Kriminal polis TÜBİTAK'la imkansızı başarıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanlığınca geçen yıl 752 bin belge ve 53 bin silah incelenerek 43 bin olay aydınlatıldı. Polisin en büyük yardımcısı ise TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir sistem.

Kriminal polis TÜBİTAK'la  imkansızı başarıyor
Kriminal polis TÜBİTAK'la imkansızı başarıyor
GİRİŞ 29.05.2013 11:27 GÜNCELLEME 29.05.2013 11:27

Ankara'da 24 Şubat 1942'de Alman Büyükelçisi Von Popen'e suikast girişimi sırasında ele geçirilen silahın silinmiş seri numarasını, hidroklorik asit uygulanarak görünür hale getiren Türk polisi, o günden beri en yeni teknolojilerle çalısıp en ufak delilleri değerlendirerek, sayısız olayı aydınlattı.

Polisin olay yerinden topladığı deliller, 10 ildeki kriminal polis labaratuvarlarında değerlendiriliyor. Bu laboratuvarların Balistik İnceleme Şubesinde ateşli ve atesşsiz silahlarla ateşli silahlara ait fişek, kovan ve merme çekirdekleri inceleniyor.

Belge İnceleme Şubesinde ise her türlü kağıtla üzerindeki yazı ve imzalar inceleniyor. Fulaj izinden yazının kime ait olduğu, çıktının hangi yazıcıdan verildiği bile tespit edilebiliyor. Polis, ihbar, tehdit, intihar ve fidye gibi soruşturmaya konu olan yazıyla şüphelilerin yazılarını karşılaştırarak belgedeki yazıyı yazanı tespit ediyor. Yazının yanı sıra imza, kaşe ve mühür izi incelemesi de yapan kriminal polisi, çek ve senet gibi değerli kağıtların ve belgelerin üzerinde silme, ilave, fotoğraf değişikliği gibi yollarla yapılan tahrifatı da tespit edebiliyor. Polis, üzerinde gözle görülemeyen gizli yazı bulunduğundan şüphelenilen belgeleri de ultra viole ışıkla görünür hale getiriyor.

Ses, Görüntü ve Data İnceleme Şubesinde, ses kayıtları üzerindeki her türlü değişiklik tespit edilebiliyor. Polis ses analizleriyle konuşmacının kişisel özelliklerini de ortaya koyabiliyor.

Kimyasal İnceleme Şube Müdürlüğünde uyuşturucu ve ilaç analizi, patlayıcı artıkları, yanmış meteryaller inceleniyor. İz inceleme Şube Müdürlüğünde ise ayakkabı, araç lastik izi, hırsızların kapı zorlamaları sırasında kullandıkları her çeşit aletin izine kadar çeşitli bulgular üzerinden olayın çözülmesi sağlanıyor.

Yeni kurulan Felaket Kurbanlarının Kimliklendirme Birimi ise tanınamaz haldeki cesetlerin kime ait olduğunu tespit ediyor. Bu yolla kurbanların tek bir saç telinden yola çıkılıp kimlikleri belirlenebilliyor.

43 bin olay aydınlatıldı

Kriminal polis, geçen yıl yaklaşık 62 bin ekspertiz raporu hazırladı ve 43 bin olayı aydınlattı. Bunun için 53 bin 699 silah, 93 bin 919 kovan, 14 bin 262 mermi çekirdeği, 285 bin 686 fişekle 22 bin 717 ateşsiz silah incelendi.

Ateşli silah kullanılan toplam 20 bin 261 olayda ele geçirilen 18 bin 582 kovanla 2 bin 169 mermi çekirdeğinin hangi silahlara ait olduğu belirlendi. Silahı tespit edilemeyen olaylar arşivindeki bin 199 olaya ait delillerin hangi silahlarla irtibatlı oldukları ortaya çıkarıldı.

Polis, 752 bin 448 belgeyi inceleyip, üzerinde tahrifat olup olmadığını tespit etti.

Adli Antropoloji Laboratuvarında yıllardır aranan 25 çocukla 5 yetişkinin yüzü yaşlandırıldı. Bu çalışmalar, diğer kayıplar için umut ışığı oldu.

Balistika faili meçhul bırakmıyor

Balistik incelemelerde polisin en büyük yardımcısı TÜBİTAK tarafından geliştirilen, silahın kovan ve çekirdek üzerinde bıraktığı izlerin 3 boyutlu incelenmesini sağlayan Balistika adlı sistem. Balistik uzmanları, merminin hangi sılahtan çıktığını, hangi silahın suçta kullanıldığını tespit edebiliyor. Ancak bu inceleme, zamanla artan delil miktarı yüzünden gittikçe zorlaşıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen Balistika sistemi, silahlardan alınan kovan ve çekirdekleri arşivde bulunan ve silahı tespit edilemeyen olaylardan toplanmış bilgilerle karşılaştırıyor.

3 boyutlu görüntülü incelemeye olanak sağlayan bu sistem sayesinde kovan ve çekirdek üzerindeki izler daha iyi inceleniyor ve hata payı azalıyor. Bu sistem sayesinde polis, pek çok olayda ele geçirilen kovan ve mermi çekirdeğinin hangi silaha ait olduğunu hızla bularak suçluların bir an önce adalet önüne çıkmasını sağlıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim