Türkiye Avrasya Çalışmaları Çalıştayı başladı

Türkiye'nin Avrasya coğrafyasındaki siyasi, ekonomik ve bilimsel alandaki çalışmalarına katkıda bulunacak olan "Türkiye Avrasya Çalışmaları Çalıştayı" başladı.

Türkiye Avrasya Çalışmaları Çalıştayı başladı
Türkiye Avrasya Çalışmaları Çalıştayı başladı
GİRİŞ 20.06.2013 11:51 GÜNCELLEME 20.06.2013 11:51

Çalıştaya katılan çok sayıda öğretim üyesi hazırladıkları tebliğleri sunuyorlar.

Bağcılar Belediyesi ile İÜ Avrasya Enstitüsü'nün katkılarıyla düzenlenen Türkiye Avrasya Çalışmaları Çalıştayı Beyazıt'taki İÜ Avrasya Enstitüsü Seyyid Hasan Paşa Medresesi Konferans Salonu'nda başladı. Çalıştaya katılan konuşmacılar, "Türkiye'de Avrasya Çalışmalarında Metodoloji" başlığı altındaki toplantıda konuyla ilgili tebliğlerini sunuyorlar. Bağcılar Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Lokman Çağırıcı, Avrasya'nın Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu konuda düzenlenen her toplantının ve her çalışmanın hem uluslararası ilişkiler açısından hem de akademik çalışmalar bakımından önemli sonuçlar doğuracağını ifade eden Çağırıcı, Çalıştaya, Avrasya Enstitüsü ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin de katkıda bulunduğunu hatırlattı. Çağırıcı, "Bu çalışmalarda gelecek nesillere geçmişimizi ve ecdadımızı anlatabilmek için bir nebze katkıda bulunacak olması beni ayrıca heyecanlandırıyor" dedi. Balkan coğrafyasının yanı sıra Orta Asya Cumhuriyetleri'ne yönelik ciddi çalışmalar yürüttüklerini de ifade eden Çağırıcı, bunların başında Ramazan etkinliklerinin geldiğini belirtti. Çağırıcı, "Kazakistan'ın farklı kentlerinde geleneksel iftar sofraları kuran Bağcılar Belediyesi, bu etkinliklerine son iki yıldır Kızgızistan'ı da eklemiş durumda. Şimdiye kadar, Kazakistan'ın Almaata, Çimkent, Astana, Türkistan şehirleri ile Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te iftar sofraları kuruldu ve karşılıklı görüşmeler yapıldı. " dedi.

"BALKANLAR VE ORTA ASYA'DA KARDEŞ BELEDİYELERİMİZ VAR"

Orta Asya'da yerel yönetimlerle kardeş belediye protokolleri imzalayarak hem karşılıklı iletişimi artırmaya çalıştığını hem de söz konusu yerel yönetim birimleri ile ortak projeler hazırladığını da ifade eden Çağırıcı, şunları söyledi: "Çok sayıda Türk'ün yaşadığı Almanya'nın Hamm Belediyesi'nden başlamak üzere, Polonya'nın Lublin ve Koscian, Bosna Hersek'in Çeliç ve Buzim, Bulgaristan'ın Ruen belediyeleri ile Bağcılar Belediyesi kardeş. Kardeş belediyelere Balkan Coğrafyası'ndan son eklenen ise Arnavutluk'un Berat Belediyesi oldu. Bağcılar, Kazakistan'da ise Almalı Belediyesi ile kardeş belediye oldu. Birlikte ortak çalışmalar yürütüyoruz."

Çağırıcı, Osmanlı arşivlerindeki belgelerde Berat kentine ait 1600'lü yıllara ait muhasebe kayıtları ile Bekarlar Camisi muhasebe kayıtlarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mustafa Başkurt ise üniversitelerle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalarını anlattı. İstanbul Üniversitesi olarak sempozyumlar düzenlendiğini belirten Başkurt, "Orta Asya'dan Anadolu'ya şehir ve insan" konulu bir fotoğraf albümü çalışması yaptıklarını sözlerine ekledi.
İÜ Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bekir Günay da, son bir yıldır Avrasya ile ilgili çok önemli faaliyetlerde bulunduklarını belirterek, Çalıştay programları kapsamında Balkanlar, Rusya, Hazar, Orta Asya, Uzak Doğu ve Ortadoğu coğrafyasında ağırlıklı olarak dil, din, kültür konusunu işleyen yüksek lisans ve doktora çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Günay, "Kazakistan, Bakü ve Romanya'yı da tarayarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi. Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ise Enstitü'nün Avrasya ile ilgili faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Bu coğrafyada önemli eğitim faaliyetlerinde bulunulduğunu ifade eden Taşağıl, "Avrasya Çalıştayı programları kapsamında Balkanlar, Rusya, Orta Asya, Uzak Doğu ve Ortadoğu dediğimiz coğrafyada ağırlıklı olarak dil, din ve kültür konusunu işleyen yüksek lisans ve doktora çalışmalarına başlandı. Avrasya ile ilgili incelemelerde Türkçe ve Rusya çalışmalar sürdürülüyor." diye konuştu. Taşağıl, Türkiye'deki Avrasya ekseninde çalışan bütün grupları bir çatı altında toplamak istediklerini sözlerine ekledi.

"UZMANLAR YETİŞTİRİLMELİ"

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Darhan Hıdırali da, Enstitü binasında bu çalıştayın yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Avrasya'daki devletlerde Türklüğün izini görmemek mümkün değil. Bu konunun akademik açıdan ele alınması çok önemlidir. Toplantının çok başarılı geçmesini ümit ediyorum." diye konuştu. Doç. Dr. Pınar Akçalı ise, Avrasya coğrafyasıyla başta Hindistan, Çin, Rusya ve Türkiye olmak üzere İran ve Afganistan'ın da yakından ilgilendiğini ifade etti. Doç. Dr. Fatih Özbay ise genellikle dış ve iç politikalarda savunma ile ilgili politikalar geliştirildiğini ifade etti. Avrasya bölgesine yönelik 1991 yılına kadar akademik çalışma imkanı olmadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Işık Kuşçu da, "1995 yılından sonraki değişimlerin gösterisi olarak sayısı yıl içinde artan yüksek lisans ve doktora tezleri gösterebiliriz. Kuşçu, "İnşallah bu çalıştay Avrasya üzerine çalışan akademisyenler arasındaki iletişimsizlik sorununu çözer." dedi. Dr. Anar Somuncuoğlu ise, disiplinler arasında araştırmaların derinleştirilmesi gerektiğine işaret ederek, bölge araştırmalarının daha sağlıklı yapılabilmesi için Avrasya'daki dillere hakim olunması gerektiğini vurguladı. Somuncuoğlu, "Bilimsel, siyasi ve ekonomik dallarda uzmanlar yetiştirilmeli." dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance