Milli Tank Altay 55 derecede test edildi

Türkiye'nin ilk ana muharebe tankı Altay, zorlu testlerden geçiriliyor. Kış testleri Sarıkamış'ta yapılan Altay'ın sıcak hava koşullarına dayanıklılığı ise 55 derecede ölçülüyor.

GİRİŞ 14.04.2013 09:21 GÜNCELLEME 14.04.2013 09:24
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle tanıtılan milli tank Altay, arazide test ediliyor. Şu ana kadar 4 bin kilometre boyunca testten geçirilen Altay'ın 2015'te seri üretime hazırlanması planlanıyor.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, AA muhabirine TSK'nın ihtiyaçlarına uygun şekilde dünyanın en gelişmiş tankını üretmek istediklerini anlattı.

Altay'ın tasarımından üretimine kadar tamamen milli imkanlarla yapıldığına işaret eden Görgüç, gelecek dönemde iki prototip daha yapacaklarını söyledi.

İlk prototiplerin test aşamasında olduğunu belirten Görgüç, "Sadece kış testi değil, arazi, mukavemet testleri de sürüyor. 4 bin kilometreyi geçti testler, arazide yapıyoruz testlerimizi. Yine testlerin bir kısmında da soğuk iklimi değerlendirmek için Sarıkamış'ta çalıştık. Bütün önümüzdeki proje boyunca bu testler sürecek" diye konuştu.

Görgüç, 2014'te testlerin daha zorlu koşullar altında yapılacağını vurgulayarak, "Daha uzun kış testi yapacağız. Şu anda Otokar'da klima odamız var. Orada da artı 55 derecede motor testleri sürüyor. Altay Projesi, zamanında ve hedeflere uygun şekilde sürüyor. 2013 ve 2014'te 2 prototip daha imal edeceğiz, onların testlerini de yapacağız. Bu şekilde 3-4 farklı düzeydeki tankın tüm testleri sürecek" şeklinde konuştu.

ALT YAPISI SERİ ÜRETİME HAZIRLANIYOR

Görgüç, tankın seri üretimi için fizibilite çalışması yaptıklarını kaydederek, farklı prototipleri test ettiklerini, projeyi 2016'da tamamlayacaklarını dile getirdi.

"İlk atışta vuruş testini bir tankta, mukavemet testini diğerinde yapıyoruz" diyen Görgüç, "Ürün geliştirme sürecindeyiz, en zor koşullarda testlerimizi sürdürüyoruz. Ufak tefek aksaklıklar olabilir ama önemli olan bunu geliştirmektir. Hedefimiz, TSK'nın 21. yüzyıl ihtiyaçlarına uygun, dünyanın en gelişmiş tankını üretebilmektir" ifadesini kullandı.

Görgüç, sözlerini şöyle tamamladı:

"İmzaladığımız sözleşmeye göre birçok faaliyeti paralel yürütüyoruz. Türkiye'de bir ana muharebe tankının imal edilmesi için sanayi altyapısının oluşturulması da öngörülüyor. Projemizin ana amaçlarından biri de bu tür seri üretime yönelik altyapının oluşturulmasıdır. Bu çerçevede yaptığımız kontratta 2013 ve 2014'te seri üretim gereksinimlerinin raporunu hazırlayacağız.

2014'te bunun bir değerlendirilmesi yapılacak. Bu rapor çerçevesinde seri imalata yönelik yatırımlar olgunlaşacak. Böylelikle seri üretim başlayacak. Tabii bu da ayrı bir sözleşme gerektiriyor. Türkiye'de mevcut altyapıya takviyeler yaparak, böyle bir tankın imalatı söz konusu. Bu prototipleri Türkiye'de ürettik zaten. Seri üretim tabii Türkiye'de yapılabilir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Nedimi 11 yıl önce Şikayet Et
    Şöyle anlayalım. Vatanımızda şimdiye kadar gördüğümüz, gerek askerlik yaparken gerekse sincan da devlete gözdağı verirken yürüyen tankların tümü satın alınma, Hem de altayın 10 da biri değilken Altaydan 10 kat daha pahalı. birde o kadar paraya rağmen pkk ya kullanılmıyor bu tanklar :)
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    görüyoruz okuyoruz muhalifler yine muhalif. !bu nesildendirya yüzyıllarca bir şey yapamadık !. bu nesildendir'ya yüzyıllarca bir şey yapamadık üretemedik .!
    Cevapla
  • Hainlere_inat 11 yıl önce Şikayet Et
    Gerek Kaldı mı?. Ne gerek var bunlara şimdi canım nasılsa pekekeyi de bitirdiniz öyle değil mi? artık bunlarıda eskortluk görevi ile görevlendirip teröristlerin güvenli bir biçimde uğurlanması! amacıyla kullanırsınız. HER SEÇİM AREFESİNDE OLDUĞU GİBİ GÖZ BOYAMALARA ARTIK KARNIM ŞAHSEN TOK BENİM KİM YERSE YESİN...
    Cevapla
  • Adrenalin 11 yıl önce Şikayet Et
    Sn. Kartal Tibet. Olmayan şeye lazer silahı takılmaz önce geliştirilebilir muharebe aracını meydana getireceksin ( tank, helikopter vs.) daha sonra bunları geliştireceksin çeşitli gelişmiş silahlar ekleyeceksin vs. Bunların hepsi başlangıç. Zamanla öncü olacağız insallah
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    tank iyi de adamlar uçağa gemiye lazer silahı koyuyor. söz sahibi olmak için çıtayı yüksek tutup bir nevi taklitten uzaklaşmamız lazım. en azından yeni silah ve teknolojiyi geliştirmeliyiz ki hem üstün olalım hemde yapılan işin karı olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi