Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya dikkat

Anayasa Mahkemesi 1. ve 2. bölümleri, bireysel başvuruları "kabul edilebilirlik" yönünden inceledi. Bireysel başvuru kapsamında yapılan 15 başvuruyu kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya dikkat
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya dikkat
GİRİŞ 18.04.2013 11:30 GÜNCELLEME 18.04.2013 11:30

Buna göre, 1. Bölümde ele alınan, başvuruların ikisi, "başvuru yollarının tüketilmemesi", biri "açıkça dayanaktan yoksun olması ve konu bakımından yetkisizlik", biri "zaman bakımından yetkisizlik ve açıkça dayanaktan yoksun olması" nedenleriyle kabul edilmedi.

Yüksek Mahkemenin 1. Bölümünde ele alınan, idari yargıda görülen bir davada görev alan hakimler hakkındaki şikayetin işleme konulmaması ve bu karar aleyhine itirazların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca reddedilmesi dolayısıyla anayasal haklarının ihlali nedeniyle yapılan başvuru, "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulundu.

Şahsına karşı hakaret suçu işlendiği iddiasıyla Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı şikayet üzerine etkin bir soruşturma yürütülmemesinin, Anayasa'nın 36. maddesini ihlal ettiğini öne süren kişinin başvurusu ise "konu bakımından yetkisizlik nedeniyle" kabul edilmedi.

2. BÖLÜMDEN 9 BAŞVURU KARARI

Anayasa Mahkemesi 2. Bölümünde değerlendirilen başvuruların 4'ü "konu bakımından yetkisizlik", biri "zaman bakımından yetkisizlik", biri "süre aşımı", biri "zaman bakımından yetkisizlik ve açıkça dayanaktan yoksun olması" nedenleriyle kabul edilemez bulundu.

Yüksek Mahkeme, terör olayları nedeniyle köyünü terk etmek zorunda kaldığını, uğradığı zararların karşılanması için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işleme karşı açtığı davada, verilen ret kararı nedeniyle mülkiyet hakkının ve hak arama hürriyetinin ihlal edildiğini savunan kişinin başvurusunu, "açıkça dayanaktan yoksun olması" gerekçesiyle reddetti.

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşının, ikamet tezkeresinin temdit edilmeyeceği ve 15 gün içinde ülkeden çıkması gerektiğine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davada, verilen yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararının, anayasal haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaptığı başvuru ise "başvuru yollarının tüketilmemiş olması" nedeniyle kabul edilmedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı