Talat: Akil adamlar Kıbrıs'a örnek olabilir

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Birleşmiş Milletler'in (BM) bu akşam liderleri bir araya getireceği yemekle ilgili olarak, "Yemeğin Kıbrıs sorununa yönelik olmadığı, eşlerin de katılacağı sosyal bir etkinlik olduğu ısrarla ilan edildi.

Talat: Akil adamlar Kıbrıs'a örnek olabilir
Talat: Akil adamlar Kıbrıs'a örnek olabilir
GİRİŞ 30.05.2013 16:16 GÜNCELLEME 30.05.2013 16:16

BM, işi gücü bıraktı meseleyi eğlence haline getirdi." dedi.

Talat, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki çözüm sürecinde akil adamlar formülünün düşünüldüğünü, Kıbrıs'ta da böyle bir şeyin olup olamayacağı şeklindeki soruları değerlendiren Talat, Kıbrıs sorununun siyasi bir sorun olduğunu, iki toplumun çatışmasının önlenmesi hedefinden çoktan uzaklaşıldığını belirtti. Talat, akil insanların bir anlaşmanın ortaya çıkması veya bir anlaşmanın uygulanması konusunda devreye sokulabileceğini kaydetti.

Talat, BM'nin Kıbrıs sorunun oyuncak haline getirdiğini savunan Talat, BM'nin treni sallayarak içindekilerin trenin gittiğini zannetmelerini sağlamak gibi bir çaba içinde olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Kıbrıs konusunda büyük bir diplomatik kapasiteye sahip olduğunu belirten Talat, ancak Kıbrıslı Türklerin durumu çözüm yönüne taşıması halinde bu kapasitenin kullanılabileceğini ve sürecin ilerleyebileceğini anlattı.

"YEMEK EĞLENCE HALİNE GETİRİLDİ"

BM'nin vereceği yemeği değerlendiren Talat, "Yemeğin Kıbrıs sorununa yönelik olmadığı, eşlerin de katılacağı sosyal bir etkinlik olduğu ısrarla ilan edildi. BM işi gücü bıraktı meseleyi eğlence haline getirdi." dedi. Yemekli toplantıda yol haritasının çizileceğinin beklendiğini kaydeden Talat "Böyle şey olmaz." diye konuştu.

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades'in 77 sayfalık mutabakat metninin görüşmelere zemin teşkil etmeyeceğini açıkladığını kaydeden Talat, "Bunun karşısında Eroğlu suspus oldu. Bbunun nedeni de her şeye baştan başlanacağını ummasıdır." ifadelerini kullandı.

Talat, Kıbrıs Türk tarafının dünyayı ayağa kaldırması gerektiğini söyleyerek, her seçim döneminden sonra meseleye baştan başlanamayacağını anlattı.

"BAŞ ROLDE EROĞLU"

Talat, bir başka soru üzerine, Ulusal Birlik Partisi'nden ayrılanlarla ortaya çıkan siyasi kaosun organizasyonunda KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun imzası olduğu görüşünü savundu.

Başka bir soru üzerine, Eroğlu'nu "kendine yar olmayan UBP'yi bölmekle" suçlayan Talat, "Türkiye'nin UBP'nin bölünmesini istemediği ancak Eroğlu'nun entrikalarla bunu başardığını" iddia ederek, bu olayın, bir kez daha, "Türkiye ne isterse Kıbrıs'ta o olur." gibi söylemlerin yanlış olduğunu gösterdiğini söyledi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat