Gizli bilgi ve belge bulundurma davası sürüyor

İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" davası İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Gizli bilgi ve belge bulundurma davası sürüyor
Gizli bilgi ve belge bulundurma davası sürüyor
GİRİŞ 24.04.2013 15:30 GÜNCELLEME 05.06.2013 19:54

İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında okunmasına devam edilen iddianamede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele tarafından örgüte kazandırdığı ileri sürülen bilgi ve belgelerin niteliği için Genelkurmay Başkanlığıyla yazışma yapıldığı, "2 belgede gizli kalması gereken bilgileri bulunduğu" cevabının geldiği kaydedildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, TRT spikerleri Murat Cancanbay ve Oktay Durna tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi.

İddianamenin, Onur Süer koordinatörlüğünde örgüt adına faaliyette bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin örgüte kazandırdığı belgeler ve faaliyetlerine dair bilgilerin yer aldığı bölümler okundu.

Örgüt lideri Bilgin Özkaynak'ta ele geçirilen ve şifresi kırılarak elde edilen "Pandora" veri tabanında yapılan incelemelere göre, Denizharp Okulu öğrencileri hakkında önemli bir çalışmanın bulunduğu bildirildi.

Gizlilik dereceli "TC Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harp Karargahı ve Muhabere Elektronik Tesisler Komutanlığı Elmadağ/Ankara" başlıklı barış, olağanüstü durum ve savaş zamanlarında her türlü baskın, sabotaj ve bunlara bağlı olarak tahrip, bombalama, sızma, silahlı taciz, yangın gibi konulara ilişkin hazırlanmış "SABKOR Planı 2008" başlıklı bir belgenin "Pandora"da bulunduğu ve belge için "önemli bilgi içeriyor. İsrail dahil tüm devletler için olabilir. PKK'ya aktarmak maksadıyla kullanılabilinir" ibaresiyle kayıt altına alındığı belirtildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan (DZKK) 13 personelin örgüt yöneticisi Engin Karatekin'e bağlı olduğu, Harp Filo Karargahından örgüte getirilen bir belgeyle ilgili olarak "Belgede, ASELSAN tarafından üretilen sensörlerin etkinliğine ilişkin değerlendirmeleri içeren kıymetli bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler Yunanistan'ın, Türk Deniz Kuvvetlerine karşı alması gereken tedbirler konusunda önemli bilgiler sunduğu gibi, ileride sahip olması gereken kuvvet yapısı hakkında da doğru kararlar almasına yardımcı olacaktır" notunun alındığı kaydedildi.

"Akdeniz Faaliyetleri Direktifi" isimli dosyada, Akdeniz'deki askerî faaliyetleri düzenleme, rehberlik etme amaçlı dokümanların bulunduğu, "GMKS projesi" adlı dosyada ise Türkiye Cumhuriyeti'nin milli menfaatleri, milli hedefleri ve milli güvenlik siyaseti hakkında bilgilerin bulunduğu ifade edildi.

Türk denizaltılarına dair bütün bilgiler dosyalanmış

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan denizaltıların imkan kabiliyet ve zafiyetleri, modernizasyonu, tadilatı ve silahlarına ilişkin "gizli" dereceli bilgilerin de arşivlendiği veri tabanında, Çanakkale boğazından geçebilecek denizaltıları tespit etmek üzere kurulmuş olan akustik tespit sistemlerinin durumlarını anlatan belgelerin yer aldığı belirtildi.

Örgüt yöneticisi Safiye Köten'e bağlı toplam 4 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin bulunduğu, Köten'den ele geçirilen belgelerde "Komutana tavsiyeler" başlıklı dosyada "amiral terfileriyle ilgili" isim listesinin bulunduğu belirtildi.

"Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ile 6 yıl arasında hapis istenen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele iddianamede, "Örgüte bilgi/ belge sağlayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personeli Diğer Şüpheliler" bölümünün 2. sırasında yer aldı.

"Pandora" veri tabanında bulunan "Veysel Kösele'den DZKK gizli belgeler" dosyasında, örgüte kazandırıldığı öne sürülen gizlilik dereceli "Kıbrıs son gelişmeler gizli", "Türkiye'nin karasuları ve karasuları yan hudutları", "Denizde muhtemel terörist eylemlere karşı alınacak tedbirler ve uygulama esasları", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti deniz seyir güvenliği karşı yasadışı eylemlerin önlenmesine dair sözleşme", "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Güney Görev Grup Komutanlığı Harekat Direktifi", "Başemir" başlıklı belgeler ile Ege ve Doğu Akdeniz'de harekat yapacak Aksaz'da konuşlu Güney Görev Grup Komutanlığı'nın harekat faaliyetlerine ilişkin bilgiler içeren belgelerin bulunduğu belirtildi.

İddianamede, Koramiral Veysel Kösele tarafından örgüte kazandırdığı belirtilen bilgi ve belgelerin niteliği için Genelkurmay Başkanlığına yazışmanın yapıldığı, 2 adet belgenin TCK 334/1 maddesi uyarınca "gizli kalması gereken bilgileri temin" kapsamında olduğu, 1 adet belgenin de "açıklanması yetkili makamların iznine tabi olmakla birlikte içeriğinde gizli bilgi bulunmadığı" cevabının geldiği kaydedildi.

Örgütün veri tabanında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı askeri personeli tarafından sağlanan ve yabancı dilde "NATO" başlıklı çok sayıda belgenin olduğu, Libya başlıklı belgelerin niteliği için Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen cevapta, "belgenin izinsiz birlik dışına çıkarılmasına müsaade edilmeyen doküman kategorisinde" değerlendirildiği bildirildi.

Yabancılarla evli subaylar hedeflenmiş

Örgütün, Gölcük bölgesinde görev yapan subay ve astsubaylar hakkında kişilerin zaaflarını, sicillerindeki negatif durumları, adli durumlarını içeren fişleme bilgilerinden oluşan belgeler düzenlediği belirtildi.

"Maria'nın kızları" isimli şifreli dosyada, özellikle Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Romanya'dan yabancılarla evli askeri personelin kullanılmasının, örgütün faaliyet etkinliğini arttırdığı ifadesi yer alırken, bu kapsamda kullanılması planlanan yeni evliliklerin de listelendiği belirtildi.

Oturuma 1 saat ara verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi