'James Bond' vagonunda soykırım protestosu

Kırım Türkleri, 18 Mayıs 1944 yılında Stalin tarafından memleketlerinden tren vagonlarında sürgün edilen ve çoğu hayatını kaybeden atalarına yapılan zulmü protesto için Adana'da James Bond filminin çekimlerinin yapıldığı vagonlarda sabahladı.

'James Bond' vagonunda soykırım protestosu
'James Bond' vagonunda soykırım protestosu
GİRİŞ 18.05.2013 12:02 GÜNCELLEME 18.05.2013 12:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, 18 Mayıs 1944 Kırım Türklerini Rus Çarı Stalin'in trenlerle sürgüne gönderdiği günü ilginç bir eylemle protesto etti. Dernek üyeleri, Adana TCDD 6. Bölge Müdürlüğü'nden izin alarak 17 Mayıs'ı 18 Mayıs'a bağlayan geceyi vagonlarda geçirdi. Dernek üyeleri, geçen yıl 18 dakikası Türkiye'de çevrilen ve ilk 12 dakikası Adana'da geçen James Bond "Skyfall" filminde kullanılan vagonlarda eylemlerini gerçekleştirdi. Kırım Türkleri, akşam saatlerinde geldikleri istasyonda vagonlara geçerek burada sabaha kadar bekleyip tam 78 yıl önce atalarının vagonlarda çektiği acılara dikkat çekti. Dedelerinin, ninelerinin yaşadığı acıları tüm dünyaya duyuran Stalin'in yaptığının bir soykırım olduğunu kanıtlamak için eylem yapan Kırım Türkler'i, o günleri anlatan resim sergisini de yine vagonların yanı başında açtı. 

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Toymak, 18 Mayıs 1944 yılında Kırım Türkleri'nin dönemin Rus lideri tarafından ana yurtlarından sürgün edildiğini söyleyerek, "Rus askerleri evlere gelerek 15 dakika içinde atalarımızı toparlayıp önce kamyona doldurup ardından trenlere koyarak balık istifi ayrı ayrı yerlere sürmüş. Bu sürgün günlerce sürdüğü için çocuğu atamız bu sürgün yolunda hayatını kaybetmiş. Atalarımız tren vagonlarında hayatını kaybettiği gibi hayatta kalan atalarımızda günler boyu onlarla birlikte yolculuk yapmak zorunda kalmış. İşte biz bu insanlık dışı vahşete dikkat çekmek onların yaşadığı acıları biraz olsun anlayabilmek için bugün sabaha kadar vagonlarda kalıyoruz. Tek amacımız bu soykırıma dikkat çekmek" dedi.

Dernek üyesi Fatih Karayandı ise Stalin'in acımasızca yüz binlerce Kırım Türk'ünü vatanından edip vagonlarda ölümü gönderdiğini ifade ederek, "Biz de bugün bu olayın yıl dönümünde atalarımızın yaşadığı olaylara dikkat çekmek için vagonda sabaha kadar eylem yapıyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • hulusi cana 10 yıl önce Şikayet Et
    Stalincilere duyurulur.. Herkes peşinden gittiği kişinin aslında nasıl birisi olup olmadığını iyice araştırmalı. Yoksa körü-körüne başlanmış olur ki bu bağnazlıktır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı