Kanalizasyon kazısı tarihi mezarı ortaya çıkardı

Bolu Belediyesi ekiplerince kanalizasyon çalışması sırasında 17 gün önce ortaya çıkarılan Roma dönemine ait mezarda yapılan kazıda 3 iskelet bulundu.

Kanalizasyon kazısı tarihi mezarı ortaya çıkardı
Kanalizasyon kazısı tarihi mezarı ortaya çıkardı
GİRİŞ 25.05.2013 18:24 GÜNCELLEME 25.05.2013 18:24

Tabaklar Mahallesi Ali Rıza Tekemen Caddesi'nde belediye ekiplerince yürütülen kanalizasyon çalışması sırasında 8 Mayıs'ta bulunan tarihi mezar, Bolu Müze Müdürlüğü yetkililerine bildirildi. Ekiplerin çalışmaları durdurmasının ardından Ankara 1 Numaralı Koruma Bölge Kurulundan alınan izinle kurtarma kazısına başlandı,

Bolu Müze Müdürü Mustafa Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Roma dönemine ait olduğu tespit edilen mezardan 3 iskelet ile bir bronz sikke, bir esans kabı ve bir adet cam parfüm şişesi çıkardıklarını söyledi.

Mezarın 3. yüzyıla ait olduğunun belirlendiğini kaydeden Güneş, şunları dile getirdi:

"Kazı çalışmalarını yürüttüğümüz saha 3. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmış. Bu alanda Bolu Belediye Başkanlığınca atık su ve yağmurlama kanal kazısı yapıldı. Kazı çalışmaları denetimimiz altında yürütülmekteyken, bir mezara ait olduğunu düşündüğümüz kapak taşları tespit edildi. Tespitimiz üzerine kazı çalışmasını durdurarak konuyu Ankara 1 Numaralı Koruma Bölge Kuruluna ilettik. Koruma kurulundan kurtarma kazısı ruhsatı alarak bugün itibari ile kazı çalışmalarına başladık. Yol kotundan 170 santimetre derinlikte üzeri iki blok taşla kapatılmış, Roma dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz, tuğladan yapılmış bir mezar açığa çıkardık. Bin 700 yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz mezarda 3 iskelet tespit ettik." .

Güneş, mezardan çıkan eser ve iskeletlerin Bolu Müze Müdürlüğüne götürüleceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!