Gezi Parkı ajan-provokatörlerine suçüstü

Gezi Parkı protestolarıyla demokratik hakkını kullanan vatandaşların arasına sızan provokatörlerin, eylemleri kana bulamak istediği öne sürüldü. Gümüşsuyu'nda eylemcileri şiddete tahrik eden diplomatik pasaportlu 6 yabancı yakalandı.

Gezi Parkı ajan-provokatörlerine suçüstü
Gezi Parkı ajan-provokatörlerine suçüstü
GİRİŞ 06.06.2013 02:17 GÜNCELLEME 06.06.2013 02:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Güvenlik güçleri, çevreci ‘Gezi Parkı' eylemlerini kana bulamak isteyenleri yakın takibe aldı. Önceki gece Gümüşsuyu'ndaki olaylarda diplomatik pasaportlu 6 yabancı yakalanırken 4'ü gözaltına alındı. Ajan olduğundan şüphelenilen bu isimler İngiltere, ABD, Fransa ve Yunanistan uyruklu çıktı. Barikat kurup polisle çatışan grupları tahrik etmeye çalışan bu kişilerin gözaltına alındığı yerde 8 piknik tüpü ele geçirildi. Havai fişek ve kablo düzenekli tüplerin göstericilerin yoğun olduğu saatlerde patlatılacağı ileri sürüldü. Tüpleri son anda fark ederek faciayı engelleyen polis, eylemcilerin toplanma yerlerinden Gümüşsuyu'nda muhtemel bir patlamanın sebep olacağı çok sayıda can kaybıyla kaos ortamı oluşturulmak istendiği üzerinde duruyor. İzmir'de ise Gündoğdu Meydanı'ndaki eylemleri kana bulamak isteyen üç zanlı yakalandı. Terörle Mücadele ekiplerinin düzenlediği operasyonda, Bornova'daki bir okulun bahçesinde 8 adet ses bombası yapan U.Y. (19), M.T. (15) ve C.K. (15) gözaltına alındı. M.T. ve C.K., bombanın U.Y. tarafından kendilerine zorla yaptırıldığını iddia etti. İçlerine benzin, tuzruhu, alüminyum folyo ve diğer bazı malzemeler konulan bombaların meydanda patlatılacağı öğrenildi. Bu arada Türkiye genelindeki eylemlerde 15 yabancı uyruklunun gözaltına alındığı belirtildi. 5

Dolmabahçe'den Gümüşsuyu'na çıkan İnönü Caddesi üzerinde göstericilerin oluşturduğu onlarca barikat yer alıyor. Polisle çatışmaya giren grupların içindeki gruptakileri kışkırtan 4 diplomatik pasaportlu yabancı uyruklu kişi gözaltına alındı. Barikatların yakınında ise içleri dolu 8 piknik tüpü ele geçirildi. Tüplerin dolu olduğu, üzerlerinde bağlı olan havai fişeklerin patlaması durumunda bomba etkisi yapacağı öğrenildi.

Gümüşsuyu'ndan Taksim'e çıkan yolun başında toplanan göstericilerle polisler önceki gece boyunca 6 kez karşı karşıya geldi. Polisler göstericilere, ‘Süzer Plaza-Dolmabahçe yolunu kapatmamaları' yönünde anonsları yaptı. Bunun üzerine göstericilerin eylem alanı Gümüşsuyu oldu. Göstericilerden bazılarının, “Biz 5-6 gündür buraya sadece bağırıp çağırmak için mi geldik, haklarımız arayalım, mücadele edelim.” diye öne atılmasıyla polisler yeniden taşlandı. Tüm bunlar yaşanırken polis tarafından seri gözaltılar yapıldı. Gözaltına alınanlardan 4 şüpheli ‘diplomatik pasaportum var' diyerek serbest bırakılmaları talebinde bulundu. Kimlik kontrolü yapılan dört kişinin İngiltere, ABD, Fransız ve Yunan diplomatik pasaportu taşıdıkları ortaya çıktı.

Gece 03.00 sularında İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü'nün merdivenlerinde yakalanan biri kadın biri erkek de düzgün Türkçeleriyle ‘Biz diplomatik pasaportluyuz' diyerek serbest bırakılma talebinde bulundu. Polislerin diplomatik pasaportla bu saatte neden buradasınız sorularına, ‘fotoğraf çekmek için' cevabını veren şüpheli yabancıların fotoğraf makinelerinin olmadığı görüldü. Eylemcilerin yüzleri maskeli ve gaza karşı etkili koruyucu yüz spreyleri ile hazırlıklı oldukları tespit edildi.

Aynı kişilerin, Beşiktaş'ın taraftar grubu ‘Çarşı' başta olmak üzere ‘polise küfretmeyelim, taş atmayalım' ikazları yapan eylemcileri de kışkırttığı ileri sürüldü. Taraftarlar içinden bir grup, kendilerini polisle çatışmaya yönlendiren kişilerin bu yabancı kişiler olduğunu dile getirdi. Gözaltına alınan bir başka kişi ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrenci kimliğini gösteren İran uyruklu bir vatandaş çıktı. Bu kişi de ‘değişim programı ile geldiği gerekçesiyle' serbest bırakılmasını istedi.

