Çözümde ikinci aşama için 3 kritik başlık

Çözüm sürecinin ikinci aşaması için hükümet şimdiden kolları sıvadı. İkinci aşamada yapılacak bir dizi düzenlemeyle, boşaltılan köylere geri dönüşün yanı sıra köy korucularının durumu gözden geçirilecek.

Çözümde ikinci aşama için 3 kritik başlık
Çözümde ikinci aşama için 3 kritik başlık
GİRİŞ 27.04.2013 18:01 GÜNCELLEME 28.04.2013 01:44
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Terör örgütü PKK, 8 Mayıs'ta Türkiye topraklarından çekilmeye başlamasıyla birlikte süreçte ikinci aşamaya geçilecek. İkinci aşama, 3 önemli başlıktan oluşacak. Köye geri dönüş sağlanacak, korucular yeni döneme ayak uyduracak ve Türkiye'ye dönen suça bulaşmamış PKK'lıların rehabilitasyonu sağlanacak.

AK Parti'nin "rehabilitasyon" olarak adlandırdığı ikinci aşamada daha çok sosyal projeler yer alacak.

İlk olarak, terörle mücadele döneminde boşaltılan yaklaşık 4 bin köye geri dönüş sağlanacak.

Köylerini terketmek zorunda kalan yaklaşık 500 bin kişinin dönüşü için sosyal yardımlaşma fonu devreye sokulacak. Evlerin onarımı ile tarım ve hayvancılık kredileri verilecek.

KORUCULARA YENİ DÜZEN

PKK'nın geri çekilmesinin ardından merak edilen bir başka konu ise yaklaşık 46 bin köy korucusunun durumu.

Hükümet bu konuda da son aşamaya geldi. Maliye, İçişleri ve Çalışma bakanlıklarının ortak yürüttüğü çalışma ile koruculara erken emeklilik hakkı, tazminat ve yeni iş olanakları yaratılması sağlanacak. Ayrıca köy korucuları jandarma eliyle silahsızlandırılacak.

EVE DÖNEN PKK'LILAR

İkinci aşamanın en önemli ayağı ise suça karışmamış PKK'lıların Türkiye'ye dönüşleri.

Söz konusu PKK'lıların, normal hayata karışabilmeleri ve uyum sağlayabilmeleri için bir dizi düzenleme yapılacak.

Bu düzenlemeler ilk aşamada eğitim, vatandaşlık, askerlik, iş ve meslek edinme ile seçme ve seçilme hakları gibi konularda yapılacak.

Bu düzenlemelerin, hükümetin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunacağı İnsan Hakları Eylem Planı ve hazırlanacak 5. Yargı Paketi'yle yapılması bekleniyor.

MİT SON PKK'LI ÇEKİLENE KADAR İZLEYECEK

Sabah'tan Yahya Bostan'ın haberine göre; MİT çekilmeyi son gününe kadar izleyecek. Bazı noktalarda yönlendirecek. Son PKK'lı Türkiye sınırını terk ettiğinde MİT "çekilme tamamlandı" diyecek. Önümüzdeki süreçte sınır kontrolleri tam olarak sağlanmaya devam edilecek.

SINIRDAN T.C. NO İLE GİRİLECEK

Suça karışmamış PKK'lıların "eve dönüşü" meşru yollardan olacak. Böylece kaçakçılık çalışmalarının da önüne geçilecek. Kaynaklar, suça karışmamış ve Türkiye'ye dönmek isteyen örgüt üyelerinin Kuzey Irak'ta bir süre kaldıktan sonra sınır kapılarını kullanarak evlerine döneceğini belirtiyor. Bu çerçevede sınır kapısında "Pasaportumu kaybettim" diyenlere "T.C. kimlik numarası" ile geçici belge düzenlenecek.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 4
  • orhan koksal 10 yıl önce Şikayet Et
    ........................ Suça karışmamış ne demek? Kanunlarında pkk terör örgütü, üyeleri de terörist değil mi?
    Cevapla
  • ALAİ KOC 10 yıl önce Şikayet Et
    Veli Aga................... Sen neler olduğunun farkında mı değilsin?Uzayda mı yaşıyorsun yoksa kardeşim...Azcık tv seyretme ve gazete okuma...Gözlem yap anlarsın..
    Cevapla
  • Veli Aga 10 yıl önce Şikayet Et
    ANLAMADIĞIM ŞEY ŞU ?. İnsan hakları var diyorlar varsa . bu kandildeki öldürme amrini veren canileri neden yargılamıyor . yola bombayı döşe askerleri öldürün diye emri veren caniler neden insan hakları buna seyirci kalıyor bunların cezalarını vermiyor .. Sokakta kedi köpek öldürsen hayvan severler sokaklara dökülür bunları yapanları cazalandırır . bu canilerde insanların ölmelerine sebeb oluyorlar bu hayvanlar neden cazalandırmıyorlar
    Cevapla
  • necmeddin 10 yıl önce Şikayet Et
    it kemik yememeye tövbe edermi. bunlar ... yemeye alışmış vazgeçermi be kuzum ya yakında molotoflarla sokaklara inerler. inlerinde rahatları bozuldu devletin uzttığı eli tutarmış gibi yapıyorlar. göreceksiniz ilk fırsatta kemik aramaya başlarlar.onlar için kaos gerginli, yaşam kaynağıdır.nush ile uslanmayanı etmeli tekdir tekdirdende uslanmayanın hakkı kötektir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri