Kürt Ulusal Konferansı'na hazırlık bildirisi

"Kürt Ulusal Konferansı"na hazırlık için Türkiye, Suriye ve İran'dan Erbil'e gelen çeşitli Kürt parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantı sona erdi.

Kürt Ulusal Konferansı'na hazırlık bildirisi
Kürt Ulusal Konferansı'na hazırlık bildirisi
GİRİŞ 22.07.2013 23:01 GÜNCELLEME 23.07.2013 03:41
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yöntemi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, "Konferansta, Arap, Türk ve Fars kardeşlerimize Kürtlerin barış içinde ortak yaşamdan yana olduğu mesajını vereceğiz. Hiçbir komşu devlete ve halka düşmanlık yapmak istemiyoruz" dedi.

Barzani'nin başkanlığında sabah başlayıp basına kapalı olarak yapılan oturumlara Türkiye, İran, Suriye ve Irak'tan 100'den fazla siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Türkiye'den Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katıldığı toplantıda Mesut Barzani, Kürt ulusal konferansının yapılmasının bütün tarafların arzusu olduğunu kaydederek, konferansının düzenlenmesi ile ilgili olarak daha önce Celal Talabani ve Abdullah Öcalan ile istişare edildiğini söyledi.

"Kürtler tehdit unsuru değil"

70'li yıllarda bu konuyla ilgili yazıp çizdiğini ve bu düşün bugün gerçekleşmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Barzani, şöyle konuştu:

"Konferansı yapmaktaki ilk amacımız bütün Kürtlerin katılım göstereceği bir organizasyon düzenlemekti. Hedefimiz, ortak bir irade ve düşünce etrafında birleşmekti. Bu stratejiyle barış içinde birlikte yaşama tecrübesini edineceğiz. Bu konferansta Arap, Türk ve Fars kardeşlerimize Kürtlerin barış içinde ortak yaşamdan yana olduğu mesajını vereceğiz. Hiçbir komşu devlete ve halka düşmanlık yapmak istemiyoruz. Düşmanlığın olmadığı, adil ve hakkaniyetli bir zemini oluşturmak istiyoruz. Bizim inancımız odur ki Kürtler Kürdistan'ın zengin kaynakları ve servetiyle bölgedeki bütün halkların ve devletlerin kalkınmasına hizmet edebilir. Kürtler bölgede huzur vesilesi olmak ve demokrasinin güçlendirilmesini istiyor. Bundan dolayı da barışa çok ihtiyacımız var. Buradaki yönetimizden edindiğimiz tecrübe, Kürtlerin komşularına tehdit unsuru oluşturmadığıdır. Tersine komşuları için de huzur ortamının olduğu, yaşam standartlarının yükseldiği ve ekonominin ilerlediği bir merkez oldu. Bu da Kürtlerin barışseverliğiyle ilgili çok açık bir kanıttır."

"Demokrasiden yana olmak en doğru yoldur"

"Gelecekte en güçlü ve en iyi silah dünyayla iyi ilişkiler içinde olmaktır" diyen Barzani, şöyle devam etti:

"Halkımızın haklarını elde etmek için diyalog dilinden vazgeçmemesi ve demokrasiden yana olması en doğru yoldur. Bu sayede uluslararası kamuoyunda Kürtlerin koşullarını daha iyi bir konuma getirebileceğiz. Kürtlerin talepleri ve istekleri de dünya devletleri içinde daha güçlü bir hale gelecektir."

Geçmişte, haklarını elde etmek için silaha başvurmak zorunda bırakıldıklarını savunan Barzani, artık şartların değiştiğini ve hiç kimsenin Kürtlere silahlı bir mücadeleyi dayatamayacağını ifade etti. Kürtlerin yok edilmesi gibi bir ihtimalin tamamen ortadan kalktığını söyleyen Barzani, "Bundan dolayı bütün Kürt gruplar ortak bir siyasi strateji geliştirmeli ve Kürtlerin barış ve birlikte yaşamaya dair mesajını herkese ulaştırmalıdır. Bütün Kürt gruplarının da bu mesaja bağlı kalmaları gerekir'' ifadesini kullandı.

Ulusal Kürt Konferansı'na hazırlık niteliğindeki toplantının ardından bir üst komisyonunun kurulacağını ve bir ay içinde konferansın düzenlenmesi için çalışılacağını kaydeden Barzani, bunun için her türlü lojistik desteği sağlayacaklarını dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • mert kara 10 yıl önce Şikayet Et
    dha şöyle geçmiş haberi. "KAK" Barzani, sözlerini, “Sayın Talabani ile sayın Öcalan'ın da aramızda bulunmasını isterdim. Temennim Allah'tan odur ki Talabani bir an önce sağlığına kavuşur, Öcalan da özgürleşir; hepimiz birlikte ulusumuzun çıkarları için mücadeleye devam ederiz. Şehitler Ölümsüzdür. Yaşasın Kürtler. Yaşasın Kürdistan” diyerek tamamladı...
    Cevapla
  • hakan özoğul 10 yıl önce Şikayet Et
    Abd,ingiltere,israil. Bunlar dünyanın şeytan üçgeni.Ortadoğuyu sömürmeyi kafaya koymuşlar.Böl,parçala,yönet..Bu üçlü ortadoğuda kendi işlerini gördürecek maşa olarak kullanılacak tabi bunları şartsız yapacak bi oluşum olarak bu devleti kuracaklar ondan sonda herkese gözdağı verip kaynakları ve sistemi tamamen ele geçirip orada ki kürtleri de böldükten sonra o toprakları israile hediye edecekler..Sonra mı 3. dünya savaşı..
    Cevapla
  • Onur Mert 10 yıl önce Şikayet Et
    Kürtler Bizim Kardeşimiz. Evet bin yıllık kardeşlikten ve beraberlikten bahsedenler, neden Kürt kardeşinin birliğini ve mutluluğunu hazmedemiyor. Neden Kürt kardeşine çamur atıyor? Çamur attıkça Onu kazanacağınımı zanediyor? Onun hiçbir hakkı yoktur demekle haklarının yok olacağınımı zanediyor? Eğer böyle zanlarla kendini kandırıyorsa çok ama çok fena yanılıyordur. Çünkü kardeşlik hukuku böyle değildir. Kardeşlik hukukunun birinci maddesi kardeşinin özgür, mutlu ve müreffeh yaşamasını istemek ve bunu sağlamaya çalışmaktır. Eğer kardeşinin mutluluğu için çalışamıyorsan O kardeşi kardeşlikten ve gözden çıkarmışsın demektir. Hiçbir sevgi, saygı ve hukuk tek taraflı olamaz ve tek taraflı devam edemez. Kardeşlik, sevgi ve saygı karşılıklı olanıdır. Karşılıksız olanı yok hükmündedir.
    Cevapla
  • Nizâmülmülk 10 yıl önce Şikayet Et
    israil, abd, ab, kim bölgede kan istiyorsa. bu adama sipariş verdiler, bu da istediklerini verdi
    Cevapla
  • okan uzun 10 yıl önce Şikayet Et
    berdus toplum. barzani yarin savas cikarsa senin sonun katdafi gibi olur bunu bilesin kurtler israilin kontrolune gecmis yanlis yonde yurumeye devam ediyorlar yakinda 3 ulke ayni anda saldirirsa kuzey iraka amerika israil silah satarak 20 yil bedava petrol alir ve bunlarda onun pesinde kuvet ulkesi 20 yil amerikaya petrol vermek zorunda bedava.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı