CHP'lilerden Başbakan'a suç duyurusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Gürsel Tekin, Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasıyla ilgili sözleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP'lilerden Başbakan'a suç duyurusu
CHP'lilerden Başbakan'a suç duyurusu
GİRİŞ 31.05.2013 12:58 GÜNCELLEME 31.05.2013 12:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dilekçede, şüpheli olarak gösterilen Başbakan Erdoğan'ın 'yargı görevini yapanı etkileme, halkı kanunlara uymamaya tahrik' suçlarından cezalandırılması istendi. Oran, dışarıdaki diktatörleri halkına gaz kullanmakla eleştiren Türkiye'de, polisin halka bir anlamda kimyasal gaz kullandığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yadımcısı Umut Oran, suç duyurusunda bulunmak için İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Başvuru öncesinde basın açıklaması yapan Oran, Taksim'deki müdahaleyi eleştirdi. Oran, "Trafik akıyor, insanlar işlerine gelip gidiyor. Ama polis sürekli olarak aralıklarla müdahale ediyor. Kabul etmek mümkün değil. Büyük bir vicdansızlık, insafsızlık. İstanbul'da gerçekten bir dram yaşanıyor." dedi.

Gezi Parkı ile ilgili devam eden bir yargı süreci olduğunu kaydeden Oran, "Buna rağmen bir kişinin talimatıyla bütün mekanizma otomatik olarak çalışıyor. Başbakan bir suç işliyor. Yapmış olduğu suçla ilgili de hafta içerisinde üçüncü köprüdeki konuşmasında bunu ifade etti. 'Biz karar verdik gereği yapılacak, kimseyi dinlemeyeceğiz' diye. Bu tamamen hem anayasaya hem kuvvetler ayrılığına aykırı. Yargıya müdahale anlamına da geliyor." ifadelerini kullandı.

Polisin orantısız müdahalede bulunduğunu iddia eden Oran, "Dışarıda otoriter rejimler, diktatörler vatandaşına kimyasal silah kullanıyor diyoruz. Gelin Taksim'e bakın. Başbakan'ın talimatıyla devletin polisi halka bir anlamda kimyasal gaz kullanıyor." diye konuştu.

Suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Oran, "Suç duyurumuzda yargıyı etkilemek, yargıya müdahale var. Anayasaya aykırılık var. Aynı zamanda vatandaşın can ve mal güvenliğini müessir fiil ile tehdit etmek var. Pazartesi günü daha büyük bir suç duyurusunda bulunacağız." dedi.

Taksim'deki yayalaştırma projesiyle ilgili Büyükşehir Meclisi'nde CHP'li üyelerin de kabul oyu verdiği hatırlatılan Oran, "Arkadaşlarımız bu konuyla ilgili defalarca açıklama yaptı. Medyanın görevi doğruları aktarmak. Çarpıtmaması gerekiyor. 2 yıl önce yayalaştırmaya bizim de belediye meclis üyesi arkadaşlarımız izin verdi. Onun içerisinde ne dal çıklar vardı ne de üzerinde bir yapılanma veya Topçu Kışlası vardı. CHP her zaman meydanların halka açılmasını istiyor. O planla bugünkü planın hiçbir alakası yoktur. Onun için medyanın bu konuyu çarpıtmamasını istiyorum. Bilgiyi doğru kaynaktan alması gerekiyor." diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından adliyeye giren Oran, dilekçesini savcılığa verdi. Oran ve Tekin'in şikayetçi olarak yer aldığı dilekçede Başbakan Erdoğan şüpheli olarak gösterildi. Erdoğan'ın, "Ne yaparsanız yapın biz karar verdik, verdiğimiz gibi bunu işleteceğiz." ifadeleri hatırlatılan dilekçede, Gezi Parkı ile ilgili bazı sivil toplum kuruluşu ve vatandaşların yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtığı, bu davaların halen devam ettiği kaydedildi.

Buna rağmen Erdoğan'ın bulunduğu konumu kullanıp dile getirdiği sözlerin yargı görevini yapanı etkileme suçunu oluşturduğu ileri sürüldü. Erdoğan'ın kullandığı sözlerin halkı kanunlara uymamaya tahrik suçuna da girdiği iddia edildi. Dilekçede, "Şüphelinin bu beyanları neticesinde kolluk kuvvetlerinin hukuka aykırı müdahalesiyle park içinde bekleyen insanlar ağır bir şekilde darp edilmiş ve iş makineleri istinat duvarı ile civarında bulunan ağaçları tamamen imha etmiştir. Bu sebeplerle şüpheli Recep Tayyip Erdoğan hakkında TCK 277, 217 ve 218. maddeleri kapsamında soruşturma başlatılarak hakkında kamu davası açılmasını ve nihayeten işlemiş olduğu suçlar sebebiyle cezalandırılmasını saygıyla arz ve talep ederim." denildi.

İZİN VERİLEN ALANDA AÇIKLAMA YAPTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran adliye önündeki basın açıklamasını eylem yapmaya izin verilen meydanda yaptı. Adileyenin kapı girişleri önünde eylem yapılması yasaklanmış, burada açıklama yapmak isteyen gruplara müdahalede bulunulmuştu. Oran gelmeden önce parti görevlileriyle görüşen polis, açıklamanın izin verilen alanda yapılmasını istedi. Polisin bu isteği üzerine Oran açıklamayı izin verilen yerde yaptı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 3
  • Beyzade Kan 10 yıl önce Şikayet Et
    Laf Ola Beri Gele. Adamın dediğine bak. Başbakan Temel Atma Merasiminde Biz karar verdik gereği yapılacak dedi diye hemen suç duyurunsa bulunuyırmuş. Suç ne? Yargıyı etkilemeymiş miş miş.... Peh peh peeeeehhhhhh. Sizin tam takım silivrideki aymazlığın ne acaba? Size her şey mubah değil mi? Sizin yaptıklarınızın yanında Sayın Başbakanın söylediği sütten çıkmış ak kaşıktan da aktır. Yürüüüüüüüüüüüüüüüü anca gidersiniiizzzzzzzzzzz
    Cevapla
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı. taksimde bizans tan kalma bir eser olsa onu meydana çıkarmak için tum taksim yok edilse tarih gunyuzune çıkarılıyor diye bayram ederlerdi dertleri gezi parkı falan değil osmanlı eserinin gunyuzune çıkarılması ,bunların ecdadı herhalde bizans oluyorkı osmanlıya karşı nefret duyuyorlar
    Cevapla
  • ömer bağcı 10 yıl önce Şikayet Et
    KEMAL VE ADAMLARI . sizin her tarafınız suç suçunuz olmadığı bir salise bile yok sizi ne yapmalı ha bu arada reyhanlıyıda unutmadık malum teröristler sizin yol arkadaşı çıktı bunu asla unutmayacaz unutturmayacaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma