Kuyruk türbülansı arkadan gelen uçakğı etkiledi

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dün akşam inişe geçen bir uçağın kuyruk türbülansı, arkasından gelen uçağı etkiledi.

Kuyruk türbülansı arkadan gelen uçakğı etkiledi
Kuyruk türbülansı arkadan gelen uçakğı etkiledi
GİRİŞ 28.06.2013 13:17 GÜNCELLEME 28.06.2013 13:17

Kuyruk türbülansından etkilenen uçağın pilotu kuleyi uyararak “Önümüzdeki trafik heavy'di' aramızdaki mesafe 7.5 mil olarak takip ediyoruz buna rağmen kuyruk türbülansından etkileniyoruz. Daha fazla yaklaşmak istemiyoruz" dedi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, havalimanına inen kalkan uçak sayısının artmasıyla beraber geçtiğimiz günlerde yaşanan olayın tekrarı dün akşam saatlerinde yaşandı. İniş için alçalan bir uçağın pilotu, kulede ki kontrolöre “Efendim bilgi olarak vermek istiyorum önümüzdeki trafik heavy'di aramızdaki mesafe 7.5 mil olarak takip ediyoruz buna rağmen kuyruk türbülansından etkileniyoruz bilgi vermek istedim" dedi. Kule de pilot görevlisine “Anlaşıldı 1500 feet altında şu anda trafik…hızınızı artırabilirsiniz" cevabını verdi. Bunun üzerine pilot, “Negatif efendim daha fazla yaklaşmak istemiyoruz şu anda bile hala alabiliyoruz etkisini" dedi.

KUYRUK TÜRBÜLANSI

Basınç farklılığı nedeniyle, kanat üzerinden akıp giden havanın, kanat ucunu terk ederken meydana getirdiği anaforlar kıvrılarak birbirine aksi istikamette dönen iki silindirik girdap oluşur. Büyük uçakların türbülansı daha büyük oluyor. Bu nedenle Hava Trafik Kontrol Merkezi, iki uçak arasındaki mesafeyi uçak tipine göre de belirleyebiliyor. Türbülansın etkisini yitirmesiyle arkadan gelen uçak inişe geçebiliyor. Kuyruk rüzgarı (vorteksler) yüzünden arkadan gelen ve çok yaklaşan uçaklar kontrolden çıkma tehlikesiyle de karşı karşıya.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi