Korucular: Silahı önce PKK bıraksın

Çözüm süreci kapsamında terör örgütü mensuplarının sınır dışına çıkmaya başlamasıyla sayıları 46 bini bulan korucuların durumu tartışılır hale geldi.

Korucular: Silahı önce PKK bıraksın
Korucular: Silahı önce PKK bıraksın
GİRİŞ 21.05.2013 11:11 GÜNCELLEME 21.05.2013 11:11

PKK, koruculuk sistemi ve özel kuvvetlerin lağvedilmesini istiyor. Korucular ise tedirgin. 'PKK silah bırakmadan biz de bırakmayız' diyen korucular, aksi halde örgüte 'yem' olacaklarını düşünüyor. Hepsinin görüşü aynı: "Biz silahı bıraktıktan sonra PKK tekrar bölgeye gelirse korkunç bir tablo ortaya çıkar."

Geçici köy koruculuğu 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanunu'yla oluşturuldu. Korucuların özlük haklarıyla ilgili yasa ise 2007 yılında yürürlüğe girdi. Geçici ve gönüllü köy korucuları, idari bakımdan kaymakamların, mesleki bakımdan jandarma bölük komutanının emir ve komutası altında bulunuyor. İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre, Türkiye genelinde 22 ilde 46 bin 113 geçici köy korucusu güvenlik kuvvetlerine yardımcı oluyor. Koruculara 761,15 lira aylık, 24,47 lira operasyon tazminatı ve 76,11 lira ilave ücret ödeniyor. Yaş ve hizmet yılını tamamlayarak görevinden ayrılan koruculara görev sürelerine göre 344 ile 529 lira arasında değişen aylık maaş ödemesi yapılıyor. Sosyal sigortaları bulunmayan korucuların tedavi giderleri, 2012 yılına kadar yeşil kart kapsamında karşılandı. Bu tarihten sonra genel sağlık sigortası kapsamına alındı.

Çözüm süreci, bu büyük yapıyı da tartışmaya açtı. Koruculuk sisteminin lağvedilmesi gündemde. Hem PKK'ya güvenmediklerini belirten hem de kendilerinin mağdur edilmemesini isteyen korucular ise tedirginlik yaşıyor. Silah bırakılmasıyla ilgili korucuların görüşleri özetle şöyle:

Korucu Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir: Terör örgütü silah bırakmadan korucuların silah bırakmasını doğru bulmuyoruz. PKK tamamen silah bırakmadan biz kendimizi güvende hissedemeyiz. Örgüt, ‘Yarın bir gün ben kendimi güvende hissetmezsem silahımla geri dönerim' diyor. Korucular olarak bizim için bu konu çok hassas. PKK, öncelikle silah bırakarak bu süreçteki samimiyetini göstermeli. Ayrıca devlet de bize sahip çıkmalı. Biz 30 yıldan bu yana terör örgütüyle mücadele ettik, mağdur edilmememiz gerekiyor. Korucuların silahsızlandırılması istenirse boynumuz kıldan ince ama yarın bir gün PKK tekrar geri döner de faaliyetlerine başlarsa bu defa korucuların devlete olan güveni sarsılacaktır.

Nusaybin Geçici Köy Korucuları Derneği Başkanı Celal Aslan: Yıllardır can güvenliğimiz yok, rahat bir şekilde yaşamadık, istediğimiz gibi gezemedik artık biz de bu süreçte çözümü istiyoruz. Çeşitli şüphelerimiz de var açıkçası. Devlet bizi hiçbir yasal güvence getirmeden azlederse bizim için çok kötü olur. Bazı korucular var, aldıkları maaş 700 lira, hiçbir sosyal güvenceleri yok. Bunlar için düzenleme yapılması gerekiyor. Hele terör örgütüne hiç güvenmiyoruz. Çünkü yarın bir gün gelmeyeceğine kimse garanti vermez. O silah eğer bizden alınırsa ve örgüt yeniden gelirse biz o zaman ne yapacağız?

Diyarbakır Çınar Geçici Köy Korucuları Derneği Başkanı Seydoş Karadağ: Bu bölgeyi terör belasından bir an önce kurtarmak gerekiyor. Eğer ülke kazanacaksa bizim için silah bırakmak sorun olmaz. Ancak süreçle ilgili kaygılarımız var. Yarın bir gün terör örgütünün bu ortamı provoke etmeyeceğinin garantisi yok. Onun için devlet elimizdeki silahları almadan önce sürecin belli bir kıvama gelmesini beklemeli. Terör örgütü aniden bizi silahsız yakalarsa, 2 ay sonra süreç akamete uğrarsa korucular bir daha devlete nasıl güvenecek? PKK'nın silah bırakacağına inanmıyorum. Çünkü terör örgütü geçen seneyi final yılı olarak görüyordu ama bölgede ve Kazan Vadisi'nde gerçekleştirilen operasyonlarla ciddi kayıp verdi. Onun için PKK bir şey elde etmeden silah bırakmaz. Bence örgütün hedefi barışın ardından Güneydoğu'yu kendi nüfuz alanına çevirmek. Buna karşı dikkatli olmak gerekir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Özgür Özel'in randevu talebine cevap
Merkez Bankasından enflasyon açıklaması! 'En büyük hedefimiz' deyip duyurdu!