Akil İnsanlar: Destek gittikçe artıyor

Çanakkale'de çalışmalarını sürdüren Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu, çözüm sürecine desteğin gittikçe artığını belirterek, PKK'nın 8 Mayıs'ta çekilmesinden sonra desteğin daha da artacağını ifade etti.

Akil İnsanlar: Destek gittikçe artıyor
Akil İnsanlar: Destek gittikçe artıyor
GİRİŞ 28.04.2013 13:22 GÜNCELLEME 28.04.2013 13:21
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dün akşam Balıkkesir'den Çanakkale'ye gelen Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Başkan Vekili Mithat Sancar, üyeler Ali Bayramoğlu ve Levent Korkut, sabah saatlerinde basın ile bir araya gelerek çalışmalarına başladı. Kaldıkları otelde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Genel durumu değerlendiren Grup Başkan Vekili Sancar, sürece desteğin gittikçe arttığını söyledi. Sancar, "Bursa'da bir panelde Altan Tan 'Doğu'da kandırılma, Batı ise bölünme kaygısı var' dedi. Bunların güçlendiği kanısında değilim. Özellikle anketlere baktığımızda böyle bir tablo ve sonuç göremiyoruz. Tam tersine süreç başladığından sonra, bugüne kadar destek oranı düzenli bir şekilde artıyor. Hem doğu ve güneydoğu da hem de batıda artıyor. Marmara bundan 1.5 ay önce destek oranı açısında biraz daha aşağıda dururken, en son öğrendiğimde Marmara'da destek oranı yüzde 67. Güneydoğuda yüzde 85'lerin üzerinde. Daha önce yüzde 80 idi. Doğuda yüzde 80'lere yaklaştı." dedi.

PKK'nın 8 Mayıs'ta çekileceğini de hatırlatan Sancar, bu önemli gelişmenin destek oranını daha da artıracağını savundu. Sancar sözlerini şöyle sürdürdü: "PKK silahlı unsurlarını sınır dışına çekme kararını açıkladı ve uygulamaya başlayacağını bildirdi. Bu açıklamanın ve 8 Mayıs'ta gerçekleşecek geri çekilmenin destek oranını artıracağını düşünüyorum. Bu demektir ki kaygıların ve korkuların biraz daha aşağıya çekilecektir. Çünkü bugün 95'inci gün. Bir Kürt sorunu dolayısı ile 95'inci gündür ölüm haberi almıyoruz. Çatışma haberi almıyoruz. Bu sürecin böyle bir yönde çevrileceğine dair güven duygusunun güçlenmesinin önemli rol oynuyor diye düşünüyorum.

8 Mayıs'tan sonra yapılacak kamuoyu yoklamalarında kaygıların ve korkuların hem kandırılma kaygısının hem de bölünme korkusunun daha da azalacağını düşünüyorum. Son olarak bir de bu toplantıda kaygılarımız ve korkularımızı açığa vurmak için yapıyoruz. Akil İnsanlar Heyeti'nin kendisine biçtiği rol budur. Bu meselenin her boyutu ile konuşulmasına yardımcı olmak için buralardayız. Konuştukça korkularımız azalır. Bu nedenle buradaki çalışmaların da kaygıların ve korkuların azalmasına katkı yapacağını inanıyorum."

YÜZDE 80 DESTEK VAR

Potansiyel olarak yüzde 80'ne varan desteğin mümkün olduğunu belirten üyelerden Levent Korkut, Türkiye'de kaygıların ve endişelerin oluğunu, bu soru işaretlerin giderilmesinin karşılıklı konuşmayla çözüleceğini söyledi.

BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ SAĞLAMA PROJESİ

Sürecin önemine değinen üyelerden Ali Bayramoğlu ise projenin sadece huzur projesi değil, bütünlüğü sağlama projesi olduğunu kaydetti. Türkiye'de daha önce yaşananları da hatırlatan Bayramoğlu, "Birkaç yerde bir kıvılcım Türkiye'nin kan gölüne dönmesine neden olur. Daha önceleri yaşı olanlar hatırlar Kahraman Maraş'ta neler yaşandı. Bıçaklarla hamile kadınların karnındaki çocuğu nasıl aldıkları. Olmadı değil olur. İnsanların onlar yaptı bunlar yaptı yok. Bunlar olur. Dolayısı ile bu açıdan bakıldığında bu projenin bizim sadece huzur projemiz değil. Bütünlüğümüzü sağlama projemiz. Her gittiğimiz yerde şunu söylüyoruz. Bu hepimizin sorumluluğudur. Ya bu bütünlüğü kuracağız ya da kuracağız. Bu yeni bütünlüğü kurma projesi olarak bizler tarafından değerlendiriliyor. Bu çatışma ortamını yok etmek. Bu gerilimleri ortan kaldırmak. Ne yapabilirsen bunu tartışarak yapalım. Mutlaka Başbakan'ın söylediği doğru değil. Pek çok yöntemini doğru bulmuyoruz zaten. Benim söylediğim de doğru değil." dedi.

10 KİŞİ PROTESTO ETTİ

Basın toplantısının ardından Esneler Mahallesi'nde bir kahveyi ziyaret etmek için çıkan heyeti, kaldıkları otel önünde 10 kişilik bir grup Türk bayrağını açarak protesto etti. Burada protesto edilen heyet geldikleri kahvede ise alkışlarla karşılandı. Davul zurna eşliğinde kahveye giren heyet, burada vatandaşlarla sohbet etti. "Barışın Kentine Hoşgeldiniz" pankartı ile karşılanan heyet daha sonra sivil toplum kuruluşları ile görüşmek üzere otele geri döndü.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • Abdullah Akgün 10 yıl önce Şikayet Et
    Sivil Korumaları Halk zannediyor. Başlıkta yazıyor....
    Cevapla
  • orhan koksal 10 yıl önce Şikayet Et
    Sürece destek vermeyenleri anlamaya çalışın. Destek yüzdeleri havada uçuşuyor. STK halkın kaçını temsil ediyor? Ortada halk yok halk. Sizleri eleştirenleri de hemen provokatör diye yaftalamaktan vaz geçin. İnandıramadığınız kitleyi yok saymayın. Karşınızdakine niye anlamıyorsun diyeceğinize acaba ben mi eksik anlatıyorum diye sorun.
    Cevapla
  • DADAŞ 10 yıl önce Şikayet Et
    otellerden dışarı çıkamıyorsunuz...milletle hiç görmedik. sadece güneydoğuda varsınız
    Cevapla
  • Mehmet AKCARA 10 yıl önce Şikayet Et
    sacmalik... tamam kardesim ulusal medya yansitmiyorda, internet cagindayiz patir patir videolar yukleniyor hergun goruyoruz nerelere kacmak zorunda oldugunuzu..marmara ve guneydogudan bahsetmis..marmara sanayi bolgesi tabiki belli yonlendirmelerle istikrar isteyecektir,yoksa paralari erir..onlar icin kutsal sey paradan ibarettir..bayragin rengi adi ulkenin adi onemsizdir..guneydogu tabiki baris isteyecek cunku pkk encok onlara zarar veriyor. is akdeniz ege karadeniz ve ic anadoluda bitiyor..bu akil,limiz niye buralardan hic bahsetmemis cok merak ettim?edemez cunku buralarda yuzde 10 bile destek yok, millet kopuruyor,onun icinde korumalar verildi burdakilere cogunlukla..cunku bu bolgeler baristan yana ama pkk ile yapilandan degil..simdi biri cikar kan istiyorsunuz, irkcisiniz diye saldirir..pkkdan betersiniz vs diyebilir.normaldir,saygida duyarim.. lakin unutmayinki 40 bin kisiyi bunlar degil dagdaki 3-5 bin cakal oldurdu..saldirmak icin saymayin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!