57 kişinin öldüğü kazanın davası devam ediyor

Isparta'da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın görülmesine devam edildi.

57 kişinin öldüğü kazanın davası devam ediyor
57 kişinin öldüğü kazanın davası devam ediyor
GİRİŞ 29.04.2013 19:07 GÜNCELLEME 29.04.2013 19:07

Keçiborlu yakınlarında düşen Atlasjet uçağıyla ilgili davanın Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 19'uncu duruşmasına tutuklu sanıklar dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ Teknik Müdürü İsmail Taşdelen, kaptan pilot Faruz Çağımnı ile kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar katıldı. Tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Arıduru, duruşmada yaptığı savunmada, genel müdür olarak uçakları denetleme gibi bir görevinin bulunmadığını, uçakların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne (SHGM) bağlı görevlilerce denetlendiğini söyledi.

SHGM görevlilerinin, hava aracının uçamayacağına dair herhangi bir raporu olmadığını ifade eden Arıduru, bilirkişi raporunda anlatılan eksikliklerin bir uçağın düşmesine neden olamayacağını savundu.

Uçağın kapılarının kapanmasının ardından tüm sorumluluğun pilotlara ait olduğunu dile getiren Arıduru, "Uçağın uçuşuna izin verilmesi veya durdurulmasında yetkim yoktur. Sistem gereği denetçilerimiz rapor hazırlayarak uçağın uçmasına karar verir. Bilirkişi herhalde beni pilot veya teknisyen olarak gördü" dedi.

Arıduru, bugüne kadar Türk Hava Yolları uçaklarının 19 kaza yaptığını ancak hiçbirisinde bir genel müdürün sanık olarak yargılanmadığını söyledi.

"Merhum pilot uçağı pist yerine dağa indirmeye çalıştı" diyen Arıduru, "Bilirkişi raporunun beni suçlu gösteren iddialarını reddediyorum. Kazanın sorumlularının ortaya çıkarılması bizim de isteğimizdir. Bu olay, aynı zamanda Türk sivil havacılık tarihinde kara bir lekedir. Bilirkişi raporunu kabul etmiyorum" diye konuştu.

Erdağı ise kaza yapan uçağın aynı gün 7 sefer yaptığını ancak bu zaman zarfında uçakla ilgili herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirtti. Kaza yapan pilotların, Isparta'ya varmadan önce 4 farklı kule ile görüştüğünü ifade eden Erdağı, bu görüşmelerin hiçbirinde arızadan bahsetmediklerini söyledi.

Pilotların uçağı pist sanarak dağa indirmeye çalıştığını iddia eden Erdağı, "Pilotlar zor olanı başarmış, uçağı düşürmüşlerdir. Bilirkişi raporunda uçağın düşmesini gerektirecek hiçbir ciddi arıza yoktur. Pilotlar muhakeme hatası yapmıştır. Vicdanen rahatım. Kazada sorumluluğum yok" dedi. 

Erdağı, kazanın sorumlusunun medyada çarpıtıldığını savunarak, Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Diğer sanıklar da bilirkişi raporunu kabul etmediklerini anlattı.

Sanık avukatlarından Mehmet Toker, bilirkişi raporunda yer alan "57 cana mal olan kaza" şeklindeki ifadenin yanlı olduğunu savunarak, yeni bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi.

Mahkeme, taleplerin değerlendirilmesi için davayı 17 Temmuz'a erteledi.

-Olayın geçmişi-

İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007'de, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü.

Açılan dava kapsamında Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde 21 Mart'ta görülen duruşmada mahkeme heyeti, daha önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve pilotlar Serhat Özdemir ve Tahir Aksoy'un "asli kusurlu" olarak belirtildiği rapora her iki tarafın yaptığı itiraz üzerine yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar vermişti.

Kazada ölen yolcuların yakınlarının Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ'nin eski ortaklarından Yavuz Çizmeci hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, Çizmeci hakkında da dava açılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi