AYM'den TSK'ya sendikalı memur resti

Anayasa Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı ile TSK'daki sivil memurların sendika kurmayacağı ve sendikaya üye olamayacağına ilişkin kanun hükmünü iptal etti

AYM'den TSK'ya sendikalı memur resti
AYM'den TSK'ya sendikalı memur resti
GİRİŞ 11.04.2013 11:01 GÜNCELLEME 11.04.2013 11:05

TSK'da çalışan sivil memurlar, 21 Ekim 2011 tarihinde Sime-Sen'i kurdu. Sendika yetkilileri, kuruluşundan 6 ay sonra sendikanın 1. genel kurulunu yapmak için Ankara Valiliğine müracaat etti. Ankara Valiliği, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15. maddesinin (g) fıkrasındaki ''Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadrolarında çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri sendikaya üye olamaz ve sendika kuramaz'' hükmü gereğince Sime-Sen'in faaliyetlerinin durdurulması talebiyle Ankara 8. İş Mahkemesine dava açtı.

Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda Sime-Sen'in kurucularının tamamının Milli Savunma Bakanlığı ve TSK kadrolarında memur olarak çalışan ve sivil memur olarak adlandırılan devlet memurları olduğuna işaret edilerek, ''Kuruluş bildirimi yapılan Sime-Sen'in 4688 sayılı Kanun hükümlerine tabi kamu görevlileri sendikalı olduğu hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır'' denildi. Raporda, 4688 sayılı Yasa'nın ilgili hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebileceği bildirildi.

Davaya bakan 8. İş Mahkemesi, ''4688 sayılı yasanın 15. maddesinin (g) fıkrasının Anayasa'nın 10 ve 51. maddelerine aykırılık iddiası nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına ve Anayasa Mahkemesinin vereceği kararın beklenmesine'' hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, dün yaptığı toplantıda Milli Savunma Bakanlığı ile TSK kadrolarında çalışan sivil memurların sendika kurmasını ve sendikaya üye olmasını yasaklayan kanun hükmünün iptal istemini esastan görüştü ve iptaline karar verdi. Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı ile TSK kadrolarında çalışan sivil memurlar, artık sendika kurabilecek ve sendikaya üye olabilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar