Halil Etyemez: Aslında her insan bir engelli adayı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "Engelliliğin yüzde 75'i sonradan oluşuyor, yüzde 25'i ise doğuştan geliyor. Aslında her insan bir engelli adayı" dedi.

Halil Etyemez: Aslında her insan bir engelli adayı
Halil Etyemez: Aslında her insan bir engelli adayı
GİRİŞ 09.05.2013 12:33 GÜNCELLEME 09.05.2013 12:32

Etyemez, Türkiye Engelsiz Yaşam ve Sosyal Hizmet Vakfı ve Sosyal Güvenlik Uzmanları Derneğince, Türk-İş Genel Merkezi'nde düzenlenen Engelliler ve Sosyal Güvenlik Paneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engellilerden oluştuğunu söyledi. 

Engelliliğin yüzde 25'inin doğuştan geldiğine, yüzde 75'inin sonradan oluştuğuna işaret eden Etyemez, "Aslında her insan bir engelli adayı. Engellilik olağan dışı bir durum değil tam tersine hayatın bir parçası. Bizim genel yaklaşımımız, bu durumu normalleştirmek ve gerçek anlamda bir parçası haline getirmek olmalıdır. Özellikle çalışma hayatına katılım bu anlamda çok önemlidir" diye konuştu. 

Engellilerin iş gücüne katılım oranının yüzde 22'ler seviyesinde olduğuna bildiren Etyemez, engellilerin diğer vatandaşlar gibi üretime ve sosyal hayata katılımının sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Bunun için çeşitli politikalar ürettiklerini anlatan Etyemez, engellilerin kendilerini dışlanmış hissetmemelerinin temel öncelikleri olduğunu dile getirdi.  

Kamu ve özel sektörde engelli istihdamının desteklendiğine, bazı teşvikler uygulandığına dikkati çeken Etyemez, "Kamuda engelli istihdamı son 10 yıl içerisinde yaklaşık yüzde 500 oranında artış gösterdi" dedi. 

 

-"Engellilerimizin sorunlarının, onları incitmeden ve üzmeden çözümlenmesi önemli"- 

 

Türkiye Engelsiz Yaşam ve Sosyal Hizmet Vakfı Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, vakfın uzun yıllardır engelli ve muhtaç üniversite öğrencilerine kitap, kırtasiye, giyim, burs ve tekerlekli sandalye yardımı yaptığını belirterek, İŞKUR ile ortaklaşa yürütülen projelerle 18-35 yaş arasındaki yaklaşık 80 engelliye meslek kazandırma kursu verildiğini söyledi. 

Engellilerin gelecek endişesiyle yaşamlarını sürdürdüklerini ifade eden Kılıç, şunları kaydetti: 

"Engellilerimizin sorunlarının, onları incitmeden ve üzmeden çözümlenmesi son derece önemlidir. Engelli vatandaşlarımızın başkalarının yardımına muhtaç olmadan kendilerine yetebilmeleri, fırsat eşitliği, üretici bireyler olarak topluma kazandırılması sağlanmalıdır. Yapılacak düzenlemeler, engellilerin özgüven duygusunu ve yaşama bağlılıklarını artıracak, endişelerini azaltacak."

Konuşmaların ardından, Türkiye Engelsiz Yaşam ve Sosyal Hizmet Vakfınca düzenlenen kermeslerde toplanan paralarla alınan 6 tekerlekli sandalye, Bakan Yardımcısı Etyemez tarafından ihtiyaç sahiplerine verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı