Uluslararası intihal skandalı!

Marmara Üniversitesi Prof'unun, Doçentlik eseri olarak hazırlayıp yayınladığı kitabın, Goeorge Washington Üniversitesi Prof'unun kitabından araklama metinlerle dolu olduğu ortaya çıktı.

Uluslararası intihal skandalı!
Uluslararası intihal skandalı!
GİRİŞ 08.07.2013 07:16 GÜNCELLEME 15.07.2013 12:52
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkiye ve Dünyada markalaşma yolunda büyük adımlar atan ve bu yıl 130. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Marmara Üniversitesi'nin bir öğretim üyesinin yaptığı intihal"böylesi görülmedi!" dedirtecek cinsten...

Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mazlum Uyar'ın YÖK'e Doçentlik tezi olarak sunduğu ve Kaknüs Yayınları'ndan piyasaya sürdüğü "Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri" başlıklı kitabının 100 sayfasından fazlasının intihal olduğu ortaya çıktı.

GEORGE WASHINGTON ÜNİV. PROF'UNDAN AŞIRMA...

Mazlum Uyar'ın "Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri" isimli kitabı George Washington Üniversitesi İslam Hukuku Profesörü Ahmad Kazemi Moussavi'nin Malezya'da yayınladığı "Religious Authority in Shi'ite Islam" isimli İngilizce eserinden intihal ederek yazdığı öğrenildi. Uyar'ın 100 sayfadan fazla olduğu görülen bu aktarımın içinde 350 kadar dipnotu da noktasına virgülüne varıncaya kadar aynen intihal ettiği. Prof. Moussavi'nin spesifik dipnot açıklamalarını bile kendisininmiş gibi gösterdiği dikkatlerden kaçmadı.

MEĞER HERKESİ KANDIRMIŞ!

Şii Ulemanın Otoritesinin Temelleri başlıklı kitabı doçentlik çalışması olarak YÖK'e sunan Mazlum Uyar'ın bu cesur intihalini doçentlik jürisinde bulunan profesörler de fark etmemiş. Uyar'ın doçentlik tezine onay veren jüri üyeleri hakkında da YÖK'ün soruşturma açması bekleniyor.

İŞTE O YÖNETMELİK MADDESİ

YÖK'ün uygulamaları, Profesör Mazlum Uyar'ın üniversiteden ihracını ve doçentlik-profesörlük unvanlarının geri alınmasını gerektiriyor. YÖK Disiplin Yönetmeliği'nin 11. maddesi "Bir başkasının bilimsel eserinin tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi gösteren"in üniversiteden ihracını öngörüyor.

PROF. MOUSSAVİ YÖK'E DİLEKÇE YAZDI

İran asıllı Amerikalı Profesör Ahmad Kazemi Moussavi Türkçe tercümesi "Şii İslam'da Dini Otorite" olan kitabından kaynak gösterilmeden alınan bölümleri belirleyerek YÖK'e ve avukatı EJY'yeşikayet mektubu gönderdi. Prof. Moussavi bu bilimsel aşırma (plagiarism) konusunda YÖK'ün inceleme başlatmasını istedi. Moussavi'nin şikayetine göre, kitabın özellikle son bölümleri intihal edilmiş. Örneğin "Political Roles of the Ulama" başlıklı bölüm, Mazlum Uyar'ın kitabında "Şii Ulemanın Sosyo-Politik Gücü" başlığı altında sayfalarca satır aktarılmış.

"TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİ HALA AKLIMDA AMA..."

Şikayet dilekçesinde kendisindeki Türkiye imajına da nostaljik bir dille değinen Prof. Moussavi Türkiye'de bir yıl kaldığını, Fatih Üniversitesi'nde Farsça dersleri verdiğini ve Türk misafirperverliğini hala unutamadığını vurguluyor.

DAVA DA AÇACAK...

İran üzerine yazdığı Religious Authority in Shi'iteIslam başlıklı kitabın kendisinin doktora tezi olduğunu ve çok sayıda Arapça ve Farsça orijinal kaynağa müracaat ederek bu tezi hazırladığını belirten Prof. Moussavi hem intihalci profesör hem de kitabın yayıncısı hakkında tazminat davası açacağını belirtti. Prof. Moussavi'nin ayrıca ceza davası açması halinde intihalci profesörün 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası almasıda söz konusu.









İntihal TDK ve Wikipedia tanımı: Bir kişinin eserinde, başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması.. 

KAYNAK: HÜRHABER.COM
YORUMLAR 17
  • Arif BİLGİN 10 yıl önce Şikayet Et
    ŞİŞŞŞT MALUM BASIN, DUYDUNUZ MU?. Bu tür eyleme İNTİHAL deniyor biliyorsunuz.. Geçen yıllarda AK Parti'den aday olacak olan birisi için malum basın kıyameti kopartmıştı. Bakalım bu oya ile ilgili tek satır kınama yazısı yazabilecekler mi? Geçtik kınamadan, haber olarak verebilecekler mi? İşte onlar bu denli yandaş, yoldaş ve bu denli inancını başkalarından daha belirgin yaşamak isteyenlere karşı taraflıdır, tavırlıdır...
    Cevapla
  • Sinan Egeli 10 yıl önce Şikayet Et
    Araklamamıştır Canım..!. Esinlenmiştir... :) Noktası virgülüne kadar esinlenme mi olur sorusunu da bana değil, bu zatı muhtereme sorulmalı... Ülkemizde son 80 YILDIR birçok bilim dalında Prof ünvanı veya diğer ünvan verilen kişilerin bu ÜNVANLARı nasıl hakettikleri bence tek tek SORGULANMALI...
    Cevapla
  • m. Yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Metin Yaman'a. Başbakan da şaşırdı nereye ağaç dikeceğini, o kadar yer var ki :)
    Cevapla
  • muhammet özkul 10 yıl önce Şikayet Et
    çok merak ediyorum. evet çok merak ediyorum şimdi dağdaki çobanla bunun oyu birmi sayılacak ? bu dağdaki çobana haksızlık değilmi.....
    Cevapla
  • kamil hisarlı 10 yıl önce Şikayet Et
    Tevbe Suresi 34. Ayet. (Tevbe, 34 - Ey iman edenler, gerçek şu ki, (Yahudi) bilginlerinden ve (Hıristiyan) rahiplerinden çoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler ve Allah'ın yolundan alıkoyarlar. Altını ve gümüşü biriktirip de Allah yolunda harcamayanlar var ya, işte onlara acıklı bir azabı müjdele.) Evet ayet böyle diyor. İntihal tartışması bir yana kitaptan aktarılan bir sayfa bile İran ruhbanlarının da bu ayetin mazharı olduğunu gösteriyor. İranın geçen yıl milyarlarca dolarlık altın ithal etmesi de Kuranın acip mucizelerinden biri olsa gerek...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?