Uçak firması olayı kapatmak için tazminat ödemiş

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yaşadığı uçak kazasına ilişkin uçağı satan firmanın düzenlediği raporda, uçağın havada patlama ihtimalinin yüzde 95 olduğu tespit edilmesi olaya başka bir boyut kazandırdı.

Uçak firması olayı kapatmak için tazminat ödemiş
Uçak firması olayı kapatmak için tazminat ödemiş
GİRİŞ 25.04.2013 13:05 GÜNCELLEME 25.04.2013 13:05

Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, raporun İngilizce özetini gördüğünü ve firmanın olayı kapatmak için ise uçakta bulunanlara tazminat ödediğini açıkladı. Uçağın kaza raporunu gerekirse savcılık kanalıyla firmadan isteyeceğini de kaydetti.

Oğul Ahmet Özal, kanatların içindeki kabloların güya birisindeki kelepçenin fazla sıkıştırıldığını ve plastiğin birbirine sürtünmeden dolayı aşındığını ifade etti. Böyle bir şeyin olmasının mümkün olmadığının altını çizdi. Kabloların da normalde benzin tankının içinden geçtiği için yüzde 95 infilak edeceğinin belirtildiğini aktardı.

Uçağın düşmemesinin Allah'ın hikmeti olduğunu vurgulayan Özal, uçakta, kabinde yangın çıktığını belirterek "O zaman ben çağı geri döndürmüştüm." diye konuştu. Kendisinin normalde uçakla gitme gibi bir programı bulunmadığını dile getiren Özal, babasının ısrarı üzerine O'nunla birlikte gittiğini vurguladı.

Olayı kapatmak için uçakta bulunanlarda 13 kişiden 12'sine firmanın tazminat ödediğini açıklayan Özal, kendisinin tazminat almadığını belirtti. Kayıtların Amerika'da olduğunu anlatan Özal, devlette de kayıtların olduğunu, gerekirse savcılık üzerinden uçakla ilgili raporları isteyeceğini söyledi. Firmanın bunu vermek zorunda olduğunu kaydetti.

Gulfstream TC-GAP'ın modelinin üç modeli olduğunu dile getiren Özal, daha sonra firmanın bu uçağı alarak yeni çıkan Gulfstream 4'ü gönderdiğini ifade etti. Bunların dünyada özel jetler olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE PAZARINA ÖZAL DÖNEMİNDE GİRDİ

1957'de kurulan şirket, sivil pazara Gulfstream 1 adlı pervaneli uçağı ile girdi. 1967'de ilk jet model Gulfstream II'yi imal etti. Georgia eyaletinde Savannah merkezli şirket, 1999'da Amerikan savunma devi General Dynamics portföyüne girdi.

2001'de Gulfstream şirketi İsrailli Galaxy Aerospace'i satın aldı. Böylelikle küçük ve orta sınıfta da iş jeti modellerine sahip oldu. Astra SPX'in adı önce G100, daha sonra geliştirilerek G150 adını aldı. Orta sınıf Galaxy'nin adı da G200 oldu. Daha sonra bu uçak da geliştirilerek G280 adını aldı. İmalatçı, halen portföyündeki G450, G550 uçakları ile birlikte dünyanın en uzun menzilli iş jeti olan G650'yi (menzili 11 bin 112 kilometre) imal ediyor.

Gulfstream Türkiye pazarına 1988'de dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın TC-ATA ve TC-GAP tescilli GIV uçaklarını almasıyla girdi. 2009'da ise devlet uçakları filosuna daha uzun menzile ve kapasiteye sahip G550 tipi TC-DAP uçağı katıldı. Ayrıca Hava Kuvvetleri için alınan iki G550 uçağından biri de Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edildi. Bu uçağı TC-KOP tescili verildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi