrultusunda başlayan bu çalışmayı un sanayicileri olarak önemsiyoruz. Tüm toplum biliyor ki; lifli, vitamini ve minerali yüksek gıda tüketmenin sağlık açısından büyük yararı var. Lifli besinlerin sindirim sistemine de ciddi manada faydası var. Biz dernek olarak söz konusu tebliğin hazırlanması aşamasına da katkı sağladık. Bu çeşit ekmeklik una geçişte ve üretimde bir sorun yaşanmayacak. Un arzında da sıkıntı yaşanmayacak. Aynı teknolojiyle üreteceğiz. Biz sadece unu esmerleştirip, yeni tebliğe uyum sağlayacağız.''

-250 gramlık ekmekler esmerleşecek-

Hekimoğlu, yeni tebliğe göre hazırlanacak undan yapılan ekmeğin, mevcuttan biraz daha esmer bir görünüme sahip olacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu yeni ekmeğin rengi griye yakın olacak. Tam tahıllı, kepekli, tam buğday ekmeği, çavdar ve yulaflı ekmekler yine olacak. Şunu mutlaka belirtmeliyim ki; eskiden olduğu gibi, papatya ekmeği gibi özel çeşitlerde beyaz ekmek devam edecek. Onlar o beyazlıkta olacak. Yeni tebliğde, KDV'si yüzde 1 olan, 250 gram ağırlığa sahip, toplumda tüketimi fazla olan standart ekmek grubu ekmeğin tebliği değişiyor. Bunda kül oranı yükselecek, kepek miktarı artacak, dolayısıyla lif miktarı ve mineraller açısından biraz daha zenginleşmiş olacak.''

Esmerleşen ekmeğin tadında mutlaka değişiklik olacağını vurgulayan Hekimoğlu, ''Tadına alışma konusunda problem olacağını zannetmiyorum. Lif ve mineral miktarı yükseldikçe bence ekmeğin tadı vatandaşa biraz daha hoş gelecektir. Ancak belki toplumun alışkanlığı kolay değişmeyecektir. Fakat insanlar, beyaz ekmek ya da esmer ekmek tercihini yapabilecek. Bu tamamen kişilerin damak tadıyla alakalı'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...
Ortadoğu’da savaş dahil başka krizlerin ilk vuracağı ülkelerden birisi de Türkiye