Ahmet Taşgetiren: Gerçekten bu iş biter

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, "Biz rahmet elçileriyiz. Amacımız, Türkiye'de rahmetin gelişmesi, merhametin gelişmesi, sevginin gelişmesi" dedi.

Ahmet Taşgetiren: Gerçekten bu iş biter
Ahmet Taşgetiren: Gerçekten bu iş biter
GİRİŞ 30.04.2013 17:25 GÜNCELLEME 30.04.2013 17:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Taşgetiren, grup üyeleri Beril Dedeoğlu, Hilal Kaplan, Celalettin Can, Erol Göka ve Cemal Uşşak ile birlikte bir otelde gazetecilerle sohbet etti.

Türkiye'de 30 yıldır devam eden bir terör hadisesi olduğunu ifade eden Taşgetiren, son zamanlarda bütün alanlarda bir iyileşmenin yaşandığına işaret ederek, "İnsanların, 'ben Türkiye'de yaşamaktan mutluyum, özgürce nefes alıyorum, hiç bir biçimde benim hayat alanım daralmıyor' diyeceği bir iklim var. Bunun adı demokratik iklimdir. Biz toplum olarak buna layığız. Bunu söyleyeme çalışıyoruz" diye konuştu.

Toplumdaki kaygıları ve sorunları dinlemek için Kırşehir'de olduklarını vurgulayan Taşgetiren, şöyle devam etti:

"Biz rahmet elçileriyiz. Amacımız, Türkiye'de rahmetin gelişmesi, merhametin gelişmesi, sevginin gelişmesi. Bakın Osmanlı arşivlerinde 26 bin vakıf senedi var. Fakir kızlara çeyiz için bile vakıf kurulmuş Osmanlı'da. Böyle yüreği geniş bir toplumuz biz."

Beril Dedeoğlu da Türkiye'de silaha başvurmanın meşruiyetinin olmadığı bir ortamın oluşturulmasıyla, terör örgütünün geri çekilmesi konusunda endişeye gerek kalmayacağını, bütün çabanın özünün de bu olduğunu ifade etti.

Dedeoğlu, "Dünya çapında bizdeki gibi örnekler var. 148 yerde akil insanlar uygulaması yapılmış. Bizim gibi çeşitli bölgelere gidip toplumsal talepleri tespit eden gruplar olmuş. Türkiye'de şu an uyguladığımız karma bir model. Türkiye'ye özgü bir model" dedi.

İstatistiklerde, dünyadaki çözüm süreçlerinin ortalama 5 kez akamete uğradığının tespit edildiğine dikkati çeken Dedeoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye tarihinde de bu 5 kez denenmiş süreci (terörü) bitirmek için. 5 kez akamete uğramış. Bu sürecin çatışma yolu ile yeniden harekete geçirilmemesinin tek koşulu, bunun toplumda karşılığının olmadığının bu işe başvuracaklar açısından açığa çıkmasıyla ilgili. Bütün tespitler, Türkiye'nin böyle bir çatışma ortamından bıktığı, yorulduğu ve buna geri dönüş olmasını istemediği yönünde. Aslında, artık bunun bir meşruiyeti kalmamış."

Sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri toplantısı

Grup üyeleri, daha sonra aynı otelde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. ÖDP ve BDP temsilcileri, grup üyelerine çiçek ve karanfil verdi.

Toplantının açılışında konuşan Grup Başkanı Ahmet Taşgetiren, kısa süre önce başladıkları faaliyetler kapsamında 7 ili ziyaret ettiklerini, Kırşehir'in 8. il olduğunu ifade etti.

Taşgetiren, gittikleri yerlerde öncelikle manevi merkezleri ziyaret ederek, ikliminden istifade ettiklerini, daha sonra da her ilde şehit ailelerini dinlediklerini ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldiklerini aktardı.

Terörden bütün ülkenin kimyasının etkilendiğine dikkati çeken Taşgetiren, "30 yıldan beri can ve kan kaybediyoruz. Genç insanlarımızı toprağa veriyoruz. Normalde evlatlar ak saçlı babalarını toprağa verirler. Ama bu 30 yıllık süreçte ak saçlı babalar, siyah saçlı evlatlarını toprağa veriyorlar. Bu, memleketimiz adına 'keşke yaşanmasaydı' dememiz gereken bir şey" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 30 yıldır uğraştığı terör konusunda işin sonlanma ümidinin doğduğu bir zamanın yaşandığını belirten Taşgetiren, şöyle devam etti:

"Gerçekten bu iş biter. Bu iş bitmeli. Çünkü, biterse Türkiyede her insan çok farklı bir iklimi yaşayacak. Sadece doğudaki değil, sadece askerde çocuğu olan anne baba değil. Hepimiz çok farklı bir iklimi yaşayacağız. Mesela sulh, sükun, barış, kardeşlik, dostluk iklimi düşmanlıklardan kurtulma iklimi... Bunların hepsi bir ülke ve bir toplum için çok önemli. Bölünme endişesini konuştuğumuz bir zamanda, 'hadi elele tutuşalım' noktasına geliyoruz. Bu müthiş bir şey."

Sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderlerinden çözüm süreci ile ilgili görüş ve önerilerini alan grup üyeleri, halk ozanı Neşet Ertaş'ın mezarını da ziyaret ettikten sonra Yozgat'a hareket etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Hayati Kahveci 10 yıl önce Şikayet Et
    TAŞGTİREN GİBİ TEBESSÜM EDENLER GEREK. Lakin aklı evvellere söz fayda vermez...peşinen redciler olmsa süreç daha verimli olacak.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı