Sıcaktan bunalanlar camide uyuyor

Nakşibendi tarikatının yaygın kollarından Adıyaman Grubu'nun Şeyhi Seyyid Abdülbaki Erol'u ziyaret etmek için Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ne bağlı Menzil Köyü'ne akın eden binlerce kişi, bunaltıcı sıcaklardan kurtulmak için köy camisine sığınıyor.

Sıcaktan bunalanlar camide uyuyor
Sıcaktan bunalanlar camide uyuyor
GİRİŞ 09.07.2013 13:25 GÜNCELLEME 09.07.2013 15:19
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Öğle namazından sonra yüzlerce kişi aşırı sıcaklardan kurtulmak hem de Hz. Muhammed'in sünnetini yerine getirmek için camiide 'Kaylule' olarak adlandırılan öğle uykusuna topluca çekilirken, bazı tarikat üyelerinin ise üzerlerine beyaz bir bez atarak ibadet etmeleri ilginç görüntü ortaya çıkardı.

SICAKTAN BUNALANLAR 'KAYLULE' UYKUSUNDA

Alışveriş merkezleri, restoran, kafe ve dinlenme alanlarının bulunduğu bölgenin en modern köyü konumundaki Menzil'de bu yıl sıcakların ani bastırması şeyhlerini ziyarete gelenleri de bunalttı. Sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıktığı Menzil Köyü'ne gelenler dinlenebilmek, hem de Hz. Muhammed'in 'kaylule' denilen öğlen uykusuyla ilgili sünnetini yerine getirmek için köy camisinde toplanıyor.

Öğle saatlerinde had safya çıkan sıcak ve güneşten dışarda gezemeyerek adeta köy camiisine sığınan ziyaretciler, Hz.Muhammed'in öğle namazından sonra kısa süre uyumasını ve 'Kaylule' denilen bu uykuyu Müslümanların terk etmemesi yönünde yaptığı tavsiyeyi de dikkate alarak toplu halde uyuyor. Ziyaretçiler, aşırı sıcaklardan dolayı dışarıda gezemediklerini, öğlen ile ikindi arasında dinlenebilmek için içi serin olan camiide uyurken peygamberin sünnetini de yerine getirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Dışarda aşırı sıcak var. Sıcaklarda dışarda gezmek sağlık açısından da iyi değil. Öğle ile ikindi arasında uyumak ayrıca peygamberimizin de sünnetlerinden biridir. Sağlığa da çok yararlı. Bu nedenle hem sıcaklardan korunuyor, dinleniyor, hem de peygamber sünnetini yerine getiriyoruz. Akdeniz ve Güney Amerika'daki ülkelerde 'Siesta' denilen öğle uykusu da aslında Müslümanlık'tan alınmıştır. Peygamberimiz öğle uykusunu insan vücuduna olan olumlu durumunu 1400 yıl önce söylemiş ve bu uykuyu tavsiye etmiştir."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 31
  • Tuvad Nıdya 10 yıl önce Şikayet Et
    KARDEŞİM bir şeyi eleştirecekseniz ,işin iç yüzünü bilip,anlamadan eleştirmeyin. önce bir gidin sonra o sıcakta kaylule yapmayın sonra eleştirin...görelim baba yiğitliğinizi ?ben o cemaatten değilim başka bir cemaattenim..ama bundan 33 yıl önce yani gençliğimde 2 kere gitmiştim...orası İstanbul değil...Yazın rüzgarı bile sıcak esiyor....kaldı ki gösterilen yer caminin ek kısmıdır...siz bunlara bakacağınıza bu kadar kişi orada ne buluyor ?ona bakın önce...gelenlere para mı dağıtıyorlar?ben orada,33 önce yıl bir ALLAH dostunun nazarını bulmuştum,bana 33 yıldır hala fayda veriyor ...Değeri ise paha biçilmez...Ama horoz ne anlar inciden?verecen yemi, yiyecek...üüüürüü üüü ötecek...Eşşek ne anlar atlas kumaştan,vuracan sırtına eğeri gidecek...
    Cevapla
  • ahmet akın 10 yıl önce Şikayet Et
    HİÇ HOŞ BİR GÖRÜNTÜ DEĞİL. Camiye giden namaz kılan biri olarak bu fotoğrafın hoş olmadığını, müslümanlar olarak kat etmemiz gereken mesafeler olduğunu üzülerek müşahede ediyorum. Zorunluluklar anlaşılabilir ama bu manzarayı övmek çok saçma. Ben şahsen bunu hoş görmezken camiye ve dine uzak insanların nasıl camiden soğutulacağını siz düşünün. Diyanetin el atması gereken bir mevzu bence. Meseleyi Peygamberimizin öğlen uykusu sünnetine bağlamanın da doğru olduğunu düşünmüyorum. Ne malum bu fotoğrafın öğlen namazı sonrası çekildiği. Şayet öğlen bu şekilde kullanılıyorsa ikindide de akşam da durum aynıdır. Camiye kilit vurulmuyor ya. Bir yolculuğumda gece yarısı Konya şehirlerarası terminalinden geçmiştim. Terminalde uyuyan insanlar, ortamın kokusu ben de konyaya karşı derin bir soğukluk bıraktı. Aklıma bu olayı getirdi bu fotoğraflar. Kimse savunmasın kardeşim bunu. En azından mecburiyet deyin de orta yol bulalım.
    Cevapla
  • ali veli 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadan haberi olmayan apartman müslümanı olduğunuz yorumunuzdan belli. Sizi eleştirmedim ,tesbitte bulundum sadece , samimiyetinizden de şüphem yok bilesiniz.
    Cevapla
  • yüksel tarık 10 yıl önce Şikayet Et
    yusuf elgezdi. Ben Adıyaman Menzile bağlıyım, Ben Şirk mi yapmış oluyorum. Rabbimin yaratmış olduğu ona manevi ilhamlar verdiği Bir Mürşidi Kamili Sevmek Şirk mi şimdi. Yapma be gözüm İslam dinini iyice araştırın, kulaktan dolma bilgilerle konuşmayın, yorum yapmayın... Araya aracı koyma demiş sinde, Sen Allah Teala ile arana Peygamberi,Dini niye koyuyorsun ki o zaman. Kendince bir tapınma yapabilirsin,İslmaiyetten önceki atalarıyın yaptığı gibi... Lütfen kendimize gelelim. Allah İle kul arasına peygamberler ve dostları, Mensublarını Allah'a ulaştırma konusunda yardımcı olurlar usul ve metod sunarak kısa zamanda ulaşmasını sağlarlar, tabiii burada kişinin gayreti çok önemlidir. Menzilde de Dünyanın herhangi bir tarafındada camide yatılabilir. Camiler bizim evlerimiz ve sığınağımızdır. Din dışı bir zihniyet Camide yatılmaz kelimesini kullanabilir. Sözlerimizde Dikkatli olalım
    Cevapla
  • VELİ ABİ 10 yıl önce Şikayet Et
    KONUŞARAK YA DA YAZARAK KİMSEYİ ZORLA İKNA EDEMEYİZ. Zira eğer konuşma( yazma ) yolu ile KÜLLİYEN İKNA MÜMKÜN OLSA İDİ bunu en güzel ancak ve ancak RASULULLAH sav yapardı, zira o SÖZ SULTANI sav idi. Şüphesiz bizler tebliğ ediciyiz '' hidayet Zülcelal'dendir.''...
    Cevapla
  • Mehmet Candan 10 yıl önce Şikayet Et
    Temiz insanların bir yere toplanıp ibadet etmesi güzeldir. Allah yolunda atılan her adım, her söz, her muhabbet güzeldir. Bu insanların toplanıp da kendi aralarında Allah'ı zikretmeleri kadar güzel birşey de olamaz. Ancak sözüm bu cemaate değil diğer bazı gruplaradır ki Allah ile kul arasına kimse giremez. Allah'ın emir ve yasaklarını Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bizlere bildirmiştir. Bu emir yasakları insanlığa unutmamaları için tekrar tekrar zikreden daha iyi ifade eden büyüklerimizden din adamlarımızdan, cemaat liderlerinden Allah razı olsun. Ancak bir dilek, istek, şefaat, istendiğinde bunun sadece ve sadece RABBİMİZ'den istenmesi gerektiği kanımca unutulmamalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li Sarıyer Belediyesi'nde torpil: Başkan Yardımcısının eşi müdür oldu
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...