Bu arada Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri önceki gece Gümüşsuyu'nda caddenin başındaki barikatta 8 adet piknik tüpü dizildiğini son anda fark ederek muhtemel bir faciayı engelledi. Tüplerin dolu olduğu, üzerlerinde bağlı olan havai fişeklerin patlaması durumunda bomba etkisi yapacağı öğrenildi. Birçok eylemcinin toplanma yeri olan Gümüşsuyu'nda böyle bir patlama yaşanması durumunda çok sayıda can kaybının yaşanabileceğine dikkat çekiliyor. İstanbul'daki olaylarla ilgili gözaltına alınan gösterici sayısının 422'ye ulaştığı öğrenildi.

Gösterileri kana bulamak isteyenler bomba yaparken yakalandı

Gezi Parkı'nı bahane ederek sürdürülen eylemler kapsamında İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki gösterileri kana bulamak isteyen üç zanlı yakalandı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından düzenlenen operasyonda, Bornova ilçesindeki bir okulun bahçesinde 8 adet ses bombası yapan üç kişi gözaltına alındı. Bombaların tahrip gücünden dolayı olabilecek yaralanma ve ölüm vakaları son anda önlendi.

Zanlılardan U.Y. (19) Terörle Mücadele, yaşları küçük olan M.T. (15) ve C.K. (15) ise Çocuk Şubesi tarafından gözaltına alındı. İfadelerinde ses bombasının U.Y. tarafından kendilerine zorla yaptırıldığını iddia eden M.T. ve C.K.'nin, içlerine benzin, tuzruhu, alüminyum folyo ve diğer bazı malzemeler koyduklarını, meydanda patlatacaklarını söyledikleri kaydedildi.

Öte yandan AK Parti Menemen ilçe binasına önceki gece 22.30 sularında molotof bombası atarken yakalanan H.A. da gözaltına alındı. İzmir'de geçen cuma akşamından bu yana devam eden kanun dışı eylemlerde 166 yağma ve işyerine zarar suçu işlenirken bunların kendi içlerindeki dağılımı şöyle oldu: 26 banka, 44 işyeri, 26 özel otobüs, 21 belediye otobüsü, 5 resmî kurum, 3 dershane, 7 ekip otosu ve 2 parti binası. Olaylarla ilgili 400 kişi gözaltına alındı, 571 kişinin kimlik bilgisi sorgulandı.

Eylemlerde 15 yabancı gözaltında

Ankara'daki eylemlerde yabancı uyruklu 15 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgilere göre Emniyet Genel Müdürlüğü, çok sayıda yabancının eylemcileri kışkırttığını belirledi. Bu kapsamda eylemleri provoke ettiği belirlenen 5'i İranlı 15 kişi yakalandı. Gözaltına alınan diğer şüpheliler İngiltere, Fransa, Amerika, Suriye ve Alman uyruklu. Şüphelilerin çektiği onlarca kare görüntüye el koyan güvenlik güçleri, ‘fotoğraf ve görüntüleri neden çektikleri' sorusunu yöneltti. Bunun yanı sıra şüphelilerin kullandığı telefon ve SİM kartlara da geçici süreyle el konuldu. Yakalanan yabancı uyruklu vatandaşların son bir ay içerisinde kim ya da kimlerle iletişim halinde olduğunu mercek altına alan birimler, bu kişilerin mail trafiğini de araştırmaya başladı.

Öte yandan Başbakanlık çevresinde fotoğraf çeken bir şüpheli tespit edildi. Elinde bulunan amatör bir fotoğraf makinesiyle Başbakanlık binasını ve çevresini fotoğraflayan kişinin etrafı polislerle çevrildi. Şüpheliden kimlik gösterilmesi istendi. Ancak Türkçe bilmediğini dile getirince dil bilen görevlilerden yardım alan polis, şüphelinin Amerikan vatandaşı olduğunu tespit etti. Şahıs, kimlik bilgilerine bakıldıktan sonra serbest bırakıldı.

Sosyal medya operasyonunda28 kişi emniyette

Gezi Parkı protestoları sırasında İzmir'de sosyal paylaşım siteleri üzerinden, ‘Polis kurşun sıktı', ‘Polis panzeri eylemcileri ezdi' gibi yalan haberleri yaydıkları iddiasıyla gözaltına alınanların sayısı 28'e yükseldi. İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, önceki akşam saatlerinde 38 adrese operasyon düzenleyerek 24 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltı sayısı sabah saatlerinde 28'e yükselirken 10 kişinin de arandığı öğrenildi. Şüphelilerle ilgili olarak sosyal medya üzerinden halkı galeyana getirme, yalan haber yayma, suça teşvik ve küfür iddialarının bulunduğu belirtildi. Gözaltına alınan bazı kişilerin, ‘Polis kurşun sıktı', ‘Polis panzeri eylemcileri ezdi', ‘TOMA'lar geliyor', ‘Lozan'da polis var, gelmeyin' şeklinde halkı galeyana getiren paylaşımlarda bulunduğu ileri sürüldü. Aileler, çocuklarıyla ilgili iddiaları kabul etmedi.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 1
  • ahmet tepe 10 yıl önce Şikayet Et
    öz urfalı. bu işin arkasında almanya ingiltere ve türkiyedeki büyük holdinkler var yani masonlar..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor