23.5 milyar dolarlık Uzan davasında karar

Uzan ailesinin Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine açtığı temyiz davası Türkiye lehine sonuçlandı.

23.5 milyar dolarlık Uzan davasında karar
23.5 milyar dolarlık Uzan davasında karar
GİRİŞ 22.05.2013 18:29 GÜNCELLEME 22.05.2013 20:50
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Zaman'da İsmail Altunsoy imzasıyla yer alan ve Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan habere göre, Uluslararası Temyiz Mahkemesi (ICSID), Uzanların kaybettiği ve temyize götürdüğü davayı karara bağladı. Türkiye davada haklı bulundu. Böylece Libanenco davasında hukuki süreç tamamlanmış oldu. Davayı Türkiye adına Kuseyri-Laliva ortaklığı takip etmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzan ailesinin ÇEAŞ ve Kepez hisselerinden dolayı açtığı, faizleriyle birlikte 23.5 milyar dolarlık Libananco davasının temyizinin Türkiye Cumhuriyeti lehine sonuçlandığını bildirdi.

Yıldız, Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, Uzan ailesinin açtığı 10.1 milyar dolarlık, faizleriyle birlikte 23.5 milyar dolarlık bu davayla ilgili hakem heyetinin 2011 yılının Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti lehine karar verdiğini anımsattı.

Daha sonra Uzan ailesinin bunu başka bir hakem heyetiyle değerlendirilmek üzere temyize götürdüğünü ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Hakem heyeti, bugün itibariyle o temyizi de Türkiye Cumhuriyeti lehine karar vererek, bu davayı kapatmış oldu. Bu davanın artık temyizi yok. Kesinleşmiş ve geri dönülmez bir karardır. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Her zaman söylüyorum, ülkenin bir kısım yararsız sülükleri bu ülkenin kanını emmeye çalışmışlardı. Ama vatandaşımız, halkımız lehine verdiğimiz bu mücadeleden hamdolsun alnımızın akıyla, yüz akıyla beraber çıktık. Ben, hakem heyetine bu objektif tutumundan ve vermiş oldukları kararlardan dolayı teşekkür ediyorum. Son derece tarafsız bir şekilde ve hiçbir etkiye açık olmaksızın bu süreci yürüttüler. Biz o süreç içerisinde hiçbir zaman açıklama bile yapmadık ama bugün ben ülkemize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bu tür ülkenin aleyhine çalışan insanların artık Türkiye'nin çok gerisinde kaldığını ve 10 yıldan beri büyüyen Türkiye'nin artık bu tür takozlarının inşallah olmayacağına inandığımızı belirtmek istiyorum."

Yıldız, bir gazetecinin, "Uzan ailesinin atabileceği başka bir adım kaldı mı?" sorusuna, "Libananco davası, AİHM, Polonya'daki bütün davalarda dahil olmak üzere Uzan ailesinin herhangi bir temyiz hakkı kalmamıştır. Herhangi bir itiraz hakkı kalmamıştır. Yaklaşık 6-7 yıldan beri devam eden bu süreç bugün itibariyle nihayetlenmiştir. Burada hem hukukçularımızın hem de Türkiye'de doğruya olan güvenin esas olduğu cümlesinin altı kalın hatlarla çizilmiştir'' yanıtını verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • ahmet yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Cem Uzanın 35 tane davası var. AİHM giden davayı devletimiz halkımız kazanmış ancak daha kredi kartlarını şirketten ödenme davasını ispat olmadığını için avkatları reddetmiş.
    Cevapla
  • Tolga Aybars 10 yıl önce Şikayet Et
    Bugün Gazetesi.... Cem Uzan kazandı diyor, hangisi doğru, sizinki mi yoksa Bugün'ün haberi mi?
    Cevapla
  • Cengiz Safa Yıldrım 10 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE KURTULDU.. türkiye bir zamanlar kapalı kapılar ardından soyan şer odakları ve mafyalar yargı önünde bir bir çöküyor...
    Cevapla
  • buzlucalı 10 yıl önce Şikayet Et
    lütfen. ülkemi soyan bu soyguncuya ilişkin yaptığım yorum yayınlansın
    Cevapla
  • buzlucalı 10 yıl önce Şikayet Et
    son ders . içinizde bu adam türkiyeyi mahkum edecek herşeyi faizi ile geri alacak diyenler yorum bekliyorum uzan son dersinide aldı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'