Çıkarılmayan mayınlar büyük tehlike saçıyor

Tunceli'de çatışmaların yaşandığı 1993-94 yıllarında karakollara sızmayı engellemek amacıyla karakol çevresi ve PKK'lıların geçiş güzergahına döşenen 10.557 adet anti-personel mayından dolayı vatandaşlar tedirginlik yaşıyor.

Çıkarılmayan mayınlar büyük tehlike saçıyor
Çıkarılmayan mayınlar büyük tehlike saçıyor
GİRİŞ 01.05.2013 12:34 GÜNCELLEME 01.05.2013 12:34

Çözüm sürecinin olumlu gelişmesiyle birlikte Tunceli ve ilçelerinde köye geri dönüşler ve kır gezilerinde artış görülüyor. Karakol ve okul çevresine yakın alanlara döşenmiş mayınların varlığından habersiz pek çok vatandaş buralara kır gezisi için geliyor. Bu durumun tehlikeyi daha da artırdığı belirtiliyor. Halk arasında 'topuk koparan' olarak tabir edilen anti personel mayınların, uzun yıllardan beri çıkarılmadığı için yağmur ve kar suları nedeniyle toprakta yer değiştirmiş olabileceğine dikkat çekiliyor.

MAYINLAR, OKULA 50 METRE YAKINDA

Tunceli merkeze bağlı Aktuluk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO), bu mayınlı arazinin hemen yanı başında. Okula 50 metre uzaklıkta bulunan Aktuluk Jandarma Karakolu kısa bir zaman önce boşaltıldı. Ancak karakoldan geriye kalan mayınlı arazi henüz temizlenmedi. Mayınlı arazinin bir kısmı tel örgülerle çevrilmiş olmasına rağmen, bir kısmı ise açık durumda. Uyarı amaçlı konulan tabelaların küçüklüğü ve uyarı yazısının silikleşmesi ise olayın vahametini artırıyor.

Tunceli Barosu avukatlarından Özden Eren Başkavak Gün, bugüne kadar üzücü bir olayın yaşanmamasını 'tamamen tesadüf' olarak değerlendiriyor. Bölgenin birçok ilinde olduğu gibi Tunceli'de de çok sayıda mayın bulunduğunu ve bunların tehlike oluşturduğunun savunan Gün, mayınların çıkarılması için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor. Tunceli merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Aktuluk YİBO yakınlarındaki, boşaltılan Aktuluk Jandarma Karakolu civarında mayınlar olduğunu ve bunların tehlike oluşturduğunu dile getiren Gün, "Bölgenin birçok yerinde olduğu gibi Tunceli'de de kara mayını toprak altında bulunmakta. Özellikle karakolların etrafı ve serbest arazilerde çok sayıda mayın var. Yaklaşık 10 binin üzerinde kara mayını Dersim'de toprak altında. Çözüm sürecinin oluşması ile vatandaşlar gezi alanlarına yöneldi. Halk kır gezileriyle çatışmaların yaşandığı bölgeye gitmekte. Bu mayınların temizlenmesi için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Aktuluk YİBO öğrencileri de artık okul çevresinde rahat bir şekilde gezip oynamak istediklerini ifade ediyor. Okullarına yakın bir alanın mayınlarla çevrili olmasından ötürü rahat hareket edemediklerini belirten öğrenciler, mayınların bir an önce temizlenmesini istiyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!