2014 yılında hac kurası olmayacak

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gelecek yıl 2007'den bu yana hacca gidemeyenlerin gönderileceğini kura çekimi yapılmayacağını söyledi.

2014 yılında hac kurası olmayacak
2014 yılında hac kurası olmayacak
GİRİŞ 28.03.2013 12:14 GÜNCELLEME 28.03.2013 12:38
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "2007 yılından itibaren üst üste 7 yıl müracaat edip buna rağmen kurada ismi çıkmayan 70 bin kişiyi 2014'te kurasız göndereceğiz." dedi. Görmez, 2014'te hac kurası çekilmeyeceğini açıkladı.

2013 yılı hac kuraları Diyanet İşleri Başkanlığı merkezinde çekildi. Kura öncesi konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hac ibadetinin önemini anlattı.

"KURASI ÇIKMAYANLARA ALLAH SORMAZ"

Görmez, "Her yıl 20-30 milyon Müslüman'ın hacca gitmeyi talep ettiğini, bunların içinden 2-3 milyon insanın bu ibadeti yapabildiğini vurgulayarak, "Bunu artık bütün vatandaşlarımızın da bilmesi gerekiyor. Fıkhen de bu imkanı istitaat (güç yetirme) kavramının mana ve ihtivası değiştiği için artık bütün imkanlara başvurduktan sonra müracaatları yaptığı halde kendisine çıkmayanlara Cenab-ı Hak bu ibadeti artık sormayacaktır. Çünkü bu imkana insanlar sahip değil. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

"SIRAYA KOYARSAK 30-40 YIL SONRAYA RANDEVU VERİRİZ"

Görmez, şöyle devam etti: "Aynı gün hem sevinci hem hüznü yaşıyoruz. Az sayıda insanımız büyük bir sevinç yaşıyor. Ama çok sayıda insanımız büyük bir üzüntü yaşıyor. Bu sene müracaat edenler, son yıllarda müracaat edenler 1 milyon 372 bin müracaatımız var. Oysa Suudi Arabistan'a her sene gönderme imkanına sahip olduğumuz 74 bin. Bu bir 1 milyon 372'i, 74 bine böldüğümüzde 20 sene sadece bu rakamı tüketme imkanına sahip oluyoruz. 60 yaşında müracaat eden herhangi bir amcamıza biz bu sene müracaat ettiği takdirde '20 sene sıranız gelecek' diyeceğiz. 80 yaşında müracaat etse diyeceğiz ki '100 yaşında sizi gönderebileceğiz'. Onun için Anadolu'nun her tarafından bana mektuplar geliyor. 'Bu kura sisteminden vazgeçin ve lütfen bizi sıraya koyun' diyorlar. Sıraya koyduğumuzda işte böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Sıraya koyduğumuzda 30-40 yıl sonraya ancak hacı adaylarımıza randevu verme imkanına sahip oluyoruz. Onun yerine katsayılı kura sistemini uyguluyoruz. 2007 yılından beri uyguluyoruz. 1 kez müracaat eden kez, 5 kez müracaat eden 25 kez, bu sene 7 kez müracaat edenler 49 kez ismini çekecek. İnşallah en güzel bir şekilde bu işlemi tamamlayacağız. Ve içimizde hepimizi temsilen 70 bin hacı adayımızı belirleyip hacca göndereceğiz."

"2014'TE KURA ÇEKİLMEYECEK"

Görmez, şunları ifade etti: "Benim geçen sene size buradan verdiğim bir vaat var. Şimdi o vaadi tekrarlamak istiyorum. 2007 yılından itibaren üst üste 7 yıl müracaat edip -ki yedinci yıl bu sene- buna rağmen kurada ismi çıkmayanları bir sonraki sene, 2014'te hiç kuraya tabi tutmadan hepsini götüreceğiz inşallah. Bu sayı ne kadardır, 120 bin küsur, bu sene itibariyle. Bu 120 binin 30 bini bu sene kuradan çıkacak ve gidecek. Geriye kalan yaklaşık 90 bin kişinin 70 bini için gelecek sene hiç kura çekmeyeceğiz. Ve bu 90 binin 70 binini kendi içinden bir kura ile inşallah kurasız olarak göndereceğiz. Geriye eğer kalırsa 20 bini de 2015'te göndereceğiz. Eğer gelecek sene ek kontenjan alırsak 7 sene üst üste müracaat etmiş bütün kardeşlerimizi hacca götürmüş olacağız. Dolayısıyla gelecek sene hac kurası çekilmeyecek, 2007'den itibaren üst üste 7 sene müracaat etmiş bütün hacı adaylarımız hiçbir kuraya tabi tutulmadan gönderilecek. Eğer kontenjanın üstünde olursa onları da bir sonraki sene 2015'te hacca göndereceğiz."

"HAC, HAYAT BULMAYA GİDİLEN BİR İBADETTİR"

Görmez, hacı adaylarına şu hatırlatmalarda da bulundu: "Üst üste müracaatlarını yaptıkları halde gidemeyenler üzülmesinler. Çünkü onlar artık sormayacaktır. İmkanı olanlara Cenab-ı Hak farz kılmıştır. İkincisi, hacca müracaat eden bazı büyüklerimiz çok ağır hasta olduğu halde, hatta çok büyük tedaviler gördükleri halde yüreklerindeki o aşka, heyecana tabi olarak ısrarla müracaatları yapıyorlar. Hatta kendi içlerinden dostlarına, arkadaşlarına da 'gider kutsal topraklarında vefat ederim' diyorlar. Bunu yapmayın! Hac ibadeti ölmek için gidilen bir ibadet değil, hayat bulmaya gidilen bir ibadettir."

YORUMLAR 13
  • Çigerxun 9 yıl önce Şikayet Et
    Yeter Türkiye kafga
    Cevapla
  • emre yaman 10 yıl önce Şikayet Et
    YORUM. Babası hasta oldugu icin biraz duygusal yazmıs arkadas eli yakanızda diye ama maalesef onlarında yapabilecegi bir sey yok bu kadar basvuruyla isleri gercekten zor adalaet saglamak zor onlarda kurayla isin o kısmını Allaha bırakıyorlar anladıgım kadarıyla yoksa sıraya koysalar hakikaten bizim bile gitme sansımız yok benimde babam yazıldı 3 yıl bekledi kısmet olmadı vefat etti niyeti kabul olmustur insallah diyecegiz elimizden baska bir sey gelmez.
    Cevapla
  • ali veli 11 yıl önce Şikayet Et
    İşi gücü turizm şirketi gibi çalışan diyanet, sizi Allah a havale ediyoruz.... 7 yıldır başvurumuz var fakat bir türlü sıra nedense bize gelmiyor.babam şu an akciğer kanseri bu sonuçlarla yeniden yıkıldı..işi gücü turizm şirketi gibi çalışmak olan diyanete sesleniyorum 63 yaşında başvuru yapan her sene yıkılan babamın eli yakanızda olacaktır..sizi Allah a havale ediyoruz....
    Cevapla
  • yorumcuu 11 yıl önce Şikayet Et
    70 YAŞIN ÜSTÜNDEKİLERİ HACCA ALMAYACAKSIN BENCEE. Haccın amaç ve gayesine uymuyor 70 yaşın üstündekiler zaten kötülüklerden elini çekmiş oluyor islamiyet yaşam biçimidir genç iken gideceksin ki huzur bulasın kuranda namaz insanı kötülüklerden alıkoyan bir ibadettir diyor birçok kötülükler gençlikte yapılır bence bu kuralda konmalı genç iken hacca gitme sağlanmalı.
    Cevapla
  • ibrahim kendibaşına 11 yıl önce Şikayet Et
    hac piyangosu.. Baştan aşağı yanlış sistem.Halbuki yaşlılara ve ilk defa gideceklere öncelik tanınsa olmaz mı.OLMAAAAZ.Niye. çünkü görevliler yaşlılarla uğraşmak zorun da kalırlar.Zora gelemezler.Amca, 70 yaşına gelmiş gidemiyor genç yaştakiler piyango sayesinde gidiyor.Böyle adaletsizlik olmaz.Pes doğrusu.Mehmet Görmez Hoca görür bir gün İnşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?