Manisa nüfusunun yüzde 53'ü obe

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, il nüfusunun yüzde 27'sinin obez, yüzde 26'sının fazla kilolu tespit edildiğini, bunların Türkiye ortalamasına yakın olduğunu kaydetti.

Manisa nüfusunun yüzde 53'ü obe
Manisa nüfusunun yüzde 53'ü obe
GİRİŞ 22.05.2013 15:04 GÜNCELLEME 22.05.2013 15:04

22 Mayıs Dünya Obezite Günü dolayısıyla Tarzan Meydanı'nda, vatandaşları obezite konusunda bilgilendirmek için stant kuruldu.

Burada gazetecilere açıklamada bulanan Halk Sağlığı Müdürü Tay, son yaptıkları ölçümlere göre Manisa nüfusunun yarısından fazlasının obez ya da fazla kilolu çıktığını söyledi. Tay, "Obeziteyle mücadelenin iki temel yaklaşımı var. Birincisi sağlıklı beslenme. Fastfooddan uzak durarak, daha geleneksel tarzda beslenmek. Öğünleri kaçırmadan, sabah kahvaltısı dahil en az üç, hattâ gerekirse azaltarak dört veya beş öğün yemek. Yağlı, şekerli, tuzlu ve hamur işlerinden uzak durmak ve kaçınmak gerekiyor. İkincisi de hareketli yaşamla ilgili kısım. Günümüzde yaşam biçimi hareketten iyice uzaklaştı. Her yere arabayla gidiliyor. Merdiven kullanılmıyor, asansörle çıkılıyor. Alışveriş dahi internet üzerinden yapılıyor. Hareketli yaşam tarzına geri dönmek gerekiyor. Bunun için de günde en az 10 bin adım atmayı tavsiye ediyoruz. Spor yapmayı da ihmal etmemek gerekiyor." dedi.

Temel amacın obezitenin tehlikelerine dikkat çekmek, önlenmesi için neler yapılması gerektiğini anlatmak olduğunu belirten Ziya Tay, "Dolayısıyla obezite konusunda bilinç oluşturmak istiyoruz, çünkü dünyada yüzyılın salgını olarak kabul ediliyor. Ülkemizde de her geçen yıl çok ciddi bir halk sağlığı problemi haline geliyor. Obezite, en başta kalp damar olmak üzere birçok hastalığını zeminini oluşturuyor. Gerektiği kadar mücadele edilemezse obezitedeki artış hiç iyi değil. Obezite rahatsızlığı gençlere, hattâ çocuklara kadar indi. Oranlar, kadınlarımızda daha da yükseğe çıkıyor." diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti