Türkiye'deki Gürcüler çifte vatandaş olacak!

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, "Sizlere (Türkiye'de yaşayan Gürcüler) aynı zamanda Gürcistan vatandaşı olma hakkı tanıyacağız" dedi.

Türkiye'deki Gürcüler çifte vatandaş olacak!
Türkiye'deki Gürcüler çifte vatandaş olacak!
GİRİŞ 07.04.2013 00:19 GÜNCELLEME 07.04.2013 00:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğini ziyaret eden Saakaşvili, bina önünde toplanan Gürcü asıllı Türk vatandaşlarına hitap etti.

Saakaşvili, İnegöl'ün, Gürcistan'ın kültür ve adetlerini yaşatan çok önemli sembollerden biri olduğunu söyledi.

Ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde, Gürcü halkının büyük role sahip olduğunu belirten Saakaşvili, şöyle konuştu:

"Bu ilişki artarak devam ediyor. Biz Gürcü halkı, her alanda başarılı oluyoruz. Gürcü kültür, örf ve adetlerini ne kadar zor şartlar altında muhafaza ettiğinizi biliyorum. Burada Gürcü ve Abhaz milletlerinin kökenlerinin kardeşçe, bir arada yaşadığını görmekteyiz. Demek ki bu gerçekleşebiliyormuş. Bu iki halk, barış içinde yaşayabiliyormuş. Demek ki Kafkas halkının birlikte yaşaması mümkün. Tabii başka güçler tarafından buna zarar verilmezse."

"Birlik olursak bizi kimse kenara itemez"

Saakaşvili, dünyada 10 milyondan fazla Gürcü'nün yaşadığını ve bunların bir kısmının Hristiyan ve Müslüman olduğunu bildirdi.

Din farkının çok önemli olmadığını dile getiren Saakaşvili, bunun sadece renklilik kattığını ve her zaman birlik, beraberlik içinde yaşayacaklarını anlattı.

Saakaşvili, bir müjdesi olduğuna işaret ederek, "Sizlere (Türkiye'de yaşayan Gürcüler) aynı zamanda Gürcistan vatandaşı olma hakkı tanıyacağız. Çünkü bugün siz, iki ülke arasında iyi ilişkilerin geliştirilmesi anlamında köprü görevi yapıyorsunuz" ifadesini kullandı.

Gürcistan'ın, Kuzey Atlantik Paktı (NATO) ile Avrupa Birliğine (AB) açtığı pencereyi Türkiye'ye de açtığını ifade eden Saakaşvili, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Saakaşvili, vatandaşlık için yapılacak tüm başvuruları kabul edecekleri bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Gürcistan'ın kaybedecek vatandaşı yok zaten. Her vatandaşımızı kazanmalıyız, gözetmeliyiz. Birlik olursak bizi kimse kenara itemez. İnegöl halkı, size teşekkür ediyorum. Biz iki gururlu cumhuriyetin temsilcileri, vatandaşlarıyız. Bizi doğru yoldan hiçbir zaman ayıramayacaklar. Buradan çok mutlu ayrılıyorum."

Derneğin anı defterini imzalayan Saakaşvili, kentte yaşayan bazı Gürcü aileleri evlerinde ziyaret ettikten sonra Yenişehir ilçesine geçerek, uçakla Ankara'ya gitti.

YORUMLAR 1
  • erol şekerci 11 yıl önce Şikayet Et
    önce din vicdan hürriyetini ver. Evet, çifte vatandaşlık geç kalmış bir hak. Bugün bu fantastik hakkın veriliyor olması güzel. Ancak bundan çok daha önemli olan başka bir mesele var; Gürcistanda yaşayan yaklaşık bir milyon müslümana ilkokuldan itibaren zorunlu din dersi adı altında hıristiyanlık okutuluyor. Devlet-kilise el ele müslümanlar hıristiyanlaştırılıyor. Anne-babası müslüman olan çocukların %80'i hıristiyanlığa geçmiş durumda. bu durumda Türkiyedeki müslüman gürcülere vatandaşlık hakkı verseniz ne olur vermeseniz ne olur ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi